U-V-W-X-Y-Z - många bokstäver men inte så många växter. Viburnum, olvon, är ett stort släkte och här finns många vackra buskar för tidig  men även senare blomning. Blomningen ersätts av vackra bär och höstfärger. Däremellan är bladverket vackert i sig. Daggbusken är en favorit med sin blådaggiga blad och pärlliknande blomknoppar i samlingar. Och så släktet man hoppas ska kunna ersätta de döende almarna - Zelkova - i stadsplanteringar bland annat.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Träd & buskar Q-R-S-T

Viburnum - olvon

Olvonsläktet innehåller lövfällande medelstora buskar på upp till ca 3 meter. Bladen är motsatta och enkla eller tredelat handflikika. Blommorna sitter i en välvd eller något tillplattad flock och är oftast vita. Får bärlika, enfröiga stenfrukter i rött eller svart.

Olvon har många vackra och användbara buskar. De föredrar näringsrik, fuktighetshållande och något sur jord och blommar bäst i fullt soliga lägen.

Etymologi -Viburnum var ett namn på en buske hos romaren Vergilius (död 19 f. Kr.). Namnet kan eventuellt härledas från latinets viere(fläta).

carlesii 'Aurora'

Luktolvon, Korea och Japan

Medelstor buske med tätt rundat växtsätt. Vackra små väldoftande blommor i halvrunda klasar. Blommorna är rosa i knoppstadiet, senare vita. Bladen är mustigt gröna i färgen och lätt håriga. Mörkröd höstfärg.

Juli, 150 cm

furcatum

Japanskt gaffelolvon, Kurilerna, Sachalin, Japan, Korea, Taiwan

Upprätta grenar och horisontellt växtsätt.Vackra, rynkade blad med vacker bronsfärg vår och höst. Flockar med små cremevita blommor omgivna av en skyltande ring. Bladen spricker ut i chokladbrunt men övergår sen medel - mörkgrönt. De blir upp till 15 långa och är brett ovala eller rundade med en hjärtformad bas och framträdande nerver. Får lysande orangea - röda höstfärger och bladen sitter kvar länge. Röda - svarta bär som är föda åt djur och fåglar.

Trivs i halvskuggigt till skuggigt läge i en väldränerad men humusrik, sur jord. En växt för torvpartiet i lunden.

Maj - Juni, 2-3 m

'Pink Parasol'

En variant med blommor tonade i rosa

Maj - Juni, 2-3 m

lantana 'Aureum'

Parkolvon, C, Ö och S Europa - N Iran, Kaukasus, NV Afrika

En lövfällande buske med filtludna grenar och kvistar. Bladen är motsatta, enkla, brett elliptiska och fint vasstandade i kanten. Aureum har ljust gula - limegröna blad. Parkolvon blommar i juni-juli med gulvita blommor som sitter i något välvda kvastlika knippen. Frukten hos parkolvon är en mörkröd, slutligen svart, bärlik stenfrukt.

Juni - Juli, 2-3 m

Etymologi. Artnamnet lantana kommer av latinets lentare (böja)

plicatum 'Snowcap'

Buske som har ett brett och rundat växtsätt. Grenverket som växer horisontellt i lager visar verkligen upp blommorna. Kluster av vita blomsamlingar. Dekorativa samlingar med röda bär på hösten.

ca 2 m, maj - juni

plicatum 'Summer Snowflake'

Den mest uppseendeväckande i 'klanen' av vackra plicatum-hybrider. Har ett utbrett grenverk där de vita blomsamlingarna strös längs grenverket. Blommorna är krispigt vita. 'Summer Snowflake' har inte riktigt förstått att den är försommarblommande utan fortsätter att blomma under sommaren och långt ut på hösten. Den växer dessutom kompakt och stannar på 2 - 3 meter.

plicatum f. tomentosum 'Kilimandjaro'

Japanskt olvon, kulturursprung

Namnsorten har ett upprätt, pyramidalt växtsätt men med horisontellt växande grenar - läcker kombination. Kraftigt upprättväxande grenar bör tas bort för att behålla det horisontella utseendet. Blommar med vita blommor i täta klasar. Bladen får en fin roströd höstfärg.

Maj - Juni, 2,5 m

tinus

Lagerolvon, Azorerna, Kanarieöarna, Medelhavsområdet

Bildar en medelstor vintergrön buske som kan bli upp till 3 meter. Jag har velat odla den länge eftersom den är vintergrön och blommar tidigt och blommorna lär dofta. Blommorna är vita, små med rosa knoppar i flockliknande 5-10 cm breda blomsamlingar.

Bladen är ovala, blanka och mörkgröna på ovansidan och med en luden undersida. De nya bladen har en purpurlila ton.

Sannolikt inte härdig hos mig men jag har satt den i en kruka.

Weigela 'Monet'

Bildar en låg, kompakt buske med variegerat bladverk i grönt-rosa-vitt. 

> 80 cm, maj - juni

Weigela 'Nana Variegata'

Ljust rosavita blommor och blad kantade i vitt.

> 100 cm, juni - juli

Zelkova serrata

Japansk zelkova, NC, C och Ö Kina - Korea, Japan, Taiwan

Ett bredkronigt, kvastlikt träd med livfullt, sirligt bladverk. En art som tål varma och torra miljöer. Barken är grå och slät men som äldre vackert flagnande liknande en platan så att fler färgnyanser kommer fram. Tätt grenverk av tunna, långa grenar som strävar uppåt i sned vinkel bygger upp en kvastlik krona som blir allt bredare med tiden. Har sett enormt stora Zelkovor i Japan. Bladen är vackert långsmala med kraftigt sågad bladkant. Får en vackert gul höstfärg.

> 20 m

Zenobia pulverulenta 'Blue Sky'

Daggbuske, SÖ USA

Vacker, halvt vintergrön buske. 'Blue Sky' har klart silverblå unga blad som sen övergår i en daggigt, grönblå nyans. Massor av vackra, klockformade rent vita blommor.

Jag har den planterad under en Acer negundo 'Flamingo' som har samma grågröna nyans i bladen tillsammans med rosa toner. Passar perfekt!

Maj - Juni, 75 cm

Träd & buskar Q-R-S-T

Barrträd