Benved i olika färger och former är otroligt tacksamma, liksom vackra sommarblommande buskar.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Deutzia gracilis 'Yuki Cherry Blossom'

Deutzia

Låg buske med sirligt växtsätt. Skirt ljusgrönt bladverk. Rosa blommor i stora klasar i maj-juni. Anspråkslös och lättodlad.

Euonymus - benvedssläktet

Innehåller drygt 170 arter av lövfällande eller vintergröna buskar, träd eller klängväxter från Europa, Asien, N och C Amerika, Madagaskar och Australien.

Bladen är enkla och motsatta. Blommorna är små, oansenliga i gulgröna nyanser.  oftast i gula och gröna nyanser. Det spektakulära många sammanknippar med släktet är de vackra fruktkapslarna som är rosa till röd och lyser på hösten. Kapslarna spricker upp och visar fröna som oftast är två och inneslutna i ett gult eller orangefärgat fruktkött. Märk väl det finns arter med vita fruktkapslar också. Fröerna äts gärna av fåglar för det köttiga höljets skull, men faller ner eller passerar oskadade och sprids på det sättet. Man kan behöva hålla koll på fröplantor i trädgården. Vill man så frön själv bör man tvätta fröerna med några droppar diskmedel för att få bort det fettlager som omger dem. Fröerna gror sen i upp mot 2 säsonger efteråt.

På senare år har fler och fler sorter av E. japonicus och E. fortunei dykt upp både som uteplantering i en höstkruka på trappen men också sorter som är vackra i rabatten. De har alltid mycket blanka och vackra blad, många sorter har dessutom variegerat bladverk. Av de andra sorterna är det höstfärgen och de vackra frukterna som är prydnadsvärdet. För fin höstfärg bör läget vara soligt eller i ljus skugga.

De flesta trivs bäst i en mullrik och sandhaltig, något fuktig jord. Många har ytliga rötter och kan behöva toppdressas med kompost ibland.

europaeus 'Evert'

Kulturursprung

 

fortunei 'Emerald 'n Gold'

Kina, Japan

Gröna blad som har en kant i en vacker gul nyans och som ger hela plantan ett lysande gult intryck. Växer först brett men som äldre mer upprätt men växer mycket långsamt. Hos mig betar gärna rådjuren den.

ca 100 cm

 

fortunei 'Minimus'

Kina, Japan

Små, mörkt gröna blad och ett krypande växtsätt, bildar en vacker matta.

ca 10 cm

fortunei 'Wolong Ghost'

Variegerad, vintergrön marktäckare med blankt gröna blad

Exochorda 'The Bride'

Blommorna är vita, tätt sittande i riklig mängd. Blomknopparna ligger som ett pärlband längs grenarna. Svagt doftande. Vackra fröställningar

Fagus sylvatica 'Mercedes'

Europa

Mycket långsamväxande form av bok med smala, utdragna blad

Fothergilla - häxalssläktet

Häxal hör hemma i hasselsläktet och hör hemma i ljusa skogsmiljöer, sk woodlands, i SÖ USA. Där hittar man arterna F. major och F. gardenii men också många hybrider  som då kallas F. x intermedia. De två arterna är mycket lika förutom blomstorleken, symmetrin vid bladens bas och hos fullvuxna exemplar storlek och växtsätt. Många förväxlingar lär finnas. De bildar låga, täta och långsamt växande lövfällande buskar med duniga grenar som växer lite sicksackartat vilket är vackert när buskarna är avlövade.

De flaskborstliknande blomsamlingar sitter i grenspetsarna och spricker ut före bladen på våren. Han- och honblommor förekommer i samma 'borste' och ingen har kronblad. Endast hanblommorna syns ordentligt med sina cremevita ståndare och gula ståndarknappar. Doftar svagt sött, påminner om honungsdoft, och det gör blomningen uppskattad hos insekter. Blomningen varar 2- 3 veckor och täcks sen av lövutsprånget.

Bladen är brett avlånga och gröna till blågröna med en rundad bas och en utdragen spets. Bladens bas är symmetrisk hos F. gardenii, och starkt asymmetrisk hos F. major som också har större blad. Bladen är mycket vackra hela sommaren och får sen djupt gula - orange - röda till och med vinröda höstfärger ofta finns alla nyanserna i bladen hos en och samma exemplar. Höstfärgen påverkas av soljus, fuktighet i jorden, temperatur men också generna. Men det varierar också från år till år.

gardenii 'Blue Mist'

Liten häxal, Ö USA

En kompakt och långsamt växande kultivar som bildar en fin buske. Bladen har en vacker frostigt blågrön ton under sommaren. Höstfärgen är vackert gul, orange och röd men hos en del 'bara' bronsaktigt gult. Den här kultivaren är inte lika pålitlig när det gäller spektakulär höstfärg som man associerar många andra häxalar med. Kan skicka rotskott. Cremevita blommor i borstliknande samlingar.

ca 90 cm hög

gardenii 'Suzanne'

Selektion - Dr. Michael Dirr

En relativt ny introduktion av ännu en kompakt häxal. Bladen är olivgröna. Har cremevita typiska häxals blommor som doftar, blomrik.

ca 90 cm hög

major 

Stor häxal, Ö USA

Buske med vackert växtsätt och lustiga blomställningar som påminner om en fluffig videung. Fina blad som får en vacker höstfärg F. major, är högre och kan bli ca 3 meterarge or mountain fothergilla, is taller, reaching 6 to 10 feet tall and almost as wide with a rangy character,

Trivs bra i torvpartiet

x intermedia  'Blue Shadow'

Stor häxal, Ö USA

Tät buske upp till 2 m hög. Bladen är ljust blågrå, läderartade och svagt elliptiska. Cremevita, honungsdoftande blommor som liknar en flaskborste. Förutom de underbara bladen får busken ofta fantastisk höstfärg i rött, orange och gult

Gleditsia triacanthos 'Sunburst'

Gles krona, genomgående stam och något överhängande grenar. Gulaktiga blad. Gul höstfärg.

Denna sort har inga taggar. Känslig för lerig jord. Endast bladen är giftiga, frukten är ätlig.

ca 10 m,