natur och trädgård i ord och bild

droppen en plantering i halvskugga

Att inte kunna gena blev – Droppen

Har du någon gång funderat över i ett offentligt trädgårdsrum hur man tänkte när man ritade gångarna? Det gör jag ofta… Ännu oftare så ser man ju att fotgängare inte håller med trädgårdsarkitekten om utformningen utan istället väljer en mjuk sväng över planteringen eller gräsmattan…

Jag har sällan någon ritad plan när jag startar. Jag gräver som en tok och sen tittar jag på hur jag omedvetet valt att gå. Och jag lovar det hinner bli stigar redan medan jag gräver.

Droppen kom till när jag grävde om en del där jag tidigare haft frösådder utskolade i rader. Och jag var urtrött på att inte kunna gena över bädden. Slutresultat när jag tittade på formerna blev droppen och paisley.

I Droppen växer…

Jorden här är ganska torr och väldigt lätt. Några stora tallar skuggar från den starka middagssolen. Morgonsol och sen kvällssol kommer in. Växterna har blivit lite allt möjligt beroende på färger men också växter som behöver lite väldränerat. 39 sorter närmare bestämt fördelade på 3-4 kvadratmeter.

Det är många starka bladformer och färger som samsas men det har blivit riktigt bra. Den gulbladiga lönnen är vacker tillsammans med Hosta sieboldiana ’Elegans’  blå-grå-gröna daggighet och nätvide. Jag ska fundera på om jag gillar de gula bladen mot judasträdets röda..

Träd och buskar

Acer negundo 'Odessanum'En gulbladig lönn, Acer negundo ’Odessanum’, passar väldigt bra här oavsett tid på dagen. Den har fått sällskap av ett judasträd, Cercis canadensis ’Forest Pansy’ med rödsvarta blad och en gulved, Cladrastis kentukea ’Perkin’s Pink’. Mest för att jag tror de två sista behöver den lätta jorden.

Jag har också satt 3 ännu små kryddbuskar här som också verkar gilla jorden riktigt bra. Ett litet nätvide, Salix x boydii, har också fått plats här.

Om jag nu inte kommer gilla kombinatioen av den gulbladiga lönnen och judasträdets röda blad så kommer jag åtminstone gilla Rodgersia pinnata ’Chocolate Wing’ och judasträdet ihop. En liten lönn, Acer shirasawenum ’Autumn Moon’ binder ihop det gula med det röda. Jag kommer titta noga under kommande säsong och fundera. Gula och röda blad är inte min favorit men jag kan absolut tänka om. Än så länge är alla träd och buskar små. Köper de medvetet så eftersom alla planteringar och kombinationer är tillfälliga i väntan på en ny trädgård. Sen är flera av dem småväxta sorter så trängsel blir nog inget problem. Det blir nog snarare att jag får kämpa med överlevnaden hos judasträdet.
Acer shirazawenum 'Autumn Moon'Cercis 'Forest Pansy'

Phlox paniculata 'White Flame'

Lökar och knölar i droppen

Här finns vita vårkrokus, Crocus vernus ’Jeanne d’Arc’ och olika sorters narcisser i grälligare gula nyanser tillsammans med en triumftulpan ’Silver Dollar’. Jag har också satt en vitblommande tidlösa Colchicum x agrippinum som ska vara bra till förvildning. En vitblommande scillasyster, Puschkinia scilloides ’Alba’ likaså.

Perenner

Jag nämnde den vackra vitblommande Hosta sieboldiana ’Elegans’ förut som jag jordslog här en höst när jag fick den. En amerikansk rams, Polygonatum biflorum, som nog inte kommer vara så blygsam med tiden finns här.

Gräs, Carex muskingumensis, Astrantia, Phlox ’White Flame’ växer i den östra ändan och följer mer grundtanken om lyskraft i skugga. Den västra ändan har börjat glöda när jag testade att sätta fuktkänslig Kniphofia och oprövade sorter av Heuchera där. Så i kvällssolen glöder den västra kanten.

Heuchera 'Berry Smothie' Heuchera 'Fire Alarm'

 

 

 

 

 

 

genus species variety
Acer negundo Odessanum
Acer shirasawenum Autumn Moon
Adiantum aleuticum Miss Sharples
Agastache Agastache namnsorter Tangerine Dreams
Allium sikkimense  
Aquilegia Aquilegia hybrid Origami White
Arisaema nepenthoides  
Callicarpa frösådd  
Calycanthus chinensis  
Calycanthus floridus  
Calycanthus x raulstonii Venus
Carex muskingumensis  
Cercis canadensis Forest Pansy
Cladrastis kentukea Perkin’s Pink
Colchicum x agrippinum  
Crocus vernus Jeanne d’Arc
Crocus x hybridus Skyline
Heuchera Heuchera hybr Berry Smothie
Heuchera Heuchera hybr Fire Alarm
Hosta sieboldiana Elegans
Kniphofia Cultorum-gruppen Mango Popsicle
Kniphofia Cultorum-gruppen Papaya Popsicle
Kniphofia Cultorum-gruppen Pineapple Popsicle
Lilium martagon Album
Lobelia x speciosa  
Narcissus Narc hybrider Safina
Narcissus pseudonarcissus Telamonius Plenus
Narcissus pseudonarcissus Van Sion
Narcissus x cyclazetta Teté a Teté
Narcissus x incomparabilis Fortune
Narcissus x incomparabilis Precocious
Narcissus x incomparabilis Roulette
Paeonia obovata Alba
Polygonatum biflorum Amerikansk jätterams
Polygonatum zanlanscianense  
Puschkinia scilloides Alba
Rodgersia pinnata Chocolate Wing
Salix x boydii  
Tulipa gesneriana, Triumph gruppen Silver Dollar
Waldsteinia ternata