Planera och förbereda

Funderade på vilka växter jag har och vilken typ av miljö de behöver. Ofta en kombination av ljus- och fuktnivå. Kändes inte som nån större mening att flytta växter utan att ge dem förutsättningar att överleva. I huvudsak kan jag dela in de så här:

  • skuggälskare – tex Hostor, julrosor
  • torrt och soligt – tex en del Iris, botaniska tulpaner, Agastache
  • vanlig rabatt – pioner, dagliljor
  • fuktälskare – Iris sibirica

Växter som vill ha en utpräglat sur miljö, torvjord, och som jag är riktigt rädd om har jag satt i två mindre torvpartier i mina föräldrars trädgård. I somras utökade jag med en våtbädd på åkern.

Till att börja med behövde jag hitta en plats där det gick att åstadkomma lite olika miljöer. En plätt med sol – skugga, torrt – fuktigt. Inte helt lätt. Sen ville jag kunna vattna också. Jag har det väl förspänt eftersom vi har kvar min farfars gård. Diskuterade några alternativ med mina föräldrar och sen lånade jag en liten åker där farfar och farmor och senare mamma odlat grönsaker och potatis. Det här var våren 2012.

Trodde jorden var renare än den visade sig vara. Jag grävde och rensade ordentligt tyckte jag. Tråkigt och jobbigt men det är lättare att rensa innan plantering än efter. Tyvärr fick jag inte bort allt utan jag går där och plockar och gräver med jämna mellanrum. Jag vill inte ha med rotogräs till en ny trädgård.

Vad ville jag flytta? Till att börja med det som är svårast att hitta igen. Växter som jag tycker extra mycket om.  Så började jag tänka. Sen funderade jag på hur flyttar jag växterna med nån form av ordning? Så att jag vet vad jag har gjort? Mitt minne är jättekort  och jag vill hålla växtregistret uppdaterat. Kanske är löjligt men jag vill veta vilka växter jag har av ett antal skäl.

Hur ska man gå tillväga sen? Först började jag flytta alla växter av en typ eller ett släkte, tex vårblommande lökväxter. Det kändes strukturerat och bra. Men jag upplevde att det var svårt att komma ihåg var jag grävt och vad jag flyttat. Sen började jag söka ut växterna rabatt för rabatt i databasen jag har. Tittade igenom vad som fanns även av lökar som kanske vissnat ner. Sedan grävde jag upp växter utifrån det. Det fungerade mycket bättre. Jag kunde gräva upp allt och dela i två högar. En hög för flytta och en för återplantering. Det gör att i stort sett alla rabatter är kvar snyggt planterade om än med lite färre sorter. Det gjorde också att i slutändan så är jag på väg att ha flyttat något av alla växter. Det här sättet var också enklast för att hålla databasen uppdaterad.

Mycket av det här gjorde jag sommaren, 2012. Det gick fortare än jag trott även om jag var rätt trött på grävandet i september. Från början hade jag ambitionen att redan då dela allt jag flyttade i flera delar men på sluttampen orkade jag inte. Dessutom kändes det som åkern började bli full.  Många klagade på sommaren – jag var lycklig över allt regn som kom. Det var inte många gånger jag behövde vattna det nysatta.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.