A-B-C här finns träd och buskar med allt från ätliga bär till vacker flagnande bark eller varför inte pepparkaksdoftande och färgsprakande höstfägring. Kryddbuskarna har spektakulära blommor och de har därför blivit väldigt populära. Amelanchier, häggmispel, är vanlig och lättodlad men för den skulle inte tråkig. Vinterbuske, eller på engelska White Forsythia, lär dofta ljuvligt och jag ser fram emot att stoppa näsan bland blommor om ett par år... En låg, nästan buskformad kastanj för den som har ont om plats. Å så Berberis som jag älskar att älska. Björkar med vacker bark och buxbom med gröna blad och som kan få sköna former. Buskar som på hösten får klasar av bär med häftiga färger och en hel del till. Och sist men inte minst kornellernas exotiska blommor och bär, jo de är till och med ätliga.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Abeliophyllum distichum ''Roseum-grp'

Vinterbuske - Korea

En något ranglig buske med smala grenar som får mörkt gröna blad och blommor som liknar forsythians. Blommar i rosa och blommorna är 1 cm vida och doftande.

Trivs i ett soligt läge även om det innebär att knoppar och färsk ved kan frysa.

Jag vill odla den för tidig och doftande blomning.

150 cm, april - maj

Acer - lönnar

Ett släkte jag tycker väldigt mycket om - de har blivit många och därför fått en egen sida

Mina lönnar finns HÄR

Aesculus - kastanj

Kastanjer är vanliga träd och dessutom med vackra blad och fin blomning. Jag odlar några som är lite mindre - jag har inte riktigt plats för stora kastanjer. De är generellt anspråkslösa men vill inte växa alltför torrt.

hippocastanum 'Wisselink'

De unga bladen är slående silvervita med gröna nerver, övergår senare i mera grönt men fortsätter ge ett ljust intryck. Växer mycket långsamt.

12 meter

pavia 'Koehnei'

Variant av Amerikansk hästkastanj, Texas - SÖ USA

Svagväxande och bildar med tiden ett litet träd eller buske med kompakt krona. Blommorna är vackert rosa till laxrosa och på traditionellt kastanjevis upprättstående. Bladen är rödtonade i utspringet men övergår sen i en matt grön ton. Höstfärgen är vackert gul och vissa år får den släta ljusbruna kastanjer.

En möjlighet att njuta kastanjeblomning i lagom höjd och i en mindre trädgård.

2 m, juni

Amelanchier alnifolia v. pumila 

Liten bärhäggmispel, USA, Alaska

Blommar i maj med vita blommor. Under hösten utvecklas blåsvarta bär som är ätliga och goda. Vacker höstfärg. Jag uppskattar den för att den ger värden under 3 säsonger.

Jag uppskatar den för - Vackert bladutspring och blomning, bär under sommaren och vackra höstfärger

Aucuba japonica 'Variegata'

Aukuba -  Japan, Ö Kina, Taiwan

Buske med ett vackert, läderartat och vintergrönt bladverk. Bladen är vaxartade och glansiga i vackert grönt med gula fläckar.

Lättodlad i de flesta jordar och lägen i ett halvskuggigt läge.  Växer långsamt och kan bli ca 2 meter. Zon I(II)

Jag odlar den för det vintervackra bladverket och för att de gula fläckarna lyser upp i ett skuggigt läge året runt.

Berberis -berberissläktet

Släktet som många älskar att hata kanske rätteligen så med tanke på hur mycket det användes på 70-talet. Och var det den tråkigare formen med lite trött rödbruna blad utan några direkt trädgårdsvärden. Men på senare har de återigen blivit favoriter här efter jag såg en bild med vackert mörkröd berberis tuktad i stram form tillsammans med gråabladiga perenner och med rosa mjuka blommor som komplement. Efter det har jag också sett ett antal arter med vackra blad och bärklasar. För det är ju ett släkte som många gånger blommar vackert, får fina bärklasar som uppskattas av fåglar och sen som slutkläm fina höstfärger. Numera har jag ett antal sådder av arter stående på tillväxt. Och jag har börjat komplettera med köpta buskar med vacker bladfärg. Jag har redan nämnt det men jag odlar dem för att de tillför något vår, sensommar och höst i planteringarna. Dessutom uppskattar småfåglar att krypa in och få skydd i taggiga buskar. 

candidula candidula

Silverberberis - C Kina

Blankt gröna blad med en silvervit undersida. Enstaka guldgula blommor och ovala svartröda, daggiga bär

gagnepainii (gagnepainii)

Bandbladsberberis - C Kina

En städesgrön art som bildar en flerstammig buske upp till 2 meter hög.

jamesiana 

C Kina

En buske som får långa hängen ca 10 cm långa med guldgula blommor på sommaren. Frukterna är rundade och vita men övergår i djupt purpurrött. Bladen är mellangröna med en helbräddad kant. Bladverket får en vacker röd höstfärg.

2 m, juni - september

prattii

C Kina

En lövfällande buske som rödaktiga stammar som är lätt ludna som unga. Ljust gula och nästan utan hår som mogna. Taggarna är tunna och sitter en till tre i gupp drygt 1 cm långa. Bladen sitter i samlingar med upp till 10 blad i varje. Bladen är blankt gröna med en gråaktig undersida. Kanten är oftast hel eller med bara ett fåtal tänder. Blommorna är små och sitter längs upp till 25 cm långa hängen. Bären är äggformade och klart rosa.

> 3 m, juni - september

sargentiana

Bredbladig bergeris - C Kina

thunbergii 'Maria'

Kulturursprung

Upprätt, pelarformat växtsätt, gultonade blad

thunbergii 'Pow-wow'

Kulturursprung

Bladen är gula på våren och övergår sen i grönt med vit kant. Höstfärgen är gul. Gula blommor och röda bär

Betula -björkar

Ett släkte jag nog aldrig tänkt odla eftersom jag alltid varit rädd för deras rötter och förmågan att leta näring och stora mängder vatten  med stor radie. Men efter att ha läst om kamtjatkabjörkar med flera som har ännu vackrare bark än vår vanliga vitstammade så började jag rucka och flytta tankarna. Idag har det succesivt smugit in fler och fler björkar. 

Samtliga föredrar fuktiga lägen och kan användas för att suga upp överflödsvatten man vill bli av med. 

ermanii

Kamtjatkabjörk, NÖ Asien

Blir ett med tiden ganska stort träd, ca 15 m högt, med en slingrig och ofta flerstammig krona. Barken är mycket vacker och flagnar i stora cremevita sjok som delvis sitter kvar och som visar underliggande nyanser av varmrosa och vitt.  Bladen är triangulära och grovsågade och får en varmgul höstfärg.

Jag uppskattar den varmt laxtonade och flagnande barken och intensivt gula höstfärgen som sen övergår i varmt brunt.

'Blush'

Barken är i grunden vit men överdragen av en vacker  varmrosa ton, som en rodnad därav namnet. Får precis som arten stora blad mellan 9 och 13 cm. 

> 15 m

'Mt Sao Purple'

Mt Zao, North Honshu, Japan

Barken är i grunden purpurfärgad överdragen av en krämigt orange ton i kombination med tydliga horisontella band som ger stammen ett nästan randigt utseende. 

nana 'Golden Treasure'

Dvärgbjörk

En kultivar med gyllengula blad och tunna nerver i de små, rundade bladen. Behåller den gyllene färgen över sommaren. Lär få lysande röd höstfärg.

Trivs som vår vanliga björk i fuktighetshållande jord.

ca 50 cm?

nigra 'Shiloh Splasch'

North Carolina 1999 i en plantskola

En björk med ett vackert variegerat bladverk i elfenbensvitt och grönt. Växer något pyramidformat. Bladen har ett grönt centrum omgivet av vita kanter. I utspringet kan bladen tona i rosa. Höstfärgen är lysande gul.

ca 10 x 4 meter

pendula 'Spider Alley'

Litet,  långsamt växande träd där de unga skotten är vridna. Barken är vackert orange och lyser vacker när trädet är avlövat. Om man planterar trädet i ett läge där solen kan falla på de avlövade grenarna så gnistrar grenverket.

pubescens 'Rubra'

Finsk rödbjörk - Europa, Kaukasus och Sibirien, en av 3 svenska vildväxande björkar

Vacker vit bark men det är bladen som är ovanliga. I utspringet gröna men övergår snabbt i mörkt rött - tvärt emot de flesta rödbladiga växter

utilis 'Himalayan Pink'

Barken är vackert rosatonad hos den här selektionen. Får dessutom fin gul höstfärg. Vet inte om det här är ett synonymt namn med 'Pink Champagne' nedan

Trivs bäst i en sandhaltig jord.

10 m hög och 3-4 m bred

utilis ssp albosinensis 'Pink Champagne'

Stammen har en vacker, flagnande bark i varmt rosa-laxrosa. Ett träd som odlas för barkens skull. Lyser upp i trädgården särskilt vintertid.

15 m

utilis ssp jacquetmontii 'Doorenbos'

En riktigt kritvit bark/stam kännetecknar den här björken. Tillsammans med de mörkt gröna bladen bildar den ett slående träd. Eftersom de vita stammarna är huvudattraktionen är flerstammiga exemplar värda att leta efter.

Vill ha en något sur jord och behöver god tillgång till vatten jämfört med övriga kultivarer av B. utilis.

10 m hög och 3-4 m bred

Buxus - buxbom

Kan man fortfarande odla det? Ja mina buskar är friska och jag har inte köpt några nya sedan buxbomssjukan bröt ut. Och varför gräva upp friska växter? Larmet gräv-och-släng gick för några år sedan efter att buxbomssjuka brutit ut men den verkar ha lugnat sig. Och som sagt mina buskar är gamla och friska. Doften om man klipper i dem eller krossar blad är inte så rolig men inget jag har problem med. Och jag har en tillräckligt bra zon för att odla buxbom. Jag tycker om att kunna strama till dem med klippning och jag uppskattar det vintergröna de ger. 

Buxbom är lättodlad och trivs i vanlig trädgårdsjord i ett soligt till skuggigt läge. Buskarna tål en del torka men tycker inte om alltför blöt jord. 

Jag brukar försöka klippa runt midsommar men ibland behövs en lättare putsning även lite senare på sommaren. 

sempervirens 'Pyramidalis'

En högväxande, upprättsträvande buxbom

sempervirens 'Rotundifolia'

En variant med större och nästan runda blad. Hela busken är mer kraftigväxande

sempervirens 'Wrams Gunnarstorp'

Originalmaterialet till namnsorten växer vid slottet Wram's Gunnarstorp och har växt där sedan 1700-talet och genomlevt en mängd riktigt kalla vintrar. En sort som är rejält härdig och frisk.

Callicarpa- glasbärsbuskar

Det här ett släkte med buskar som i bladvecken får klasar med små bär i vackert lila sent på hösten. En läcker syn! 

De trivs bäst i ett soligt läga i en jord med aningens lägre pH. Läser att jorden bör vara torvinblandad - det har jag inte gjort med fungerar säkert bra. 

frösådd sannolikt japonica

Glasbärsbuske, Asien, Japan

Vackert lila bär som sitter i små, tätt packade klasar runt om grenarna i september - oktober. Får fina höstfärger.

bodnieri v.giraldii 'Profusion'

Vackert lila bär som sitter i små, tätt packade klasar runt om grenarna i september - oktober. Får fina höstfärger.

Calycanthus- kryddbuskar

Ett släkte där bark, ved, rötter och blad är aromatiska - därav namnet. Men där många börjat odla dem för  blommornas skull. Blev oerhört populära för några år sedan när 'alla' skulle odla den fascinerande 'Hartlage Wine'. I vanlig ordning började jag med arterna.

Attraherar bin, fjärilar och humlor

De trivs i ett soligt till halvskuggigt läge i en väldränerad men fuktighetshållande jord i ett varmt och skyddat läge. Jag har inte upplevt några som helst problem i zon 2 och visste inte om att de behövde ett varmt läge - det har gått bra ändå.

'Aphrodite'

Stora, doftande och vackert röda blommor en av de vackraste sorterna.

chinensis, syn Sinocalycanthus chinensis

Kinakryddbuske, Ö Kina

Den har glansiga mörkgröna blad med vackra höstfärger. De stora vita blommorna med gul mitt påminner om Camellia och vissa magnoliaarter. Blommar i juli. Bladen och grenarna avger en doft som gett namnet

floridus

Hårig kryddbuske, Ö USA

Bladen är mörkgröna, brett avlånga, upp till 12 cm långa, med blank ovansida och luden undersida. Bark, ved, blad och rötter doftar. Blommorna är rödaktigt purpurfärgade och ca 5 cm breda. Jämfört med 'Hartlage Wine' och 'Aphrodite' är blommorna anspråkslösare men jag gillar ändå arten. Den ger en härlig känsla från en vandring längs en 'creek' i USA.

juli - augusti

'Venus'

Stora, vita blommor - en mycket vacker sort

Castanea sativa 'Variegata'

Bred skärmformad krona. Blommorna är grönvita i upprätta klasar. Taggiga frukter med ätbara kastanjer. Glänsande bladverk med grönvita avlånga blad.

Behöver ett soligt vindskyddat i väldränerad mullrik jord.

Cercidiphyllum- katsura

Kallas ibland pepparkaksträd eftersom bladen sägs dofta pepparkaksdeg innan de faller på hösten. Släktet är också känt för sina fantastiska höstfärger. Katsura har han- och honblommor på skilda träd och hanblommorna är de största och vackraste blommorna.

Katsura trivs i mullrika och sägs det något lerhaltiga jordar. Jag har odlat i både och och inte märkt någon direkt skillnad. Idag har jag hängkatsuran stående i ett torvparti och märker inte att den trivs sämre. Lär få bättre höstfärg om pH är lite lägre, surare. Katsura vill ha jämn och god tillgång till vatten. Undvik vindutsatta lägen liksom lägen med tidig morgonsol på våren.

japonicum v magnificum 'Pendulum'

Hängkatsura

Olika kloner växer olika brett och hängkatsuran kan antingen breda ut sig brett eller växa mer på höjden. Långa grenar likt ett draperi kan skapa spännande miljöer när de når marken. Blomningen syns i andra bilden och är väldigt vacker tidigt på våren

Cercis

Ett litet släkte med ca tio arter som kommer från de norra tempererade områdena.

Det vetenskapliga namnet syftar på bladens form som är vackert hjärtformad hos alla arter i släktet. Bladen påminner också om Cercidiphyllum, katsura, och även de har blad som liknar små hjärtan. de vackert hjärtformade bladen som är gemensamma för alla arter i släktet. Bladen påminner om bladen på Katsura som också heter Cercidiphyllym, dvs att den har blad som liknar Cercis. På svenska har släktet fått namnet judasträd och det lär syfta på legenden om Judas Iscariots förräderi och hur han hängde sig i ett judasträd. Trädet lär ha blivit skamset och blommar på grund av det, silliquastrum,  med skammens rodnad...

Judasträd kan odlas i zon 1 i vissa lägen zon 2. För att behålla bladens färger bör de stå soligt. De trivs i en relativt näringsrik jord som hos oss måste vara väldränerad för att klara våra vintrar bättre.

 

canadensis 'Forest Pansy'

Rödbladigt judasträd, Ö Nordamerika

En vacker rödbladig form av judasträd. Bilderna med träd i blom är av arten  C. canadensis i vilt tillstånd i USA, Smoky Mountains

chinensis

Kinesiskt judasträd - Kina, Korea

Har större blad än C canadensis

Chaenomeles - Rosenkvitten, familjen - Rosaceae

Ett släkte med spretiga och taggiga buskar som var populärt att odla för blomningens och frukternas skull för ett antal år sedan. Det är längesen jag såg rosenkvitten i plantskolor. Så vad hände? Hos en engelsk plantskola fick jag se buskar med fyllda blommor i creme med dragning åt grönt, rosa blommor, mörkt röda... Helt annorlunda mot de tråkiga orangeröda som fanns då. Och jag tänkte på hur jag kunde ta av och driva kvistar i blom...

Frukterna är mycket hårda och mognar sent på hösten men efter en frostnatt mjuknar de så det går att pressa ur saften ungefär som ur en citron. Kvittenmarmelad var det man rekommenderade då... Nu läste jag att saften är en bra ersättning för citron men med ett mycket högre innehåll av C-vitamin. Normalt sett innehåller 100 g kvittenjuice 124–182 mg c-vitamin medan citronen för samma mängd 'bara' innehåller 40–70 mg. Saften innehåller också kalium, järn, koppar, zink, natrium, kalcium och är rik på fruktsyra. Så att starta dagen med en shot kvittensaft lär vara nyttigt. 

Bildar taggiga delvis vintergröna buskar som kan bli upptill 2 meter beroende på sort. Grenverket är relativt mjukt och har en förmåga att bilda en mycket kompakt krona. Blommar normalt sett på var kvist. Frukten är inte bara nyttig den lär dessutom dofta gott och jag har läst att man kan använda den som typ wunderbaum i ett rum.

Blommorna fungerar som dragväxt för insekter både genom pollen och nektar. Tidig blomning är också viktigt när inte så mycket annat är i blom. De täta snår buskarna kan bilda är dessutom bra för småfåglar som vill ha skydd för sina bon. Blommorna är tvåkönade med befruktas också av bin.

Trivs på de flesta jordar i ett soligt läge. Men en mullrik och fuktighetshållande jord är bra.

Blommar i april - maj

speciosa 'Kinshiden'

Stor rosenkvitten

Får blomsamlingar med fyllda citron-limegul-vita blommor som är fyllda. Frukterna som mognar på hösten är gröngula och ca 5 cm stora.

250 cm

x superba 'Pink Lady'

Hybridrosenkvitten

Får blomsamlingar med med upp till 4 cm stora och djupt rosa blommor. Frukterna som mognar på hösten är gröngula och ca 5 cm stora.

150 x 180 cm

Cladrastis kentukea 'Perkin's Pink'

Gulved, SÖ USA

Litet lågt förgrenat träd. Rosa blommor i stora, blåregnsliknande klasar. Doftar. Bladen är stora och 25-35 cm långa, sammansatta av 7-9 rundade delblad. Fräscht gröna. Lysande gula till orangea höstfärger. Barken är slät och grå.

juni - juli

Clethra - konvaljbusksläktet, familjen Clethraceae

Ett släkte med ca 75 arter som här hemma i södra och östra Asien och Nordamerika. Det är ett av två släkten i familjen Clethraceae.

De får långa klasar med vita, konvaljedoftande blommor på sensommaren.

Trivs bäst i en något sur jord, lågt pH, som är mullrik och fuktighetshållande. Fungerar bra i lätt skugga tillsammans med till exempel rododendron. 

alnifolia 'Hummingbird'

Konvaljbuske, USA: Appalacherna

Den förgrenar sig från marken och får med tiden en allt rundare form. Doftande, gulvita, ulliga blommor i långa, fjärilslätta blomsamlingar. Bladen är mörkgröna, friska, glänsande, på något bågnande grenar. På hösten blir bladen gulröda.

> 2 m, juli - september

barbinervis

Japansk konvaljbuske, Ö Kina, Korea, Japan

Får med tiden en vackert flagnande bark i grönt, brunt och närmast rosa toner. Blommar på sensommaren och doftar men svagare än övriga i släktet.

fargesii

Stor konvaljbuske, Ö och C Kina

En buske som har många 'features'. Det innebär att den får fina höstfärger, väldoftande blommor på sensommaren och när den blir äldre en fantastisk stam med flagnande bark som ger ett fläckigt intryck. 

drygt 3 m, augusti - september

Cornus- kornellsläktet

Ett släkte som både har vacker barkfärg särskilt vintertid, kan ha spektakulär blomning, fina bär och fantastiska höstfärger. Jag odlar gärna många korneller eftersom de har så många värden. Både det vetenskapliga och det engelska namnet 'Dogwood' syftar på det hårda virket.

Man kan dela in släktet i 4 underarter:

Benthamidia - träd och buskar med vackra högblad - Cornus kousa tex

Cornus - träd och buskar med små blommor oftast på bar kvist - Cornus mas tex

Swida - träd och buskar med blommor i flock utan stödblad - många arter här som tex den vackra pagodkornellen

Chamaepericlymenum - krypande buskar

 

alternifolia 'Golden Shadows'

Kranskornell, NC och Ö Nordamerika

Litet träd med grenar placerade i våningar ovanför varandra. Limegröna blad med gula kanter. Gulvita doftande blommor i små flockar på grenarnas ovansidor på senvåren. Blåsvarta bär med röda skaft under hösten. Bladen får purpurröd höstfärg. Passar bra i woodland.

controversa 'Variegata'

Pagodkornell, Kina, Korea och Japan

Flerstammigt litet träd eller stor buske. Grenarna är placerade i våningar ovanför varandra. Gulvita doftande blommor i små flockar på grenarnas ovansidor på senvåren. Blåsvarta bär med röda skaft under hösten. De grönbrokiga bladen får rödlila höstfärg. Passar bra i woodland.
Kallas Wedding Cake Tree på engelska på grund av växtsättet i våningar.

florida

Blomsterkornell, Ö och C Nordamerika

Buske som blommar i maj med små blommor med vita, rundade högblad.

'Cherokee Chief'

Bladverket är scharlakansrött vår och höst och bronsgrönt under sommaren. Högbladen är djupt rubinrosa

kousa

Koreansk blomsterkornell, Korea och Japan

Ett mindre träd eller bredväxande buske. I slutet av juni månad är de helt översållad med sina vita "blommor". På hösten har blommorna utvecklats till röda jordgubbsliknande, ätliga frukter och än senare på hösten kommer underbara höstfärger i orange och blodrött.

'Satomi'
Rosa inslag på högbladen som blir mer tydligt när de åldras

'Tivano'

En upprättväxande kornell med klart gröna blad som har en tunn vit kant. Bladen är lätt skrynklade och får en vacker rosa ton på hösten.

'Venus'

Mycket stora, kritvita högblad

sanguinea 'Compressa'

dvärgkornell, trädgårdsform

Liten buske, 0,5-1,2 m, med upprätta, tätt växande grenar och ett kompakt växtsätt. Bladen är mycket små, mörkt gröna, läderartade med tydliga nerver och skinande ovansida. På hösten blir bladen djupt purpurfärgade.

1,2 m

 

Corylopsis- Skenhasselsläktet

Det svenska namnet till trots har skenhassel inget släktskap med vanlig hassel utan det är, som i många andra fall, något hos växten som liknar något hos hassel. Och i det här fallet är det bladen. Och visst finns det likheter men jag upplever den inte som så slående.

Bladen hos släktet är i utspringet tonade i rosarött som sen övergår i grönt som jag upplever är överdraget med en vacker grådaggig ton. De vackert och ljust gula blommorna kommer i mer eller mindre långa hängen bar kvist i april lite beroende på hur våren är. Buskarna kan också få mycket fina höstfärger. Växtsättet är gracilt och naturligt vackert, behöver sällan beskäras.

Det är mycket effektfullt att plantera buskarna framför en vintergrön fond som lyfter fram den vackra gula blomningen. Eller som jag sett i Göteborgs botaniska där en skenhassel vuxit samma med en Rhododendron keiskei som också blommar i samma blekt citrongula nyans.

Trivs i lundens halvskugga i en mullrik och fuktighetshållande jord. Jag odlar mina i torvpartiet bland rhododendron och magnolior.

glabrescens
Skenhassel, Japan, Korea
Vid buske med brett ovala blad med gråtonad undersida. Hängande blomstänglar med små, doftande klockformade och ljusgula blommor
sinensis 'Veitch's Purple'
En selektion där höstfärgerna är just purpurfärgade.

Corylus avellana 'Aureum'

Gulbladig hassel, Europa

Gulbladig form av vanlig hassel