Rhododendronarter P-R innehåller några av de absolut vackraste bladplantorna i hela släktet om man som jag tycker om rododendron med tjockt indument. Dessutom har flera av de här arterna förvillande lika namn. Rhododendronarter P-R innehåller också ett par av de mest storbladiga arterna som det kan vara värt att pröva i Sverige, R rex till exempel. Storbladiga arter och sorter behöver ett mera skyddat läge särskilt mot hård vind. Flera arter ur Taliensia hör också hemma här - jag samlar de här vackra bladplantorna. En bra källa för information om rododendron är den danska rhododendronföreningens hemsida.

Andra rhododendron jag odlar hittar du HÄR.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

pachysanthum

Skönrododendron, Japan

Ursprungligen hittad och beskriven av den Japanska botanikern Hayata. Återfunnen och introducerad 1972 av Amerikanen John Patrick. Plantan är vacker och härdig, helt tydligt besläktade med R. pseudochrysanthum. Samma växtform, samma bladtyp och form, samma typiska knoppar, men mer indumenterade skott, bladstjälkar och blad. Indumentfärgen varierar från helvitt till gyllenbrunt. Blommorna som R. pseudochrysanthum, ljusrosa med purpurfärgade prickar.

Maj,

pachytrichum

Fjunrododendron, SC Kina, Sichuan

Rosa eller vita blommor med en mörkare fläck. Bladen är convexa. En variabel men vacker art med förstklassiga blommor och blad.

Maj, 200

parmulatum 'Ocelot'

Tsangpo Gorge Region of SE Tibet. (-5\R2\3) RSBG#1982/047

Ljust gula blommor med mängder av purpurfärgade fläckar. En av de enklare arterna i den här sektionen. Nätta, rynkade mörkt gröna blad. 'Ocelot' är en fantastisk selektion av en art som sällan odlas.  Bildar en kompakt planta

> 80 cm, april

petrocharis, Guiz 120

Kina

Blommorna är öppet trumpetformade till klockliknande ca 5 cm vida. Vita blommor som kommer 1-2. Kompakt form med större blad än R dendrocharis. Behöver skugga för att inte bladen ska gulna.

April - Maj,

praevernum, Fortunea

Tidig långbladsrododendron - C Kina

En stor buske som ofta är bredare än hög. Bladen är 10 - 18 cm långa. Blommorna är vita till rosa med en purpurröd fläck i svalget. Liknar den närstående R. sutchuense men blommorna har en kraftigare fläck och bladens undersida är slät.

Trivs bäst i lätt skugga. > 5 m, april

prattii Blackhills, syn. faberi ssp prattii, Taliensia

Kandingrododendron - C Kina

Blommorna är vita med röda fläckar och samlade i nätta klasar. En av de mest storbladiga arterna i Taliensia med mycket vackert bladverk.

180 cm på 10 år, maj

prattii  syn. faberi ssp prattii, Taliensia

Kandingrododendron - C Kina

Blommorna är vita med röda fläckar och samlade i nätta klasar. En av de mest storbladiga arterna i Taliensia med mycket vackert bladverk.

180 cm på 10 år, maj

pronum, Talensia

Blygrododendron - SV Kina

Trumpet- till klockformade vita, cremevita eller rosa blommor med mängder av fläckar i purpur. 6-10 blommor i varje klase. Bladen är elliptiska upp till 7,5 cm långa, conveca med ett tätt grått - beige indument. Bildar en matta eller liten rundad buske. Elepidote

30 cm

proteoides 'Rip'

Skinande vinröda blommor över en kompakt buske med mörkgrönt bladverk som får ett rödbrunt indument

40 cm

proteoides, Rock (Berg) Wide Lvd

S.E. Tibet, N.W. Yunnan and S.W. Sichuan, 3700-4600 meter

Klockformade vita  till cremevita blommor rodnande i rosa och med purpurfärgade fläckar. Blomklase med 5 - 10 blommor. Elliptiska blad upp till 3,5 cm långa med rullad kand och rostbrund indument.

Dvärg som är mycket kompakt. För konnässören

40 cm

pseudochrysanthum, Maculifera

Taiwanrododendron, Taiwan

Ljust rosa blommor över ett vackert silveraktigt bladverk som ger ett stelt intryck. Bildar en nätt och kompakt buske.

130 cm på 10 år, maj

quinquefolium

fembladsazalea, Korea och NÖ Manchuriet i öppna woodlands

Vita klock- till trumpetformade blommor med gröna fläckar. Klase med 1-3 blommor. Bladen är rombiskt elliptiska till ovala upp till 5 cm långa i kransar. Lövfällande.

Kompakt och graciös planta med spektakulärt bladutspring där de ljust gröna bladen ofta får en rödbrun kant som sitter kvar länge. Höstfärgen är också vacker. Bladen vecklas ut i kransar om 5 i grenspetsarna. Växer långsamt som ung, blir ca 90 cm i odling och blir bredare än hög.

Maj - Juni, 90

rex

Kungsrododendron, SV Kina

Stora klasar med ljust rosa blommor som har  röda markeringar. Magnifik i blad och blommor.  Stora mörkt gröna blad, 17-27 cm, långa. En mycket vacker storbladig rhododendron.

Maj, 200 cm på 10 år

ssp fictolacteum

Som arten ovan men lär ha tjockare och mörkare indument. Framförallt så är den lite härdigare än arten.

Maj, 200 cm på 10 år

ririei, Cnc 12141 (Emei)

Slående purpurlila blommor med mörkt lila nektargömmor. En av de tidigaste att blomma.  Kenneth Cox collection from Mt Emei.

> 200 cm, mars - maj

roxieanum, Taliensia

Fingerrododendron, SV Kina

En smalbladig och långsamväxande vildart med mycket speciellt utseende. Blommar först som äldre med vita blommor i mycket kompakta klasar. Kan bli mer än meterhög, men först efter många år. Elepidote

April - Maj, 100 cm på 10 år

v. globigerum

syn. Rh. alutaceum v. alutaceum/Rh. globigeum

April - Maj, 100 cm på 10 år

v. oreonastes R59205

Fingerrododendron, SV Kina

En smalbladig och långsamväxande vildart med mycket speciellt utseende. Blommar först som äldre med vita blommor i mycket kompakta klasar. Kan bli mer än meterhög, men först efter många år. Elepidote

April - Maj, 100 cm på 10 år

Roxieanum-grp 'Blewbury'

Rh. roxieanum x Rh. Anwheiense

En kompakt och härdig hybrid mellan de ovanliga, lågväxande arterna Rh. Roxieanum och Rh. Anwheiense.

Smala, mörkt gröna blad som hålls upprätt. Blommorna är vita eller blekrosa med små rödaktiga prickar och kommer i ganska kompakta klasar.

(elepidot)

rufum

Björnrododendron, C Kina

Kompakt, rund buske. De elliptiska bladen kan påminna om R bureavii men rufum har ett ljusare brunt indument. Blommorna är vita till ljust röda ofta med röda prickar. Mycket härdig art

April - Maj, 150 cm på 10 år