Rhododendronarter V-Y här finns den vackra yakushimanum som man tagit fram många korsningar med. Den har vackra, mörkt gröna blad med fint indument  och bildar en kompakt buske med åldern bredare än hög. Den är dessutom lättodlad och härdig. Ljuvliga gula blommor har Rh. wardii med många fina namnsorter och sen några till.

Övriga rhododendron jag odlar hittar du HÄR.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

vaseyi

Fjärilsazalea, North Carolina - Nordamerika

Blommar på bar kvist och ger intrycket av en svärm fjärilar som slagit sig ner i vårsolen. Färgen kan variera från ljusrött över i rosa men också vitt. Korsar sig sällan med andra arter i rhododendronsläktet. En mycket sirlig skönhet i en klass för sig. Fjärilsazalean ingår i sektionen Rhodora, där förutom den, endast vårazalean (R. canadense) ingår.

> 200 cm, maj - juni

'Alba'

Vit varietet av den vackra fjärilsazalaean

viscosum 

Sen azalea, C och Ö USA

Lövfällande azalea med mörkgröna blad och trumpetformade vita blommor tonade i rosa. Blommorna har en kryddig, söt doft.

Juni, 150 cm

Viscosa-grp 

En grupp lövfällande azaleor där R viscosum ingår och ofta bidragit med sin fina doft

'Lemondrop'

Ljust, ljust gula blommor som nog övergår mer i cremevitt

150 cm, juli

'Pink and Sweet'

Lövfällande azalea med mörkgröna blad och trumpetformade vitrosa blommor med rosa ståndare. Blommorna har en kryddig, söt doft.

Juni, 150 cm

wallichi, Campanulata

Östlig klockrododendron, Ö Nepal - NÖ Indien och S Kina

Tratt- till klockformade blommor i vitt över till lila eller rosaaktigt purpur. Blomklasen innehåller 5 - 10 blommor. Bladen är elliptiska till ovala upp till 14 cm långa, håriga eller med ett oregelbundet, uppbrutet indument. Bildar en rundad buske eller upprätt litet träd.

150 cm på 10 år, maj - juni

wardii

Guldrododendron, SC och V Kina

Underbara, fatlika blommor i klart gult, ibland med en röd fläck. Nytillväxten är blåaktigt grön och slår ut i mörkt gröna orbikulära blad. Trädaktigt växtsätt. Äldre grenar är gråvita och barken kan ibland flagna

April - Maj, 120 cm

Wardii-gruppen

Hybrider med Rh wardii

'Blueshine Girl'

Hobbie, Dietrich G.. Westerstede/Linswege, Germany, 1965

Ljust, ljust gula blommor med en rosa anstryknin och en liten vinröd fläck.  Blommorna är stora och kommer i lösa blomställningar. Rikblommande.  Kompakt växtsätt. De unga skotten och bladstjälkarna är purpurlila och väldigt vackra. , dess unga skott och bladstjälkar är purpurlila och väldigt vackra! En utsökt hybrid.

Juni, 120 x 140 cm på 10 år

'Graf Lennart'

Hachmann, Hans. Barmstedt in Holstein, Germany, 1983

Citrongula, stora blommor med bara något fåtal mörkare prickar. Blomknopparna är guldgula med orange toner. De sitter i något lösa klasar med 9 till 12 blommor i varje. Sorten blommar rikligt i mitten av maj. Upprätt och kompakt växtsätt.

Sorten trivs bäst i vandrande skugga men kan också växa i lätt skugga till halvskugga.

Maj, 110 x 120 cm på 10 år

'Herzas'

Starkt bredväxande buske med mörkgrönt bladverk. Bra för solitärplantering. Cremefärgade blommor med rosa teckning som sen övergår i ljusgult med röd teckning

Juni, 120 cm

'Stadt Westerstede'

Letty Edwards Group (s) X wardii hybrid 1966, J Bohlje

Skarpt gula knoppar öppnar klart gula blommor med en citrongul nyans som är blekare inuti blomman. Djupgrönt bladverk.

Juni, 150 cm

wasonii x strigillosum

wightii, 

Himalaya, från Ö Nepal till SÖ Tibet vid altituder på 3600-4300 m.

Bildar en buske eller litet träd som i naturen blir upp till 4 meter. Bladen är elliptiska, avlångt utdragna eller med en omvänd lansettform och 15-20 cm långa, trubbiga eller spetsiga. Ovansidan är klart grön med ett rödbrunt eller gråaktigt indument på undersidan. Blommorna är oftast ljust gula eller nästan vita, klockformade och vanligtvis med en fläck eller prickar i djupt rött i vid kronbladens bas, 4-5 cm breda. Bildar lösa klasar med 12 - 20 blommor i varje med tydliga, stela knoppfjäll vid basen.  Flowering: May-June.

Williamsianum-grp 

'Gartendirektor Rieger'

Hobbie, Dietrich G.. Westerstede/Linswege, Germany, 1947

Rundade, mörkt gröna blad på purpurröda bladskaft. Klasar med skålformade, cremerosa blommor med röda prickar. Hybriden ska vara tetraploid.

Maj, 150 cm

'Tibet'

Blekrosa till vita klockblommor på våren och rundade, djupt gröna blad. Kompakt och lågt växtsätt. En härdig och blomvillig williamsianum-hybrid.

100 cm, maj

yakushimanum 'Koishiro Wada'

Praktrododendron, Japan

Buskigt, kompakt växtsätt. Vita blommor med gul teckning. Rosa knoppar. Mörkt gröna och blanka blad, nytillväxten har ett tjockt indument i vitt - beige.

Maj-Juni, 150 - 200 cm

yak x bureavii 'Teddy Bear'

Underbart bladverk - blanka, mörka blad med ett teddybjörnsbrunt indument. Tillsammans med show-class rosa blommor som gradvis bleknar till vitt.

Maj, 80 cm

(yak x rex) x rex

BC korsning

Hybrider ur Yakushimanum-gruppen

HÄR...

yuefengense

Guangxi South West China 1,800 - 2,150 m

Vita till ljusaste rosa blommor i juni. Ovala blad. Sätter blomknoppar redan som ung. Mycket bra för sen blomning - en mycket bra introduktion från de sista 5 åren.

Juni