Träd och buskar – ger rumslighet i trädgården

Lägg till din rubriktext här – raleway 32 400 -1,4

Lägg till din rubriktext här

Lägg till din rubriktext här

Lägg till din rubriktext här

Träd och buskar ger rumslighet till min trädgård men de gör så mycket mer än så. Många har ett vackert växtsätt och värden som gör trädgården spännande även på vintern genom att vara gröna eller ha till exempel vacker bark eller grenfärg. Det finns många träd och buskar som bidrar med blomning, bär, vackra blad och höstfärger.

Man brukar likna strukturen träd och buskar ger med husets tak och väggar. De behövs för att skapa en inbjudande trädgård med skydd för vind och insyn men också för att skapa spännande blickfång. En tuktad vintergrön buske kan bli en fin fond för en vacker men sladdrig perenn till exempel. Eller varför inte flagnande bark som man bara måste känna på.

 

Jag brukar titta på växtsättet utan löv, särskilt hos träd. Grenverk som är gult, rött eller orange som hos en del Cornus lyser upp antingen vintern är grön eller vit. Det finns träd och buskar både för den stora och lilla trädgården.

 

TRÄD OCH BUSKAR – VAD TITTAR JAG EFTER…

 

Viktiga egenskaper för mig är…

 

Växtsätt, bark, lövutspring, höstfärger, fruktsättning, blomning

 

Träd och buskar jag väljer har oftast flera av egenskaperna ovan. Blomningen är oftast det minst viktiga, den är ofta rätt kort, men kan ge vackra frukter. Växtsätt, bark och höstfärger hos träd och buskar står högre på listan när jag väljer.

När perennerna vissnar och gräset slutar grönska behövs blickfång ännu mer. Träd och buskar ger struktur under vintern och de jag väljer ska helst ha flera vackra säsonger. Gärna blandade med vintergrönt från rhododendron till exempel. Några sorter lyckas med konststycket att ha allt.

 

TRÄD OCH BUSKAR MED VACKER BARK OCH STAM

Träd och buskar med vacker bark är till exempel Acer griseum, Betula ermanii och Prunus serrula. De har en bark med vacker färg och som flagar. Strimlönn, A pennsylvanicum, har grön bark med längsgående silvriga strimmor. Det finns fler strimlönnar  som har vackra silverfärgade strimmor som är små blickfång en mörk vinterdag.

 

TRÄD OCH BUSKAR MED FINA HÖSTFÄRGER

Vackra höstfärger har flera lönnar, papegojbuske (Parrotia), korneller (Cornus), Olvon (Viburnum) och många fler bland sorterna nedan.

 

TRÄD BLIR STORA…

Du kanske tänker att träd – de blir stora och höga. Inte nödvändigtvis. Det finns många träd som fungerar bra i en normalstor villaträdgård. Lönnar (Acer), snödroppsträd (Halesia), Styrax och Magnolia är bra släkten där det finns mindre träd. Googla eller fråga på plantskolan så får du hjälp.