Rhododendronarter fascinerar mig och jag har långt fler arter än hybrider. Även om vi bor i ett förhållandevis besvärligt klimat så finns det många vildarter vi kan odla. Här nedan följer de rhododendronarter A-C som jag odlar.

Rhododendron - generella odlingsråd

Rhododendron är i grunden väldigt tåliga men om du vill få vackrast möjliga plantor så finns några riktlinjer. Jorden, planteringsmediumet, ska vara luftig så att buskarnas trådsmala rötter kan väva sig in i den. Buskarna står gärna tätt. Ph-värdet i en rhododendronplantering ska vara 5,5 eller något lägre. Det är bra om man kan göra en 'raised bed', dvs en plantering som är upphöjd ca 30 cm och som har en kant av torvblock. I bädden blandar man sedan ett medium som består av 80% grov naturtorv och 20% barkmull. En luftig och genomsläpplig blandning med ett ph på ca 5 som ger mycket bra förutsättningar. Det finns de som har börjat odla rhododendron i ren sand i en sk våtbädd. Jag har inte testat ännu...

Tänk på var och hur arten växer i det vilda. Storbladiga arter tål till exempel inte så mycket blåst medan småbladiga oftast växer naturligt i mer utsatta miljöer. Vissa arter och hybrider behöver en del sol för att hålla sig kompakta andra klarar både mer och mindre sol.

Näringstillförsel skadar inte. Men kontrollera så att gödningen inte höjer ph-värdet. Kalium gynnar blomningen hos buskarna. Kväve gynnar tillväxten av buskens storlek.

Glendoick Gardens i Skottland är en plantskola som specialiserat sig på vildarter. Du kan hitta deras hemsida HÄR. Tyvärr har de stängt sin nätbutik men det finns möjlighet att handla om man går samman några stycken.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

adenogynum, Taliense

Likiangrododendron, SV Kina

Vackra vita eller ljust rosa blommor med mörkare fläckar. Mycket vackert mörkt grönt bladverk med ett tjockt olivbrunt indument. Bildar en kompakt planta. Blommar i unga år.

> 150 cm, April - Maj

adenogynum 'Kirsti' x microgynum

adenosum

Kulurododendron,

Små till stora buskar med håriga, eller borst täckta blad ibland med indument. Blommorna är oftast rosa mera sällan vita.  Slående och intressant bladverk. Långlivad och blomrik

April - Maj,

aganniphum v. flavorufum, Glischra

Rutrododendron - SV Kina

Ljust rosa blommor. Selektion från Doshong La, S.E. Tibet.

135 cm, April - Maj

albrechtii

Kejsarazalea

Upprättväxande buske. Bladen är ljust gröna, sommargröna. Fjärilsliknande rosa - purpurröda blommor.

April - Maj, 1 m på 10 år

alutaceum, Taliense

S.E. Tibet, W. & N.W. Yunnan and Sichuan 2700-4300 meter

Oftast vita blommor med röda fläckar

ambiguum, Triflora Cinnabarina

Gul skogsalpros - VC Kina

Mörkt gröna blad ganska små blad. Massor av citrongula blommor i små flockar.

Insamling - en kraftigväxande form från toppen av Emeishan. Den härdigaste gula trifloran.

> 135 cm, maj - juni

'Medley'

Orangegula blommor med ett gammalrosa skimmer som är starkare på utsidan än insidan. En olivgrön fläck med prickar och streck på de övre kronbladen. Blommorna är 3 - 3,5 cm i diameter. Bladen är mörkgröna. Växtsättet är brett och kompakt.

150 cm, maj - juni

anthopogon, Pogonanthum

Rökelsealpros - Himalaya, 3000 - 4800 m

Vita eller gula blommor med ett rosa skimmer kommer i små kompakta samlingar med 4-6 blommor i varje. Blomman är 2 cm i diameter. Bladen är mörkt gröna, ovala och har en starkt aromatisk doft. Bladundersidan är täckt av fjäll. Bladen blandas med enbarr och används som rökelse i buddhistiska tempel.

> 90 cm,

anwheiense

Glansrododendron, Jiangxi, Anhui, Zhejang, 1200-1800 meter

Oemotståndliga rosa trattformade blommor med purpurröda fläckar i svalget. Kompakt och rundat växtsätt.

April - Maj,  60-80 cm efter 10 år

arborescens

Ö USA

Lövfällande. Vackra röda och orange höstfärger. Upprätt och kompakt. Utsökt vackra och doftar heliotrop! Vita eller mycket ljusrosa med långa, röda ståndare. Klasar med 3-7 blommor.

Trivs i fuktiga miljöer och kan på vissa ställen bilda oigenomträngliga buskage.

maj - juni,

asterochnoum

Vita blommor tonade i rosa och med mörkröd fläck. En vacker nyintroducerad art. Liknar R. calophytum men har ett tunt vitaktigt indumentum. Bildar ett litet träd eller mycket stor buske med stora blad.

aureodorsale

Minshanrododendron, C Kina -  JN#11004

En nyintroducerad art som är ganska olik clementinae som den tidigare placerades under som en underart. En vacker och härdig art med stora, 10-15 cm, blad för att vara en art i undersektionen Taliensia.

aureum

Svavelrododendron, Altaj - NÖ Asien, Japan

Den av de storbladiga alprosorna som brett ut sig allra nordligast. Den växer i östra Sibirien, vid Ochotska havets stränder, Kamtjatka, Sachalin, Kurilerna, Japan samt i Manchuriets och Koreas bergstrakter ofta vid trädgränsen eller på kalfjället. Vinterhärdigheten är mycket bra, men den har ansetts svårodlad.

v. rosea-alba

Eastern Sayan Mountains, S Sibirien Ryssland, 2400 möh

Får vita eller rosavita blommor som namnet antyder.

50 cm, maj 

v. hypopitys

Svavelrododendron, Altaj - NÖ Asien, Japan En form som av ryssar ibland anses vara en egen art. Den växer i unga granskogar och är storleksmässigt och i alla delar överlägsen den vanliga arten. Den är i stort sett okänd i odling men har förökats i Skandinavien från frö. I arboretum Mustila har de bildat täta buskar ca 50 cm höga. Blommorna är ljust gula och de spricker ut i början av maj. Blommar förhållandevis dåligt där antagligen för att växtperioden är för lång. Min buske är fröförökad och kan förhoppningsvis ha börjat vänja sig.

50 cm, maj 

auriculatum

Öronrododendron, C Kina

En kraftigt upprättväxande buske. Bladen är 18-25 cm långa och 8 cm breda. Översidan på bladen är matt mörkgrön och något hårig, undersidan blekgrön med vitaktiga eller bruna hårstrån. De nya skotten är klibbiga och har långa röda bandliknande högblad.

Stora kritvita, trumpetformade, doftande blommor i juli,  en av de senast blommande rhododendronarterna.  Blomknopparna är stora, koniska och avsmalnande.

Juli - Augusti,

'Rosea'

Mycket stora och doftande blommor i vackert rosa

Juli - Augusti,

barbatum

Eldröd himalayarododendron

En av de vackraste tidigblommande röda. Rundade, scharlakansröda blomsamlingar. Vacker, slät och plommonfärgad bark. Blad och stjälkar med borst. Glödande scharlakansröda - röda blommor. Växer upp till en stor buske eller litet träd.

Mars-Maj,

beanianum, 

Växer vilt i ett litet område och har bara hittats i NÖ Indien, Arunachal Pradesh, och närliggande NÖ övre Burma.

Rundade blad som är blanka och fint rynkade på ovansidan. Undersidan är täckt av ett tjockt kanelbrunt indument. Blomman är klockformad med köttiga kronblad i djupt rött, scharlakans- eller karminrött. En av de första arterna att blomma på våren.

Mycket känslig - behöver krukas och förvaras frostfritt vintertid

brachycarpum, ev ssp. tigerstedtii

Fujirododendron

Bladen är mörkt gröna, glänsande och stora. Blommar rikligt ungefär vart 3:e år. Blommorna är öppet klockformade, vita med bruna fläckar och slår ut i blom i början av juni.

Elepidote

Juni, 2 m efter 10 år

bureavii, CGG 14508, Taliensia

Kanelrododendron, S Kina

Mycket ljust rosa blommor som rodnar i djupare rosa. En superb bladplanta med rostrött indumentum på bladundersidorna och skotten.

April - Maj, Ca 60 cm >10 år

bureavii, CNC 2080 Meiguo Dafengding VG, Taliensia

Kanelrododendron, S Kina

A.M formen med större blommor än artens typiska. Bladen är något vridna

April - Maj, Ca 180 cm >10 år

bureavii 'Ardrishaig', Taliensia

Kanelrododendron, S Kina

A.M formen med större blommor än artens typiska. Bladen är något vridna

April - Maj, Ca 180 cm >10 år

bureavioides

Falsk kanelrododendron, SV till C Kina

En ljuvlig buske som odlas i huvudsak för sina vackra blad. Tjockt kastanjefärgat indument på bladens undersidor och sett silverfärgat toment på bladens ovansida. Blommorna är ljust rosa.

Med tiden 3 x 3 m, maj

calendulaceum

Orangeazalea, Ö USA

En upprättväxande lövfällande buske. Den växer vilt i skogssluttningar och längs bergssidorna i Appalacherna.

Blommorna är trattformade utan doft och 5 cm breda och kommer i samlingar med 5 - 10 blommor i varje. Ståndarna som är utstickande beskrivs som pråliga men jag tänker iögonfallande. Färgen varierar från gult över orange till rött. Bladen är mellangröna och upp till 7,5 cm långa, avlånga. Får vackra höstfärger i gult och rött. En art som bidragit som förälder i många lövfällande azaleahybrider.

> 5 m, juni

callimorphum

Fagerrododendron -  W. Yunnan and N.E. upper Burma; found by Forrest on the Shweli-Salween divide and introduced by him in 1912

Rosa klockformade blommor med en fläck i mörkare rosa. Små, rundade eller avlångt rundade och prydliga blad som är trubbiga vid basen.. Bildar en kompakt buske. Blommar redan som ung med vackra blommor. I vilt tillstånd kan den bli 3 meter hög och lika vid.

> 3 m, maj-juni

calophytum

Paraplyrododendron, C och S Kina

Riktigt stora blad på en härdig och storvuxen planta som ger ett frodigt intryck. Växer med stadiga grenar och blir så småningom en mer än manshög och bred buske, nästan ett träd.
Nyväxten i maj är lika vacker som blomningen: lysande röda knoppfjäll och silvriga blad. Bör ges rikligt med vatten i samband med nyväxten.
Blommorna kommer i stora klasar av vita eller rosa klockor med en mörk fläck.

April - Maj, Ca 180 cm >10 år

calostrotum 

Ängsalpros, NÖ Burma, NV- Yunnan  3300 - 4250 m

Maj, 40 - 80 cm >10 år

'Gigha'

Massor av stora rosenröda fatformade blommor i maj. Uppkallad efter en skotsk ö. Kompakt med blådaggigt, aromatiskt bladverk

Maj, 40 - 80 cm >10 år

ssp. keleticum

Djupt lila-rosa till klart purpurfärgade små blommor på relativt långa stjälkar. Bladen är 5-10 mm långa, mörkt gröna och blanka. Växer långsamt och bildar en låg kudde.

maj

'Radistrotum'

Rosa violetta blommor mot slutet av maj. Bildar en kuddformad, låg buske. Bladen är små och rödaktiva på undersidan. Växer mycket långsamt.

50 cm, maj

ssp riparium syn. R nitens

Mörkt rosavioletta blommor

50 cm, maj

Calostrotum-grp 'Robert Seleger'

Ängsalpros, NÖ Burma, NV- Yunnan  3300 - 4250 m

Massor av stora rosenröda fatformade blommor i maj. Uppkallad efter en skotsk ö. Kompakt med blådaggigt, aromatiskt bladverk. Jag har två olika exemplar ett som är inköpt 1994, de två sista bilderna, och ett som jag köpte 2018.

Maj, 40 - 80 cm >10 år

campanulatum

Klockrododendron, Himalaya

Vackra vita, ljust rosa eller syrenlila blommor i lösa men ändå ganska kompakta samlingar. Blanka blad som blir upp till 18 cm långa med rostrött indumentum. Bildar en fin buske - litet träd.

Maj, 120-150 cm på 10 år

ssp aeruginosum 'Blue Ox'

Klockrododendron, Himalaya

Odlad och selekterad för sin robust växt och blåaktiga färg på nytillväxten.

Maj, 120-150 cm på 10 år

Campanulatum-grp 'Susan'

campanulatum x fortunei,
pre 1950 (c. 1933),
J.C. Williams (Caerhays)

Stora klasar med blommor i två lila toner. Bleknar till nästan vitt med mörkare kanter och  purpurfärgade fläckar. Mörkt grönt, blankt bladverk. Bildar en bred och kompakt planta.

150 cm på 10 år, maj

Campylogynum-grp 'Egret'

Massor av små, vita klockor. Blommorna hålls högt över bladverket. Bladen är blanka och mellangröna. Behöver en del sol för att blomma bra.

Maj, 30-45 cm på 10 år

Campylogynum-grp Yellow Form

En gulblommande form

Maj, 30-45 cm på 10 år

camtschaticum

Therorhodion camtschaticum

Flata blommor ca 4 cm i diameter i mörkt rosa, rött eller violett . Vackert hårigt bladverk i ljusgrönt. Lövfällande

Juni, 20-30 cm

'Album'

Flata blommor ca 4 cm i diameter i vitt. Vackert hårigt bladverk i ljusgrönt. Lövfällande

Juni, 20-30 cm

canadense

Vårazalea, NÖ Nordamerika

Låg, tät och väl förgrenad buske med små orkideelika blommor på bar kvist på våren. Breder sakta ut sig med rotskott. Små, avlånga, grågröna blad som ofta får en vacker höstfärg.

Växer på myrar och våtmarker i naturen och uppskattar en fuktig plats i trädgården även om även det inte är ett krav.

Maj - Juni, > 100 cm

'Album'

En vacker vit variant som i övrigt är lik arten.

Maj - Juni, > 100 cm

cephalanthum 'Crebreflorum Gp. Weeks Form'

Vivealpros, NÖ Indien (Arunachal Pradesh) till SÖ Tibet, N Burma och i V Yunnan i 2800 - 4.600 m.

Djupt rosa, distinkta och daphneliknande blommor som är stora i förhållande till storleken på de små bladen. Bladverket är aromatiskt.  Långsamväxande och kompakt.

Kräver god dränering och att rötterna hålls svala under sommaren. Nära neutral jord och mycket lite näring.

Maj - Juni, > 100 cm

circinnatum

Tsari, Tibet

Röda blommor med cremefärgade fläckar. En nyintroduktion. Distinkt med ett vackert gulbrunt indumentum. Har tidigare sålts av några som luciferum

April - Maj, > 7 m

clementinae 'Glendoick Blue-Leaved Sel.'

Clementinerododendron, Yunnan, Szechuan och SÖ Tibet 3350 - 3950 m

Rosa blommor men blommar sällan. En av de vackraste formerna av arten med ovalt konvexa blad som är daggigt blå som unga och med ett beigevitt indumentum

April - Maj, > 100 cm på 10 år