natur & trädgård i ord och bild

U, V, W, X, Y, Z en mix av bokstäver

U,V,W,X,Y,Z nästan lika många växter som bokstäver

U, V, W, X, Y, Z är lika med många bokstäver men få växter. Uvularia som har det mindre roliga namnet sorgklocka på svenska har en ljuvligt limegul blomning i maj-juni. De kommer alla från USA och en solig dag senare på våren kan man se ruggar av de i skogen.

Veratrum är läckra bladväxter med en annorlunda och kanske mer spännande än vacker blomställning. Inga spektakulära färger utan olika ljusa toner i cremevitt eller grönaktiga nyanser eller som V nigrum en riktigt mörkt brunröd som ser svart ut på håll.

U, V, W, X, Y, Z – här finns växter för en solig rabatt också. Kungsljusen är vackra och lockar många insekter. Det finns flera sorter i handeln om du vill ha läckra spiror. En annan insektsmagnet är kransveronikan, Veronicastrum virginicum,  när den blommar. Det är ett öronbedövande surr i mitt stora exemplar. Fjärilar älskar den också. Inte lika många insekter i den rosa och vita varianten. Men de är vackra inslag i rabatten med sitt strama växtsätt.

V som i viol hör naturligtvis hit. Men jag har bara 3 sorter. En vit fjärilsviol, V sororia ‘Albiflora’  och den prickiga ‘Freckles’ som min dotter önskade sig. Den vita har jag haft längst och trots att den är spridningsglad så är den också underbart vacker i försommarlunden. Doftviolen, V odorata, fanns på tomten när jag flyttade till mitt första egna hus. Och sedan har en liten bit fått följa med i mina flyttar. Jag har en rödbladig variant från USA, V labradorica ‘Purpurea’, som hoppar runt i mina torvpartier. Den styr jag inte – den väljer själv. Tror knappt den blommat men bladen är vackra.

 

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 
genus species variety picture
Uvularia grandiflora    
Uvularia perfoliata    
Uvularia sessilifolia    
Veratrum nigrum    
Verbascum nigrum    
Verbascum nigrum  Alba  
Verbascum phoenicum  Flush of White  
Verbena hastata Rosea   
Veronicastrum sibiricum    
Veronicastrum virginicum    
Veronicastrum virginicum Album  
Veronicastrum virginicum Pink Glow  
Viola odorota  
Viola sororia Albiflora   
Viola sororia Freckles   
Zigadenus elegans    
Zigadenus nuttallii    

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.