Magnolia en levande växtdinosaurie... Magnoliorna vi odlar idag är oftast hybrider men släktet magnolia är många miljoner år gammalt. Man har funnit fossil av Magnolia acuminata som är 20 miljoner år. Då fanns inga bin och blommorna är därför designade för att pollineras av skalbaggar. Släktet är uppkallat efter en Pierre Magnol, en botaniker från Frankrike. Det är nog det mest spektakulära träd eller buske man kan odla under blomningen.

Det finns olika uppgifter om antalet arter, allt mellan 80 och 210,  som vanligen är mindre träd eller stora buskar. De härstammar från Himalayas sluttningar, Östasien och några arter kommer från Nordamerika. De vi kan odla utan problem i Sverige är lövfällande. Av de städsegröna kan man möjligtvis pröva  M grandiflora  i ett extremt gott läge i Skåne.

Det finns arter med enormt stora blad som M tripetala vars blad kan bli 65 cm långa. Och det är något som jag gillar. Men sen finns det många med vackra blommor som slår ut på bar kvist. Blomknopparna bildas redan på sommaren och skyddas av en tjock, hårig filtkappa som är vacker i sig. Håren skyddar knoppen från frost och kyla under vintern och våren. Fruktställningarna blir ofta röda och är en spektakulär feature på hösten. Flera har ett vackert växtsätt och är vackra även avlövade.

Odla Magnolia

De enorma bladen hos en del och det faktum att många blommar på bar kvist gör att de mår bäst i ett vind- och frostskyddat läge. Plantera hellre lite skuggigt så att inte den tidiga vårsolen lockar knopparna att slå ut för tidigt. Blommorna tål ingen frost. Man säger att de är gottegrisar och det betyder att de vill ha en torvrik, fuktighetshållande,  lätt och mullrik jord  utan alltför mycket gödsel.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

x brooklynensis 'Hattie Carthan'

'Evamaria' × unnamed brooklynensis seedling

Blommorna är gula med längsgående ränder i purpur och med en purpurfärgad bas. Tepalerna är 12x8 cm. Blommar ca två veckor senare än M. ×soulangeana.

5 m

 

 

'Woodsman'

Bildar ett litet träd med tiden. Knopparna utvecklas under våren så de kan inte frysa under vintern. Blommorna är upp till 15 cm i diameter och har en ovanlig men vacker färg. De yttre kalkbladen är mjukt gröngula till olivgröna och de inre är mjukt rosa. Insidan är cremevit.

4 m, maj

 

 

concinna 'Sunrise'

Introducerad 2009 från ett osäkert ursprung. Namnet har ogillats av den som först introducerade sorten.

Blommorna öppnar sig i ljust citrongult med en starkt röd fläck som fortsätter i en linje längs mittnerven. Det gula övergår i vitt allt eftersom blomman åldras.

 

'Ando'

acuminata x 'Norman Gould'

En magnolia jag vet väldigt lite om. Blommorna lär bli cremevita. 

 

kobus

Japansk magnolia, Japan - Korea

Stor buske till  litet träd, 5-7 m högt. Tätförgrenat, får så småningom ett brett kägelformigt växtsätt. Bladen är äggformade med en ljusgrön översida och en blågrön undersida.

Blommar först efter ca 10 år, men därefter överdådigt varje år. Blommar på bar kvist i april-maj med vita ca. 10 cm. stora, doftande blommor.

5 - 7 meter, april - maj

'Norman Gould'

Blommorna är rent vita men en liten rosa anstrykning längst ner på kronbladen. Kronbladen är bredare och också stadigare än hos arten. Knopparna är mycket ludna. En form som växer mer kompakt och som håller sig lägre.  Blommar som ung planta.

> 4 meter, april - maj

macrophylla

Storbladig magnolia, S Appalacherna - SÖ USA

Bildar ett medelstort träd med de största bladen i släktet. I ett gynnsamt läge kan de bli upp till en meter långa. Blommorna är cremevita med en violett fläck vid kronbladets bas. Blommorna kan bli stora ca 30 cm i diameter men oftast mindre. Det finns två underarter ssp. dealbata  som växer i Ö USA och ssp. ashei som är lite mindre och har mindre blad från NV Florida.

De vill ha en väldränerad, mullrik jord som är något sur. Den är dåligt härdig i Sverige men kan fungera i gynnsamma lägen i södra Sverige. 

'Big Dude'

M. soulangeana 'Wada's Picture' x M. sprengeri var. diva

Härdig, snabbväxande magnolia med stora blommor. Blomman är rosa - purpur på utsidan och vita på insidan - effektfullt. Blommorna kan nicka på grund av sin stora storlek, 30 cm. En mycket fertil klon som sätter mycket frö

8 m, april - maj

'Butterflies'

Dog första vintern hos mig och senare har jag läst att det finns långt bättre gula. Så jag får se om jag planterar ett nytt exemplar.

Bildar ett litet träd med jämnt växtsätt och en rundad eller oval krona. Bladen är mörkt gröna men kan få en gulare ton under hösten. Blommar på bar gren med blommor som är 7 cm i diameter. Kronbladen är mjukt - djupt gula medan ståndarna är lysande röda. En av de bästa gula hybriderna på grund av blommornas djupa färg.

> 6 m, april - maj

'Coral Lake'

Introduced av David G. Leach Research Station of the Holden Arboretum.

Blommorna har 11 tepaler som har en ljus grundfärg överdragen i rosa och med gula längsgående stråk. Blir upp till 18 cm i diameter. Blommar sent men före bladutspringet.

> 4 m på 10 år, maj - juni

'Daphne'

Bildar en stor buske eller ett mindre träd med ett öppet växtsätt. En hybrid som får 5 - 10 cm stora och klart gula blommor. Bladen är mörkt gröna.

> 3 meter, maj

'Daybreak'

'Woodsman' × 'Tina Durio', August Kehr, North Carolina 1989

Upprätta blommor i orange - rosa. Blommar sent och drabbas sällan av vårfrost. Intensiv doft.

'Elisabeth'

Magnolia acuminata x denudata

Blir med tiden ett litet träd på 5-6 m med ett utbrett, luftigt växtsätt. Den är stadig och kraftigväxande. Gröna avlånga blad. Ljusgula skålformade blommor på bar kvist.

> 6 meter, maj

First Love x Black Tulip

En fröplanta från en av Dennis Ledvinas originalkorsningar. Eftersom den inte blommat vet jag inte hur färgen blir men den bör bli mörkt rosaröd. 

'Flamingo'

Magnolia acuminata 'Fertile Myrtle' x sprengeri 'Diva'

Varmrosa blommor 20-30 cm stora på ett upprätt växande träd. Bladen liknar de hos M sprengeri.  Från Phil Savage

8 meter, maj

'Genie'

Magnolia liliiflora 'Nigra' x soulangeana

Kompakt upprättväxande med vackert grönt bladverk. Rödsvarta knoppar som slår ut i lila. Rikblommande i omgångar. Kan blomma med hundratals blommor på bar kvist.

> 3 meter, april - maj

'Goldcup x 'Genie'

En av Dennis Ledvinas korsningar

'Golden Sun'

acuminata x denudata, David Leach 1997

Fantastiska, mellanstora och starkt gula blommor med fin doft. Blommar pålitligt varje år och blommar bara mer och mer ju äldre den blir.  Bladen är nästan lika stora som hos M. denudata, mellangröna. Bildar ett pyramidformat träd som sätter knopp även inne i grenverket och det förlänger blomningen.  Växer ca 20 cm per år.

8 m

'Heaven Scent'

Smalt växande buske eller litet träd. Blommar i april-maj med stora, smala, ljusrosa, svagt doftande blommor, som har ett markant mörkrosa streck på baksidan av varje kronblad.

> 3 meter, april - maj

'Honey Tulip'

Magnolia med smalt upprätt växtsätt. Blommar länge i april-maj med mycket stora tulpanformade färgstarka honungsgula blommor. Kan blomma redan som ung planta.

April - Maj, 2,5 m

Liliiflora-grp

rosenmagnolia – Francis de Vos och William Kosar, 50- och 60-talet

Från början åtta hybrider som togs fram i USA av två anställda vid ett arboretum. De döptes efter sekreterare, fruar och döttrar - ‘Ann’, ‘Betty’, ‘Jane’, ‘Judy’, ‘Randy’, ‘Ricki’, ‘Pinkie’och ‘Susan’.

'Pinkie' anses vara den vackraste och är tillsammans med 'Susan' lättast att hitta i plantskolor. Gemensamt är blommor i olika djupa rosa färg och att de bildar upprätta buskar.

Blommar i maj hos mig men de fortsätter ofta att blomma sporadiskt under sommaren.

> 4 meter, maj

'Ricki'

Blommorna är ljust rosa med vridna kronblad, ca 15 cm i diameter.

'Susan'

Blommar ca 4 veckor efter stjärn- och praktmagnolior och knopparna klarar sig därför bättre mot frost.

Blommorna är kraftigt rosa och doftande. Blommar ofta lite sporadiskt även under sommaren.

'Lina'

‘Woodsman’ x  cylindrica, Tommy Ahnby

Knopp i ljust rosa men som övergår i vitt allt eftersom blomman slår ut. Doftar ljuvligt.

'Pastel Sunset' x 'Cotton Candy'

Dennis Ledvina

'Pegasus' x 'Brett'

Dennis Ledvina

'Ramme'

En korsning eller selektion som gjorts på Ramme Gård i Norge. Vet inte särskilt mycket om den mer än att den lär vara väldigt vacker.

'Rose Marie'

M. ‘Pink Surprise’ x M. ‘Daybreak’,  Dennis Ledvina

En hybrid med stora, 20-30 cm, blommor med nio breda tepaler. Utsidan är har en lysande rosenrosa ton och insidan en solid mellanrosa.

5-8 m

'Rose Marie' x 'Felix Jury'

Bör få riktigt stora mörkt rosa blommor

'Rose Marie' x 'Genie'

Dennis Ledvina

'Simple Pleasures'

liliflora x ‘Norman Gould’, Dennis Ledvina

Beskrivs som lavendelrosa med medeltidig blomning. Blommorna doftar lätt. 

'Star Wars'

Magnolia liliiflora x campbellii

Blommar länge med stora rosa blommor med ett ljusare, vittonat inre, blir 20-30 cm i diameter. Fräscht grönt bladverk. Ett upprättväxande litet träd som växer fort.

'Sunrise'

Knopparna har en klart citrongul ton med en röd flamma men bleknar. Blommar med vita doftande blommor på bar kvist. Kronbladens utsida har en vacker röd rand längs mittnerven.

> 4 meter

'Sunsation'

Blommar sent med blommor i gult som har rosa och grönaktiga teckningar. Bildar ett litet, upprätt träd och blommar redan som ung.

> 4 meter

x brooklynensis 'Yellow Bird'

En klart gul magnolia med tulpanformade blommor som inte tillhör de allra största men det kompenseras av färgen. Blomningen infaller samtidigt som bladen spricker ut och därför klarar blommorna sig oftast från frostskador.

Maj, 5-8 m

obovata

Junimagnolia, Kurilerna, Japan

Yngre exemplar har en genomgående rak stam och smalt upprätt växtsätt. Som äldre bildas ett träd med grova och utbredda grenar i en öppen krona.

Blommorna är vitgula-cremevita med röda ståndare. Bladen är mycket stora, ca 30 cm långa, och samlade i skottändarna. Får en chokladbrun färg på hösten. Bladstorleken är en odlingsvärd egenskap.

8-14 m

officinalis v. biloba

Hjärtmagnolia, SC - SÖ Kina

sieboldii

Buskmagnolia, Ö Asien

En tät och bred buske. Blommar med vackra, enkla vita blommor med röda ståndare. Doftande.

Juni - Juli, 3 m

'Harold Epstein'

En halvt fylld form av arten som sannolikt uppstått från en frösådd köpt av Harold Epstein.  Den kan blomma om på sensommaren - hösten men lär då kunna få helt fyllda blommor. Blommar med vita blommor i juni - juli.

sieberii 'Colossus' x virginiana F2

stellata 

Stjärnformade, doftande blommor på bar kvist. Vi har från början bara kunnat köpa vitblommande stjärnmagnolior men variationen i det vilda är stor och går från vitt via rosa över i purpurrosa.

I sitt hemland växer den ibland till och med i vatten med här behöver den stå i ett fuktighetshållande men väldränerat läge. 

'Chrysanthemumifolia'

Stjärnformade, doftande blommor på bar kvist. Blommorna är ljust rosa och fyllda med upp till 40 tepaler. Lång blomningstid.

Maj, > 2,5 m

'Royal Star'

Medelstor buske, 1,5-3 m, lika bred som hög, med buskigt, utbrett växtsätt och rundad krona. Blommorna är vita, dubbla för stjärnmagnolia mycket stora blommor 12 cm breda. Doftande.

Bladen är friskt gröna och långsmala, ca 10 cm

April, > 3 m

tripetala

Paraplymagnolia,  Ö USA

Fantastiskt bladverk med blad som blir 60-70 cm långa, friskt gröna. Blommorna är vita med smala tepaler. Doften lär vara mindre angenäm.

Juli, > 10 m

Bloomfield

Fantastiskt bladverk med blad som blir 60-70 cm långa, friskt gröna. Blommorna är vita med smala tepaler. Doften lär vara mindre angenäm.

Juli, > 10 m

x loebneri 'Merrill'

Hybridmagnolia, M kobus x M stellata, Arnold Arboretum 1939

Ett litet buskträd som växer fort. Blommorna är många och kommer på bar kvist. Färgen är rent vit och blommorna blir 10-15 cm vida med upp till 15 kalkblad vilket ger de ett stjärnlikt utseende.

Maj - Juni, > 5-8 m

x Wieseneri 'Swede Made'

En svensk hybrid som dragits upp av Stefan Mattson från frö från Göteborgs Botan. Är liksom 'Aashild Kalleberg' en mycket härdig form av M. x Wieseneri som får vita, väldoftande och vackert formade blommor mitt i sommaren. Vackert bladverk.

Juli, > 4-5 m

x Wieseneri 'Swede Made's Sister'

Blommorna sägs vara vackra än de hos 'Swede Made'

Juli, > 4-5 m

wilsonii

Wilsonmagnolia, SV Kina

Blommar som relativt ung med underbara stora, 10 cm vida, vita hängande blommor med röda ståndare. Starkt doftande. Blommorna liknar M. sieboldii, men är större. Bladen är stora och avlånga ger ett nästan tropiskt intryck. Bildar en stor och bred buske upp till 6 m hög. Frukten är 8 cm lång och rosafärgad.

6 m

Yellow Lantern

Magnolia acuminata ssp. subcordata 'Trade Form' x soulangeana 'Alexandrina'

En hybrid som får stora, citrongula blommor på bar kvist. Bildar oftast ett träd med genomgående stam och blir med tiden ett ganska stort träd.

> 8 m, april - maj