U-V-W flera bokstäver men få växter. Uvularia som tack och lov fått nytt svenskt namn istället för det tråkiga namnet sorgklocka. Numera heter U. grandiflora guldrams och det känns mycket bättre med tanke på den ljuvligt limegula blomningen i maj-juni. De kommer alla från USA och en solig dag senare på våren kan man se ruggar av de i skogen.

Veratrum är läckra bladväxter med en annorlunda och kanske mer spännande än vacker blomställning. Inga spektakulära färger utan olika ljusa toner i cremevitt eller grönaktiga nyanser eller som V nigrum en riktigt mörkt brunröd som ser svart ut på håll.

Kungsljusen är vackra och lockar många insekter. Det finns flera sorter i handeln om du vill ha läckra spiror. En annan insektsmagnet är kransveronikan, Veronicastrum virginicum,  när den blommar. Det är ett öronbedövande surr i mitt stora exemplar. Fjärilar älskar den också. Inte lika många insekter i den rosa och vita varianten. Men de är vackra inslag i rabatten med sitt strama växtsätt.

U-V-W,i viol hör naturligtvis hit. Men jag har bara 3 sorter. En vit fjärilsviol, V sororia ‘Albiflora’  och den prickiga ‘Freckles’ som min dotter önskade sig. Den vita har jag haft längst och trots att den är spridningsglad så är den också underbart vacker i försommarlunden. Doftviolen, V odorata, fanns på tomten när jag flyttade till mitt första egna hus. Och sedan har en liten bit fått följa med i mina flyttar. Jag har en rödbladig variant från USA, V labradorica ‘Purpurea’, som hoppar runt i mina torvpartier. Den styr jag inte – den väljer själv. Tror knappt den blommat men bladen är vackra.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.