Rosor för doft och njutning

Rosor för doft och njutning

Rosor – härliga, underbara och doftande

 

Rosor - Rosa 'Ghislaine de Feligonde'
Rosor har nog alla människor en relation till. Man behöver inte ens ha en egen trädgård. Jag odlar några för doftens skull och som avlösare till pionerna. Men tyvärr har jag inte riktigt rätt jord i grunden. Visst har det hjälpt med rosenjord och extra jobb men tomten är ändå en före detta skogsbacke och det märks.

Det har fallit sig så att de flesta rosorna jag har nu är så kallade Austinrosor. Förädlade av engelsmannen Davis Austin, hans plantskola hittar du här. Jag tycker om dem för det gammaldags utseendets skull och för att de doftar. De flesta sorterna är fyndade på olika plantskolors höstrea.

Rosor är mer än doft

Rosor har fler egenskaper än doft och vacker blomning. Jag är svag för enkla blommor och vildararter, särskilt de som under hösten har vackra nypon i rött, orange eller svart. En art med underbara flaskformade nypon är R moyesii som dessutom har ljuvliga blommor i djupt rött med mitten fylld av ‘ögonfransar’.

 

Flirtiga rosor

Det är ståndarna som ger intryck av flirtiga ögonfransar, hos odla finns exempel på olika sorter av de här ljuvliga rosorna.  Det finns många sorter som har just ett vackert öga som harmonierar med eller avviker mot kronbladens färg.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 
species variety picture
Austin hybr Charles Darwin
Austin hybr Crown Princess Margareta
Austin hybr Eglantyne
Austin hybr Gentle Hermione
Austin hybr Gertrude Jekyll
Austin hybr Leander
Austin hybr Munstead Wood
Austin hybr Winchester Cathedral
gallica Belle de Crécy
moschata Ghislaine de Féligonde
Rosa hybr Sympathie
Rosa hybr That’s Jazz