Q-R stora blad och små söta ranunkler. Under R finns en av mina favoritväxter, Ranzania. En drottning i lunden kanske för alla myter om hur svår den ska vara att etablera. Jag lyckades första gången kanske för jag inte hört talas om myten.
Rodgersia är storbladiga och pampigaväxter på R i lunden men har också en vacker blomställning. Bladens storlek gör att de mår bäst i ett vindskyddat läge. Rheum, rabarber, har flera intressanta arter som passar i rabatten eller lunden. Rudbeckior står för varmt gul sensommarblomning. Men det finns sorter i orange, röda och brunröda toner. Precis som det finns perenna och ettåriga sorter.
Bergsingefära, Roscoea, är ett kanske mer spännande än vackert släkte för en sval plats i till exempel torvpartiet.
Mina andra växter hittar du HÄR
The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission
Ranunculus - ranunkelsläktet - Ranunculacea
Smörblommor (Ranunculus) är ett växtsläkte med många arter, ca 400, som är spridda över nästan hela världen. I de flesta fall är de fleråriga örter med vita eller gula blommor. Blomman har 3-5 kronblad och med en karaktäristisk glans. Blomman har många pistiller skilda från varandra, apokarpa, Ståndarna och pistillerna är många och pistillerna är fria från varandra. Alla arter är svagt giftiga och därför lämnas de kvar av betande djur. Du kan läsa mer om ranunkelsläktet HÄR.
De flesta föredrar en fuktig växtplats och en del är vattenväxter så kallade möjor. Det vetenskapliga släktnamnet betyder liten groda och syftar på hur de trivs i naturen.
platanifolius
Vitsippsranunkel - V, C och S Europa (Sverige)
En kal flerårig ört med upprätt stjälk, stora handflikiga blad och vita blommor. Bladen är blankt mörkgröna och djupt handflikiga med tre till sju breda tandade flikar. De nedre bladen är skaftade medan de övre är oskaftade. Vitsippsranunkel blommar i juni-juli med vita blommor som sitter i greniga samlingar. Blomknopparna är ofta purpurröda. Blommorna har klargula ståndare som kontrasterar mot kronbladen. Frukterna är plattade och har en ganska lång näbb.
70 cm, maj - juni
Ranzania japonica
Ranzania - N Japan
Utvecklas väldigt snabbt under våren och nästan exploderar ur jorden i maj. Stänglarna blir 20-50 cm och får två håriga, delade blad och en till några få blommor i ett knippe. Blommorna slår oftast ut innan bladen är fullt utvecklade och de är mjukt rosa och hänger från långa blomstjälkar. Mycket vackra blommor på en elegant planta. Vita frukter på sensommaren.
Trivs bäst i lundens halvskugga i en fuktighetshållande jord med god dränering och hög mullhalt.
50 cm, maj - juni
Rheum - rabarber - Polygonaceae
Rheum rhabarber är den i särklass mest kända arten i rabarbersläktet. Men det finns ett flertal som är vackra även i rabatten. De flesta bör få en plats som solitärer på grund av de vackra bladen och blomställningarna.
Släktet trivs generellt på fuktiga och näringsrika jordar vilket är naturligt om man tänker på bladens storlek.
acuminatum
Himalayarabarber, Himalaya - SV och C Kina - Central Nepal to south-eastern Tibet, on open slopes at 3600-4300m.
Basala blad som är triangulära till brett hjärtformade och med en utdragen spets, 8 - 20 cm brett. Mörkt röda blommor i stora, upprätta blomflockar.
60 - 100 cm, juli - augusti
Rodgersia - rodgersia - saxifragaceae
Ännu ett släkte med stora och vackra blad. Får enorma blomställningar på höga stjälkar. Blomställningen bildar en fackla med flera blomstjälkar. Breder ut sig och speciellt bronsrodgersia tar för sig och behöver en genomtänkt växtplats.
Tycker om näringsrik, svagt sur jord i halvskugga.
Rudbeckia - rudbeckia - Asteraceae
Ett släkte uppkallat efter den svenska botanisten Olof Rudbeck d.y.
Ett släkte med lättodlade arter och kultivarer som lyser fint i sensommarrabatten med intensiva blomfärger i en varm färgskala - gult i olika nyanser. De fungerar också bra till snitt.
Rudbeckia trivs på de flesta väldränerade jordar i ett soligt läge. Men allra bäst fungerar de i varma och mullrika jordar. De bör vattnas torra somrar.
Plantorna bör delas med jämna mellanrum. Ibland frösår de sig.