natur och trädgård i ord och bild

aspcirkeln den allra minsta

aspcirkeln den allra minsta

Aspcirkeln en liten rundel runt en asp

återblickAspcirkeln blev till runt en ringbarkad asp och namnet kommer te sig konstigt så småningom. Aspen har äntligen dött men du ser fortfarande stammen. Ytan är totalt sett ca en kvadratmeter.

Aspcirkeln är ett torvparti i ett större område med några tallar. Här la jag ut plast i botten eftersom det var omöjligt att rensa bort allt hallonris och ogräs bland trädens rötter. Träden, tallarna, ville jag ha kvar för att ge skugga till lundväxterna. Och så växte ett antal planteringar fram.

Jag tog de rhododendronbuskar jag flyttat och bar runt dem tills jag blev nöjd. ’PJM’ i bilden nedan landade under aspen och sen var jag nöjd. Några andra flyttades runt många fler gånger. Men jag gjorde det på hösten och då har busken otroligt fina höstfärgeroch precis där så lyste septembersolen så vackert.

Magnolia tripetala, paraplymagnolia,  som också står här är ganska liten än så länge men får ändå blad som är 30-40 cm långa. Som större kan bladen bli upp till 60 cm långa och de växer i stora rosetter,  paraplyer, runt grenarna. Och det är precis de där gigantiska bladen jag gillar. Men då behövs ett vindskyddat läge så att de inte blåser sönder.

I aspcirkeln finns idag…

Aspcirkeln - Rhododendron 'PJM'

Rhododendron ’PJM’ är tidigblommande och otroligt härdig. Sen jag planterade den här har den satt igång att växa rejält som du kan se i bilden nedan. 

Hosta 'Mama Mia'

Hosta ’Mama Mia’ rakt nedanför ’PJM’ och färgmässigt så är jag helnöjd med kombinationen av nytillväxten hos ’PJM’ och Hostan. 

Aspcirkeln - Rhododendron 'Pink and Sweet'

Rhododendron ’Pink and Sweet’ senblommande och med en ljuvlig doft 

planteringar - Magnolia tripetala

Till vänster om ’PJM’ står en Hosta antingen ’Minuteman’ eller ’Patriot’ tillsammans med en Magnolia tripetala som är planterad i en gigantisk kruka. Magnolior tycker inte om att flyttas eller att man hugger av rötterna så krukan är ett sätt att lura den när den ska flyttas så småningom

Aspcirkeln - Hosta 'Dancing Queen'

Vid magnolians fötter står ännu en Hosta ’Dancing Queen’ som också kommer bli bra till den nya grönskan. 

Clematis-'Etoile-Rose'

I planteringen finns också en Asarum delavayi och Clematis texensis ’Etoile Rose’. Clematisen använder PJM som klätterstöd och från juli och lång tid framåt får busken en andra blomning genom clematisen.