D-E-F-G - även de här bokstäverna har släkten för tidig och doftande blomning, vacker sommarblomning och ljuvliga höstfärger. Benved i olika färger och former är otroligt tacksamma och lättodlade. Jag älskar häxalarnas diskreta blomning på våren men kanske är det höstens sprakande färger som fångar de flesta. Och nu har jag också satt min första Daphne, tibast. Det finns så många arter och sorter i släktet men jag har bara sett de där pyttesmå plantorna i sina krukor och låtit dem stå kvar. Ett annat tacksamt släkte under D-E-F-G är Deutzia som blommar länge under sommaren med vackra blommor över smala blad. Den börjar blomma efter pärlbusken som också är vacker med sina blomklasar som först liknar en rad pärlor. Pärlbusken har dessutom mycket fina fröställningar och passar fint till uppstamning. Till D-E-F-G hör också ett par släkten med vackert bladverk nämligen bok och Gleditsia, korstörne.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Daphne mezereum f alba

Vitblommande form av tibast som också blommar på bar kvist. Vacker och med lika fin doft som den vanliga rosa. Får gula bär.

Trivs i mullrika jordar med lätt skugga. OBS tibast är mycket giftig

1 m, mars - april

Daphne x transatlantica 'Pink Fragrance'

Daphne caucasica x Daphne sericea ‘Collina’, C.D. Brickell & A.R. White (2000) - tibast

Låg buske med sirligt växtsätt. Matt, grågröna blad. Skirt ljusgrönt bladverk. Rosa blommor i stora klasar i maj-juni. Anspråkslös och lättodlad.

Den här köpte jag som 'Eternal Fragrance' som ska blomma i vitt. Gissar att man etiketterat fel och att det här är 'Pink Fragrance' som även den är mycket odlingsvärd.

1 m, juni

 

Davidia involucrata v vilmoriniana

Näsduksträd - SV och C Kina

När näsduksträdet blommar i Göteborgs botaniska trädgård vallfärdar människor för att titta på blomnngen. Allt som oftast skriver Göteborgs Posten dessutom en blänkare om att nu... ..händer det. Det säger det mesta om den vackra och framförallt annorlunda blomman. Tittar man upp går det inte att undgå de stora vita 'näsdukarna' en på varje sida om blommans centrum. Anses av många som världens vackraste blommande träd.

Näsdukarna är egentligen högblad som sitter ett ovanför och ett under den egentliga blomsamlingen. den är en 2-3 cm stor, bollformad samling av ståndare och en snett sittande gröngul pistill. Frukten liknar plommor och är först grön och som mogen brun.

Växer likt en pyramid och bildar täta träd. Stammen är skrovlig med en vacker gråbrun bark. Man får ofta vänta länge på blomningen men den här varieteten ska kunna blomma som yngre träd.

Trivs i en väldränerad och humusrik jord i ett läge som skyddar mot blåst för bladens och blommornas skull. Tål, till och med gynnas av värme.

>18 m och 8 - 12 m brett, maj - juni

 

Deutzia gracilis 'Yuki Cherry Blossom'

Deutzia

Låg buske med sirligt växtsätt. Skirt ljusgrönt bladverk. Rosa blommor i stora klasar i maj-juni. Anspråkslös och lättodlad.

Euonymus - benvedssläktet

Innehåller drygt 170 arter av lövfällande eller vintergröna buskar, träd eller klängväxter från Europa, Asien, N och C Amerika, Madagaskar och Australien.

Bladen är enkla och motsatta. Blommorna är små, oansenliga i gulgröna nyanser.  oftast i gula och gröna nyanser. Det spektakulära många sammanknippar med släktet är de vackra fruktkapslarna som är rosa till röd och lyser på hösten. Kapslarna spricker upp och visar fröna som oftast är två och inneslutna i ett gult eller orangefärgat fruktkött. Märk väl det finns arter med vita fruktkapslar också. Fröerna äts gärna av fåglar för det köttiga höljets skull, men faller ner eller passerar oskadade och sprids på det sättet. Man kan behöva hålla koll på fröplantor i trädgården. Vill man så frön själv bör man tvätta fröerna med några droppar diskmedel för att få bort det fettlager som omger dem. Fröerna gror sen i upp mot 2 säsonger efteråt.

På senare år har fler och fler sorter av E. japonicus och E. fortunei dykt upp både som uteplantering i en höstkruka på trappen men också sorter som är vackra i rabatten. De har alltid mycket blanka och vackra blad, många sorter har dessutom variegerat bladverk. Av de andra sorterna är det höstfärgen och de vackra frukterna som är prydnadsvärdet. För fin höstfärg bör läget vara soligt eller i ljus skugga.

De flesta trivs bäst i en mullrik och sandhaltig, något fuktig jord. Många har ytliga rötter och kan behöva toppdressas med kompost ibland.

europaeus 'Evert'

Kulturursprung - kommer från den legendariske odlaren Evert i norra Sverige

 

fortunei 'Emerald 'n Gold'

Kina, Japan

Gröna blad som har en kant i en vacker gul nyans och som ger hela plantan ett lysande gult intryck. Växer först brett men som äldre mer upprätt men växer mycket långsamt. Hos mig betar gärna rådjuren den.

ca 100 cm

 

fortunei 'Minimus'

Kina, Japan

Små, mörkt gröna blad och ett krypande växtsätt, bildar en vacker matta.

ca 10 cm

fortunei 'Wolong Ghost'

Variegerad, vintergrön marktäckare med blankt gröna blad

Exochorda 'The Bride'

Blommorna är vita, tätt sittande i riklig mängd. Blomknopparna ligger som ett pärlband längs grenarna. Svagt doftande. Vackra fröställningar

Fagus sylvatica 'Mercedes'

Europa

Mycket långsamväxande form av bok med smala, utdragna blad

Fothergilla - häxalssläktet

Häxal hör hemma i hasselsläktet och hör hemma i ljusa skogsmiljöer, sk woodlands, i SÖ USA. Där hittar man arterna F. major och F. gardenii men också många hybrider  som då kallas F. x intermedia. De två arterna är mycket lika förutom blomstorleken, symmetrin vid bladens bas och hos fullvuxna exemplar storlek och växtsätt. Många förväxlingar lär finnas. De bildar låga, täta och långsamt växande lövfällande buskar med duniga grenar som växer lite sicksackartat vilket är vackert när buskarna är avlövade.

De flaskborstliknande blomsamlingar sitter i grenspetsarna och spricker ut före bladen på våren. Han- och honblommor förekommer i samma 'borste' och ingen har kronblad. Endast hanblommorna syns ordentligt med sina cremevita ståndare och gula ståndarknappar. Doftar svagt sött, påminner om honungsdoft, och det gör blomningen uppskattad hos insekter. Blomningen varar 2- 3 veckor och täcks sen av lövutsprånget.

Bladen är brett avlånga och gröna till blågröna med en rundad bas och en utdragen spets. Bladens bas är symmetrisk hos F. gardenii, och starkt asymmetrisk hos F. major som också har större blad. Bladen är mycket vackra hela sommaren och får sen djupt gula - orange - röda till och med vinröda höstfärger ofta finns alla nyanserna i bladen hos en och samma exemplar. Höstfärgen påverkas av soljus, fuktighet i jorden, temperatur men också generna. Men det varierar också från år till år.

gardenii 'Blue Mist'

Liten häxal, Ö USA

En kompakt och långsamt växande kultivar som bildar en fin buske. Bladen har en vacker frostigt blågrön ton under sommaren. Höstfärgen är vackert gul, orange och röd men hos en del 'bara' bronsaktigt gult. Den här kultivaren är inte lika pålitlig när det gäller spektakulär höstfärg som man associerar många andra häxalar med. Kan skicka rotskott. Cremevita blommor i borstliknande samlingar.

ca 90 cm hög

gardenii 'Suzanne'

Selektion - Dr. Michael Dirr

En relativt ny introduktion av ännu en kompakt häxal. Bladen är olivgröna. Har cremevita typiska häxals blommor som doftar, blomrik.

ca 90 cm hög

major 

Stor häxal, Ö USA

Buske med vackert växtsätt och lustiga blomställningar som påminner om en fluffig videung. Fina blad som får en vacker höstfärg F. major är den högre av arterna.

ca 3 x 3 meter, maj

x intermedia  'Blue Shadow'

Mellan häxal, Ö USA

Tät buske upp till 2 m hög. Bladen är ljust blågrå, läderartade och svagt elliptiska. Cremevita, honungsdoftande blommor som liknar en flaskborste. Förutom de underbara bladen i daggigt gråblått sommartid så får busken ofta fantastisk höstfärg i rött, orange och gult

Gleditsia triacanthos 'Sunburst'

1954 - gulbladigt korstörne

Gles krona med en  genomgående stam och något överhängande grenar. Slår ut sent på våren och de nya bladen är iögonfallande gula. Bladen övergår sen i limegrönt medan nytillväxten är gul. Ger fina skiftningar hela sommaren. Passar bra mot en mörkt grön bakgrund som lyfter fram färgen. Trädkronan får en lite slingrig och oregelbunden form jämfört med andra sorter.  Gul höstfärg. Denna sort har inga taggar. 

Fungerar bra i varma och torrare lägen. Känslig för lerig jord. Endast bladen är giftiga, frukten är ätlig.

ca 10 m,