Rhododendronarter S-U en av de vackraste lövfällande arterna med stora ljust rosa blommor och som dessutom får fantastiska höstfärger. Men också flera vackra bladplantor - bladen är viktigare än blommorna för mig i de flesta fall.

Andra rhododendron jag odlar hittar du HÄR.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

schlippenbachii

Koreansk azalea, S Amur, Ö Manchuriet, Korea

De breda motsatt äggrunda bladen sitter kransformade i grenspetsarna och får till hösten rödgula eller röda färger. De stora, breda och öppna blommorna spricker ut i slutet av maj, beroende på härstamningen samtidigt med bladen eller aningen tidigare. Blommorna är ljust rosenröda med en rödbrun fläck.

Maj, 150 cm på 10 år

serotinum

Doftande vita blommor under sommaren. En ny introduktion med distinkt och vackert vågigt bladverk.  Kanske den mest snabbväxande arten av alla. Växer snabbt till ett litet träd.

Juni - Juli, 150 cm på 10 år

sikangense v. exquisitum

Hårig sikangrododendron, SV Kina

Doftande vita blommor under sommaren. En ny introduktion med distinkt och vackert vågigt bladverk.  Kanske den mest snabbväxande arten av alla. Växer snabbt till ett litet träd.

Juni - Juli, 150 cm på 10 år

smirnowii

Vresrododendron, Kaukasus 800 - 2000 m vid trädgränsen

Vresrododendron är en av de mest vinterhärdiga vilda arterna av alpros och redan tack vare sina blad en ståtlig prydnadbuske. Nya blad och skott är övertäckta av ett silvervitt ludd. Bladens undersida är som sammet och känns varm av luddet som stannar kvar år efter år. Luddet är typiskt för flere alprosor i bergen och hjälper till att tillfälligt klara av torra perioder. Blommorna slår ut den andra veckan i juni med stora, ljust violetta eller röda blommor där kronbladens kanter är vågformade.

Juni, 300 cm

Smirnowii-grp 'Crete'

Kompakt buske. Bladen är smala, mörkt gröna med tjockt indument. Knopparna är purpurrosa och klasarna blir 10 cm i diameter. De ljust purpurrosa kronbladen har vågiga kanter bleknar till vita. Varje blomma är ca 4 cm Blommar tidigt och rikligt

Maj, 100 cm

souliei, Cgg 14522 Paler

Skålrododendron, SC Kina

Ljust rosa till vita blommor. Mer växtglad och lättare än äldre introduktioner av arten.

Maj - Juni, 180 cm

sphaeroblastum, Taliensia

Vit Skogsrododendron - SV Kina

Vita till ljust rosa blommor i prydliga klasar. Vackert bladverk med blåaktiga, rundade blad.

Behöver ett väldränerat läge och svalt runt rötterna.

135 cm på 10 år, april - maj

stewartianum

De klockformade blommorna varierar i färg från vitt, gult, rosa eller rött ofta rodnande i en annan färg. Upprätt växtsätt och en flagnande bark.

April - Maj, 120 cm

taliense, Sbec 0350

Dalirododendron, W Yunnan

R taliense är en utsökt och långsamväxande art. Mörkt grönt, blankt, doftande bladverk med ett tjockt brunt indument. Vita till cremevita blommor med rödaktiga prickar. En vacker bladplanta.

Tjockt, mjukt indument. Den här selektionen är sannolikt släkt med roxieanum v. cucullatum.

April - Maj, 120 cm

Honingduft

Selektion där bladverket doftar honung

120 cm på 10 år, april - maj

tsariense, Lanata

Filtrododendron, NÖ Indien, Ö Bhutan, SV Kina

Blommorna är vita - ljust rosa, eller vita översköljda med rosa, med röda fläckar. Blomman är öppet klockformad. Blommorna kommer i små klasar med 3-5 blommor i varje. Bladen är avlångt rundade upp till ca 6 cm långa med ett tjockt rödaktigt till gråbrunt indument. Bildar en ganska kompakt buske.

Behöver god dränering för att må bra. Undvik näring till den här arten.

40 cm på 10 år, maj

uvariifolium

Uvariarododendron, SV Kina, Sangpo area Tibet 2300-4000 meter

Vita, klockformade blommor med en rosa rodnad och en vackert purpurfärgad fläck.

April - Maj, 120 cm