Rhododendronkorsningar odlar jag fler och fler av. Det är olika korsningar som gjorts av intresserade rhododendronmänniskor i syfte att få fram spännande och ibland ännu bättre sorter. Till exempel är djupt röda blommor lockande för en del. Och arterna med de vackraste röda blommorna är inte så härdiga i Sverige... Eller så vill man få de riktigt storbladiga arternas blad i korsningar som växer bra hos oss. Det är bara två exempel på hur man kan tänka.

Jag korsar inte själv men det är en fröjd att få kika i barnkamrarna hos  duktiga rhododendronmänniskor jag har runt mig. Med tiden har ett flertal följt med hem dessutom och nu är de så många att de mår bra av en egen sida.

När man korsar

En kort introduktion till hur man läser korsningen. Mamman står längst till vänster, det är alltså den buske som tar emot pollen. Pollengivaren blir alltså pappa. Två sorter inom parentes är en korsning som sen har korsats vidare. några av de jag har är riktigt komplicerade. Jag tänker ödmjukt på tiden som gått åt från första korsningen till sista - den jag skaffat.

Frön

Man pratar om öppet pollinera = OP och det betyder att resultatet kan bli vad som helst. Man känner bara busken som man plockar frön från.

CW = collected wild - det är frön som jag gärna sår om jag hittar. De är insamlade på arternas naturliga växtplatser och spännande i sig.

Kontrollerad pollinering = CP innebär att när blomman har svällt upp men inte öppnat sig så avlägsnas kronbladen. Därefter tar man pollen från en önskad pappa och för på det på pistillen. Sen förseglar man så att inte någon insekt kan förirra sig dit.

Du kan läsa lite om hur man resonerat kring korsningar och se bildexempel på kontrollerad pollinering hos Rhododendronsällskapet, västsvenska kretsen.

adenogynum 'Kirsti' x microgynum

 

adenogynum x hunnewellianum

 

(brachycarpum x auriculatum) x ('Babylon' x auriculatum)

R. brachycarpum är en senblommande men också extremt härdig art. R. auriculatum en kraftigt upprättväxande buske med långa blad. Blommorna är stora, vita och doftande. En art som också blommar mycket sent - juli. De här två har korsats av någon. 'Babylon', har föräldar - calophytum x praevernum,  är en hybrid med stora, vackert rosa blommor har sen korsats med auriculatum.

Sen har de här två korsningarna korsats med varann och resultatet, bladverket ser du i bilden. Blomning får jag nog vänta på

bureavii 'Lem's Form' x rex

 

clementinae x citriniflorum

 

x erythrocalyx x R.magnificum

x före första artnamnet visar att det är en hybrid som uppstått mellan två arter i naturen

 

fulvum ssp. fulvoides ACU Berry x fulvum ssp. fulvoides JN

De icke kursiva bokstäverna är olika personer vars respektive buske bidragit i korsningen

 

'Gustav Mellquist' x macabeanum

En härdig storbladig hybrid har korsats med den mycket storbladiga macabeanum.

 

'Hardy Giant' x macabeanum

Samma som ovan men med en annan hybrid i korsningen

 

'King's Ride' x 'Old Port'

'King's Ride' ingår i yakushimanum-grp och har vackert bladverk och rosa blommor. 'Old Port' har vackert purpurrosa blommor med mörkare fläckar. Här har man gissningsvis velat få den mörka blomfärgen hos en yak hybrid

'Kupferberg' x forrestii

 

leucaspis x dendrocharis

 

pachytrichum x pachytrichum

En sk self korsning. En art korsas med sig själv. Syftet kan vara att få fram ännu mer framträdande drag av det som gör busken intressant.

Fjunrododendron som arten heter på svenska är hyfsat härdig och har ett fantastiskt bladverk och vackra blommor. Så förhoppningsvis lite mer av allt det...

proteoides x poulinii

Den första arten är mycket småbladig och med fint indument, ingår i sektionen Taliensia. Den andra arten är också småbladig och med kraftigt indument och toment

pseudeudochrysanthum x (yak x (bureavii x calophytum))

4 olika arter alla med mycket vackra blad. Man läser korsningen bakifrån dvs det är den första som sen korsats med yak och så har det resultatet korsats med pseudochrysanthum.

Jag föll för de röda knopparna och att bladen som i bilden ser lite tråkiga ut på riktigt är gröngrå med fin nervatur.

russotinctum x rex

 

sphaeroblastum x wumingense

 

strigillosum x bureavii

 

(yak x campanulatum) x rex

Rhododendron yakushimanum används av många när de hybridiserar. Det är en art som är mycket köld- och vindtålig. Den mår dessutom bra av en dos sol. Arten har dessutom mycket vackert bladverk och buskarna håller sig förhållandevis små. R. campanulatum har vackert klockformade blommor och långa, vackra blad. R. rex en av de mest storbladiga som finns men som bara är härdig i s Sverige.

(yak x citriniflorum) x tsariense

R. citriniflorum är en art med oftast orange blommor och vackert brunt indument. Dåligt härdig hos oss. R. tsariense är en art med mindre blad men som har ett fantastiskt rostfärgat till beige indument.

yak x (tsariense x proteoides)

 

yak x (tsariense x 'Queen Bee')

'Queen Bee' är en hybrid där R. tsariense ingår.

 

yak x bureavii

 

 

yak x 'Crimson Pippin'

 

 

yak x makinoi

 

 

yak x proteoides

 

 

yak x sanguineum