S - väldoftande salvia, under S finns ett antal släkten och bokstaven står för blomning från tidig vår till riktigt sent på säsongen. De sista att blomma är några saxifragor som brukar slå ut i september - oktober. Och eftersom jag gillar de där överraskningarna så har det flyttat in några såna i min trädgård.
S - väldoftande salvia
Salvia är ett släkte som står för vacker högsommarblomning som lockar bin och insekter. Här är det bladverket inte blommorna som kan dofta. Blommorna med sin läppform är fascinerande att studera närmre. Tacksamma perenner för ett torrare och soligt läge. Det finns ett antal perenna sorter i vackra färger som tyvärr inte är härdiga här hos oss men som man kan övervintra frostfritt eller genom sticklingar. De jag odlar i rabatten kan blomma flera gånger bara jag gör en hård rensning med sekatören efter varje blomomgång.
Andra på S
Bland S finns hela stora familjen Saxifraga där till exempel mandelblomman ingår. De jag har valt är varianter som vill ha en torvblandad jord i vandrande skugga.
Visans omskrivna blodtopp, Sanguisorba är mera kända som pimpinell. Fjäderlätta vippor eller små knappar som alla väver sig in bland sina grannar i rabatten. Trevliga, vackra men se upp och kontrollera fröspridningen hos en del.
Vårens sötaste klockor, Soldanella finns här och fungerar bra hos mig i ett halvskuggigt väldränerat läge i ett torvparti.
Blodörten är en annan ljuvlig vårblommare med sina krispigt vita blommor antingen de är enkla eller fyllda. Dårörten, Scutellaria, är så söt när den blommar i stålblått lite kinkig att etablera men värd det.
Och ett släkte som tillhör malvorna, Sidalcea, som har flera fina namnsorter som passar i perennrabatten och som ger mormorskänsla med sina spiror i vitt, rosa eller rödviolett.
S - väldoftande salvia är alltså mycket mer än bara salvia.
The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission
Salvia
Kanske mest välkänd som kalvens trogna följeslagare som örtkryddan framför andra i Italien. Som krydda har jag en känsla av att den inte är lika vanlig hos oss. Men flera vackra bladformer/färger finns i handeln.
De arter vi kan odla som perenner på friland i Sverige behöver ett soligt och väldränerat läge men är fantastiska att plantera större grupper av i en rabatt.
przewalskii
Kina
Elliptiskt utdragna och parställda blad med tydliga bladnerver.
Blåvioletta utskjutande läppblommor i ax på förgrenade stänglar. En robust och blomvillig art.
Trivs i sol - halvskugga i en väldränerad rabatt. Har överlevt ett antal säsonger hos mig och självsår sig lite lagom.
> 75 cm, juli - augusti
'Snow Cone'
Blodört, selektion från Nordamerika introducerad av Joe Pye Weed's Garden 2016
En länge efterlängtad form som selekterats från S. canadensis 'Tennessee Form' fröplantor. Rent vita blommor med 18 - 25 petaler och som är 7,5 cm i diameter. Bildar underbara, kompakta och rikblommiga ruggar.
> 20 cm, april - maj
'Venus'
En kultivar som i många år sålts som "Pink Form" men som nu fått namnet Venus. Knopparna är djupt rosa och bleknar till ljusare rosa och övergår slutligen i 'blushpink' rodnande vit kanske är mest träffande. Kronbladens baksida behåller sin rosa färg. Blad och stjälkar har en mörkt rosa rodnad.
> 20 cm, april - maj
Sanguisorba - pimpineller
Är trevliga perenner med små, ganska oansenliga blomsamlingar antingen som en liten avlångt runda knapp eller utdragna 'korvar'. Finns i ett antal höjder från riktigt låga till höga där blomstjälkarna svävar högt över bladverket.
Passar bra som vävare bland andra perenner i rabatten. Trivs på de flesta jordar. Se upp med fröspridningen.
Saruma henryi
Saruma, C, Ö och S Kina
Allmänt kallad upprätt vild ingefära är en skuggälskande perenn som bildar en rugge. Sprider sig sakta och kan bilda en 90 cm vid rugge.
Duniga, rundade och hjärtformade blad som är upp till 12,5 cm vida har en silverglans på våren men går över i grönt. Vackra hela säsongen, doftar om de skadas. Iögonfallande gula blommor med 3 kronblad ungefär 2,5 cm vida. Blommorna kommer på våren på upprätta stjälkar som reser sig över bladverket.
Anagram av Asarum
Växer vilt i skogar, dalar och längs flodbankar i Kina.
45 cm, maj
Saxifraga - bräckor
De jag odlar är uteslutande de arter som trivs i lundens halvskuggiga miljö och i en jord med lägre pH. Flera blommar dessutom sent på hösten vilket är ett stort plus. Bladverket är dekorativt resten av säsongen.
hirsuta
Lundbräcka, SV Irland, SV Frankrike, N Spanien
Bildar lösa, vintergröna mattor som blir vidare med tiden. Bladen är håriga upp till 3,5 cm långa och njurformade och med en röd undersida. Långa, håriga bladstjälkar. Blomstjälkarna får luftiga klasar med många små blommor med kronblad som är 4-5 mm långa, prickiga i rött.
Trivs i lundens halvskugga i en mullrik, fuktighetshållande jord
> 20 cm, april - maj
manchuriensis
Penselbräcka, Manchuriet, S Amur, Korea
Bildar en basal rosett av stora, njurformade blad med långa bladstjälkar 5-10 cm vida tandade och blanka. Blomstjälkar som blir ca 20 cm höga med en kompakt blomklase i toppen. Blommorna är ljust rosa med markanta ståndare och röda pistiller.
Trivs i lundens halvskugga i en mullrik, fuktighetshållande jord
> 20 cm, april - maj
rotundifolia
Prickbräcka -Alperna, S Europa, N Turkiet, Kaukasus, NV Iran
Vita, små stjärnlika blommor som ofta är prickiga. Blommonrna kommer i luftiga samlingar på upprätta och grenade blomstjälkar.
En vintergrön bräcka med basala blad i täta rosetter. Bladen är ljusgröna, rundade och något tjocka. aden är är vintergröna och sitter i basala rosetter. , ofta prickiga, i luftiga samlingar på upprätta grenade ställningar.
Trivs ett soligt eller i lundens halvskugga i en mullrik, fuktighetshållande jord
> 25 cm, juni - september
Scopolia - dårört
Bolmörtssläktingar som har en förtjusande blomning på våren. En gammal medicinalväxt som ingår i potatisfamiljen. Mycket giftig men får inga lockande bär eller liknande. I rätt dos lugnande, i större dos smärtstillande med risk för minnesförlust.
Trivs i de flesta jordar upplever jag. Odlar de i halvskuggiga lägen. Frösår sig villigt när de etablerat sig.
Scutellaria incana
Grå frossört, NC och Ö USA
En mycket vacker perenn för ett väldränerat läge. Älskas av bin och insekter. Ger ett grått intryck. Bladen är gråaktigt gröna och blommorna har en silverblå, lavendelblå ton
Trivs i ett väldränerat och soligt - halvskuggigt läge
70 cm, augusti - september
Shortia uniflora
Fransklocka, Japan
Knopparna är rosa men den utslagna blomman bleknar mot vitt. Blomman är upp till 3,5 cm vid. Liknar S. galacifolia med sitt bronstonade bladverk men bladstjälkarna är endast lika långa som bladen. Bladen är bredare än de är långa.
Trivs i ett halvskuggigt till skuggigt läge. Måste ha ett lågt pH och trivs oftast bäst planterad direkt i ett torvblock som är näringsfattigt, fuktighetshållande och ger en sval miljö.
10 cm, mars - april
Sidalcea - axmalvor
Halvhöga perenner för en solig - halvskuggig rabatt. Växer vilt i V och SC USA och behöver en väldränerad jord för att trivas.
Får vackra malvablommor i ett lite mindre format.
Soldanella montana
Skogsalpklocka, N Alperna, Karpaterna, Ö Balkan
Vackert rundade blad som är olivgröna med en något rödtonad undersida. Fransade, blåvioletta klockor i knippen i toppen av blomstjälkarna.
Behöver skyddas mot alltför mycket vinterfukt. Jag odlar alla Soldanella i en upphöjd plantering med en något sur och mycket väldränerad jord som ändå håller fukt väl.
10 cm, mars - april
Streptopus - skruvrams
Symphyotrichum - höstastersläktet
Syneilesis - parasollstånds
Ett släkte jag odlar för bladens skull. Bladverket påminner om miniatyr palmer eller solfjädrar som svävar på sina bladstjälkar. I utspringet är bladen kraftigt täckta av silverfärgat dun som successivt försvinner under säsongen. Får höga, tunna blomstjälkar som toppas med oansenliga blommor i cremevitt.
Attraktiva bladväxter för lundens halvskugga. föredrar en något sur, fuktighetshållande, mullrik jord som är väldränerad. Klarar viss torka.
De variegerade selektionerna är dock känsligare och behöver mer omsorg.