natur och trädgård i ord och bild

Rhododendronarter D-F

Rhododendronarter D-F

Rhododendronarter D-F fortsätter listan över rhododendronarter jag odlar med arter som logiskt nog börjar på D-F. Om en hybrid kan härledas direkt till en art dyker den också upp här på sidan.

Rhododendron - odla

Rhododendronarter har oftast inga särskilda anspråk förutom de som jag beskrivit under de generella odlingsråden HÄR. I fall en art behöver något särskilt så skriver jag det nedan.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

decorum 'Pale Pink'

Sydlig lackrododendron

Den härdigaste rododendronen som doftar. Blommorna är ljust rosa, ibland med fläck. Blad utan indument

Maj - Juni,

dendrocharis 'Glendoick Gem'

Karamellalpros,  Sichuan, Kina

Vackra, flata och djupt rosa blommor med mörkare fläckar. Mörkt gröna blad. Upprätt växtsätt. Den selektion som har finast blad.

Epifytisk på Abies, Tsuga, eller bredbladiga träd,  2600–3000 m

40 cm, maj

Dichronthum-grp 'Norfolk Candy'

Russell, J.P.C. (1971)

En slående vacker storblommig varietet. Blommorna är aprikosorange tonade i kastanjerött i kronbladsspetsarna och med en ljusare gul hals. Breda, skogsgröna och blanka blad.

> 150, maj - juni

Dichronthum-grp 'Phyllis Korn'

'Diane' X 'Gomer Waterer', Korn, R. (1969)

Underbara cremevita blommor tonade i gult med en vinbärsröd fläck. Bildar en välförgrenad, upprätt buske med mörkgrönt, blankt bladverk.

En rododendron jag läste om för längesedan som varande en måste-ha-buske... Planterade den 2018 och kombinationen av den gräddgula färgen och fläcken är helt ljuvlig

> 150, maj - juni

discolor 'Wilhelm Schacht'

Växtsättet är starkt, högt och brett, mer trädliknande än buske. Stora brett långsmala ovala, ljusgröna blad. Rund och kompakt blomklase med enskilda blommor upptill 10 cm i diameter. Ljustrosa blommor som övergår i vitt med streckformade röda till rödbruna nerver. Behöver vinterskydd som ung.

Maj,

elegantulum

Elegantrododenron, SV Kina

Arten beskrevs första gången 1927. Inte särskilt vanlig i trädgårdar dock vilket är lite underligt. Bildar en kompakt välformad buske.

Bladen är smala och eleganta 13 - 14 cm långa och 3 - 4 cm breda. I nytillväxten är  ovansidan nästan helt täckt med ett vackert rostbrunt tomentum. Senare är bladens ovansida blank medan undersidan täcks fullständigt av ett ljust beige indumentum som åldras till rödbrunt.

Ponticum ss Taliensia

maj

farinosum

Kina, E. Yunnan 3200 meter

Vita blommor. En nyintroduktion från Kina. Små blad med vitt indumentum på undersidan. Närbesläktad med R wiltonii så den är flyttad till Taliensia

Maj, 200 cm

fictolacteum, syn. R rex ssp. fictolacteum

Kina, E. Yunnan 3200 meter

Vackra vita blommor med en röd fläck. En planta som så småningom växer till ett litet träd. Mörkt gröna, blanka blad upp till 30 cm långa med ett ljust indument. Arkitekturellt vackert bladverk.

Awarded the AGM in 2013. En av de tuffaste av de storbladiga rhododendrona.

Maj, 150 - 180 cm på 10 år

Forrestii-grp 'Lilly Bell'

Röda blommor

Maj, ca 50 cm på 10 år

Forrestii-grp 'Scarlet Wonder'

Kulturursprung

Klockformade klarröda blommor med brunteckning

Maj, ca 100 cm på 10 år

fortunei x fortunei

Kulturursprung, arten i S,C och Ö Kina

Öppet, trattformade blommor i ljust lavendelrosa och doftande. 5-12 blommor per klase. Bladen är ovala och till 14 cm långa, blådaggigt gröna. Upprättväxande

Maj, ca 180 cm på 10 år

Fortunei-grp 'Scintillation'

Kulturursprung, arten i S,C och Ö Kina

Rosa blommor med brungula prickar i svalget.

Maj, ca 180 cm på 10 år

fulgens

Cinnoberrododendron, C Himalaya, V Kina Arunachal Pradesh

Stammen får med åldern en silkeslen bark med blårosa eller brunröd färg. Busken har ett vackert, rundat växtsätt, bladen är blågröna, ovala med ett beige till ljusbrunt indumentlager på undersidan. Bladknopparna är gröna men ändrar färg och får en rosenröd ton när de nya skotten börjar utvecklas. Blommar vanligtvis i mars-april, och knopparna är mycket känsliga för frost medan de sväller, trots detta blommar denna art säkrast efter en långvarig och konstant vinter. Flera små enkla blommor bildar små kompakta buketter i vaxartat karmosinrött. Svarta ståndarknappar och stora svarta nektarpåsari botten av blomman.

Mars - April, ca 180 cm på 10 år