Rhododendronarter J-L inkluderar flera av de små gulblommande eller kanske snarare cremevita som fullt utslagna. Men också flera som ingår i det man nu kallar Lapponicum-gruppen som oftast är blåvioletta. Låga sorter som är fina att samplantera på grund av färgerna. I Göteborgs botaniska trädgård har man bland annat en form av R keiskei som är mer högväxande och som växt samman med Corylopsis, skenhassel och de är mycket fina när de blommar samtidigt.

Japanska azaleor är ofta storblommiga med små blad och stora blommor och finns i många starka färger. 2019 såg jag ett par sorter med blommor i två olika röda nyanser och de var samplanterade - vackert.

Andra rhododendron jag odlar hittar du HÄR.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Japanska Azalea-gruppen

Småbladiga azaleor som oftast är vintergröna. Finns en uppsjö av sorter eftersom de odlas flitigt i Japan.

Trivs i ett soligt läge. Beskärs, om man nu vill det, under jas-perioden

> 100 cm beroende på sort, blommar i april - maj

 

'Diamond White'

Vita blommor. Köpt som 'White Diamond' men jag kan inte hitta någon sådan art.

'Kermesina Weiss'

Mängder av ganska stora vita blommor. Bildar en kompakt och bred buske.

'Mariko'

Stora tegelröda blommor, senblommande. Utbrett krypande växtsätt.

> 50 cm, juli

 

keiskei 'Yaku Fairy'

Bildar en tät, bred planta knappt 15 cm hög planta som kan bli 60 cm vid. Bladverket är oftast olivgrönt till medium mörkgrönt. Blommorna är 2,4 cm stora och är ljust gula till citrongula i samlingar om 2-6 blommor i varje klase.

Maj - Juni, > 15 cm på 10 år

Keiskei-gruppen

Olika korsningar där den gulblommande Rh. keiskei ingår

'Ginny Gee'

Beskrivs som en av de bästa dvärghybriderna. Knopparna är vackert rosa och utvecklas till vita blommor med en rosa rodnad. Mycket blomrik. Bildar en kompakt buske.

50 cm, april - maj

'June Bee'

Små cremevita till ljust gula blommor.

'Patty Bee'

R keiskei 'Yaku Fairy' X fletcherianum

Stora, ljust citrongula trumpetformade blommor i lösa klasar om 6. Kanske den bästa av gula dvärgrododendron. Kompakt planta med brons-plommonfärgat vinterbladverk.

Maj - Juni, > 60 cm på 10 år

'Princess Anne'

Kompaktväxande dvärgrododendron. Vackert bronsfärgat nytt bladverk och ofta bronstonat även på vintern. Trattformade ljust gula blommor som är 3 cm och markera med gröna fläckar i halsen, små klasar.

Maj - Juni, 60 - 80 cm på 10 år

'Shamrock'

Kompakt sort där knopparna är gulgröna liksom blommorna när de slår ut.

Maj - Juni, 90 cm på 10 år

'Wren'

Klart gula blommor med mörkare fläckar. Mycket blomvillig. Håller sig låg och kryper längs marken.

Maj , 40 cm på 10 år

Knap-Hill-gruppen

Sorter ursprungligen från hybrider mellan Ghent-Gruppens azaleor och Rhododendron simsii samt ytterligare några närstående arter. Blommor vanligen stora (5-8 cm vida), väldoftande, enkla eller (mer sällan) fyllda och tämligen sena. Bladverk ofta med brunröda höstfärger. Innefattar, förutom de ursprungliga Knap Hill-azaleorna, även Exbury-azaleor, Slocock-azaleor och Windsor-azaleor.

'Arneson Gem'

'C.B. van Nes' x 'Koster's Brilliant Red'(s) X unknown, 1975, I & R Arneson

Spektakulära, stora orange blommor på en kompakt planta. Blommorna är upp till 9,5 cm breda och kommer i klasar om 10-15 blommor i varje.

150 cm på 10 år, maj - juni

'Cannon's Double'

C Cannon 1984

Inuti ljusgul med toner i cremefärgat och rosagult. Kronbladens kanter tonar i rosarött. Inga teckningar. Varje blomma är 44 x 64 mm och förformad. Blomman har 9-12 kronblad och är helt fylld. Kronbladens kanter är krusade. Blomställningar med 5-8 blommor i varje. Bisken bildar tillplattad bollform som blir stor och vid. 

180 cm på 10 år, maj - juni

'Glowing Embers'

Exbury före 1958

Intensivt rödorange med teckning en ännu mera intensiv orange ton. Stora blommor ungefär 7 cm vida. Blomklasen håller 7 - 14 blommor. Växer utbrett. Vackra höstfärger.

130 cm, maj - juni

'Goldtopas'

Vackert gula blommor med en kontrasterande orange fläck. Blomsamlingen är lös och lätt hängande med ca 10 blommor.

150 cm, maj - juni

'Sylphides'

Waterer före 1950

Knopparna är vackert rosa. Blommorna är stora och öppet trattformade, rosa med en ljusare, vit, mitt och en ljust gul fläck. 8 - 14 blommor i blomsamlingarna. God, medelstark doft. 

180 cm, maj

'White Melody'

R Persil x ? - Behrens

Blommorna är invändigt vita med en lätt gul ton. En svag teckning med prickar i cremefärgat gult på det övre kronbladet och som spiller lite på de vid sidan av. Har mellan 6 och 11 blommor i blomställningen. Har ett rundat växtsätt.

Generellt blir vita blommor oftast vackrast i ett lätt skuggigt läge.

120 cm på 10 år, maj

'Whitethroat'

Små, rent vita, dubbla trattformade blommor. Bildar en prydlig och kompakt utbrett växande buske. Bladen är ljust gröna med en vacker silverlyster.

Trivs bäst i ett halvskuggigt läge

120 cm på 10 år, maj

lacteum

Gräddgul rododendron, JA, W.Central and N.E. Yunnan 3000-4000 meter

Enkla, alternerande blad, ovala - avlånga 7-18 cm lång och 4-10 cm vida ofta med en utdragen spets. Basen är rundad eller hjärtformad. Ovansidan är mörkt - ljust grön med synliga nerver. Undersidan är täckt med mockaliknande filt eller brunt indument. Mittnnerven är tydligt markerad.

Blomklasarna är stora med 12-30 blommor som är klocklika 3,5 - 5 cm långa och gula till ljust gula ibland tonade i rosa och ibland med en röd fläck.

lanatoides

Kongbo-rododendron, SV Kina

En magnifik bladplanta med tjockt beige indument på ovansidan och ljust brun nytillväxt. Bladen är mörkt gröna. En av de mest eftersökta arterna. Vita blommor. Bildar en buske eller litet träd.

Mars - April

lanatum, Lanata

Ullrododendron, NÖ Indien, Bhutan, SV Kina

En art med ett komakt växtsätt och små blad. Namnet kommer av det vita till brungula tjocka filtlager som omger de unga skotten och  bladstjälkarna. Bladen är mörkt gröna och täckta med ett rödaktigt indument på undersidan. Läderartade elliptiska till avlånga blad som blir 10 cm långa och knappt 5 cm breda. Basen är trubbig till brett kilformad. Bladkanten är lätt vågad med en tvär till rundad spets. Mogna blad är mörkt gröna på ovansidan medan undersidan är täckt av ett vitt - rödbrunt indument. Blommorna är svavelgula breda, klockformade med 5 kronblad och med rödbruna fläckar. Blommorna sitter i klasar med 5 - 10 blommor i varje.

maj - juni

 Lapponicum-gruppen

Kulturursprung

Sorter som har ursprung ur selektioner och hybrider av arter i undersektionen Lapponica. De är lågvuxna med små blad och med små blommor. Samtliga är vintergröna. Bidrar med vackra blå - blåvioletta nyanser i vårrabatten.

'Blue Steel'

Iögonfallande djupt blåvioletta blommor som täcker hela plantan. Silveraktig nytillväxt hela sommaren. Bladverket är mycket fint.

Maj, 30 - 50 cm på 10 år

'Blue Tit'

impeditum x augustinii

lavendelblå blommor i stora mängder när den blommar. Jag kallar färgen syrenlila.

70 cm, maj

'Blue Tit Magor'

Iögonfallande djupt blåvioletta blommor som täcker hela plantan. Silveraktig nytillväxt hela sommaren. Bladverket är mycket fint.

Maj, 30 - 50 cm på 10 år

'Gletschernacht'

Mörkt blåvioletta blommor, ca 5 cm vida. Sägs vara den mörkaste av de 'blå'. Det är åtminstone den mörkaste av de jag odlar. 

110 cm, från mitten av maj

'Gristede'

Beskrivs som 'violet blue' violblå Busken får täta  blomsamlingar med små, trattformade blommor. Bladverket är glänsande grönt. Lättodlad.

>80 cm, april - maj

'Purple Pillow'

Liten kompakt buske som får mängder av små lila-rödvioletta blommor

> 60 cm, maj

'Ramapo'

Aromatiskt blågrått bladverk och små samlingar av blåvioletta blommor.

Maj, 50 cm på 10 år

'Sacko'

Djupt blåviolett. Friskt bladverk och kompakt växtsätt. Blommar senare än många andra dvärgväxande blå.

Maj - Juni, 80 cm på 10 år

'Select' - felmärkt?

Aromatiskt silvergrågrönt bladverk. Intensivt blåvioletta blommor.

Maj - Juni, 50 cm på 10 år

leucaspis, Boothia

Kina (SÖ Tibet)

Brett klockformade vita blommor med en rosa lyster och en stor rödaktig 'calyx'. Blommorna sitter oftast i par. Bladen är brett elliptiska upp till drygt 3 cm långa och där ovansidan och kanterna är tätt håriga. 

> 60 cm på 10 år, april - maj

litiense

Ljusgröna blad och gula blommor utan wardiis röda fläck

Ponticum ss Campylocarpa

longesquamatum - Ponticum ss Maculifera

V Szechuan 2300 - 3350 m

En härdig art med ett intressant utseende. Bildar med åren en stor buske med kraftiga grenar. Typiskt för arten är en kraftig behåring på unga skott  och bladstjälkar men också på bladundersidans mittnerv. Får rosa blommor med en röd fläck dock är en del former mindre blomvilliga.

maj

luteum - Pentanthera ss Pentanthera

Guldazalea, ÖC och SÖ Europa, Turkiet, Kaukasus

Upprätt växtsätt. Gula blommor i mitten av maj och några veckor framåt. Härligt, intensiv doft

> 150 cm, maj - juni