M är ytterligare en bokstav där de flesta jag odlar trivs i lunden. Ramsväxter och bräckor med vackra blad alltså. För rabatten är det thémynta som jag fått upp ögonen för.
Det är släkten som dels trivs i rabatten men de flesta är växter för en lundmiljö med lite lägre pH i jorden.
M - som i Monarda och Meconopsis
Monarda är perenner som ger vacker blomning i juli och augusti. Blommorna älskas av fjärilar, bin och humlor. Det finns många vackra hybrider i allt från starka, mättade färger till mer pastelliga som till exempel 'Beauty of Cobham'. Jag håller lite koll på spridningen men det är lätt att begränsa genom att bara gräva av skott som breder ut sig. Alla uppför sig inte likadant heller en del stannar i en prydlig rugge.
Ekorrbärsläktet, Maianthemum, känner nog många igen från skogspromenader. Men det finns några högre sorter som stjärnrams, vipprams och purpurrams som är vackra att odla i en lundmiljö. Men det finns även lägre odlingsvärda för till exempel marktäckning.
Mitchella är en söt liten växt som kan täcka marken med sina revor. Röda bär och vita blommor
Blå bergvallmo, Meconopsis, är en drömväxt för många och var det för mig också. De flesta arter kommer från svala miljöer i tex Himalaya. De vill växa svalt, gärna i en så kallad våtbädd.
Andra perenner i min trädgård hittar du HÄR
The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission
Maianthemum - ekorrbärssläktet
Ett släkte med rhizomata, örtartade perenner som har vackra bladverk. Vårt egna ekorrbär hör hit. Släktet är förhållandevis stort och det finns flera sanslöst vackra arter men som är relativt okända här och svåra att få tag i. M. stellatum och M. racemosum är relativt vanliga och man hittar dem i plantskolan. Övriga får man leta efter på olika växtmarknader och/eller hos utländska plantskolor.
Samtliga mår bäst i lunden med vandrande skugga och fuktighetshållande mullrik men väldränerad jord.
japonicum
Japansk vipprams, NÖ Asien, Japan
Krypande rhizomer skickar upp bågformade stjälkar med alternerande långt, elliptiskt utdragna blad. Stjälkarna avslutas med en klase små stjärnformade vita blommor. Får vackra, köttiga röda frukter som övergår i purpur när de blir äldre.
> 120 cm, maj - juni
Miscanthus - Miskantus
Jag älskar prydnadsgräs och odlar många - du hittar dem HÄR
Mitchella repens
Rapphönsbär, C och Ö Nordamerika - Guatemala
En låg, krypande och vintergrön ört med doftande trumpetformade vita blommor som kommer i par. Alla delar är små inklusive paren av små, rundade och vintergröna blad. Vackra röda bär ligger strödda över bladverket efter blomningen. Bladverket beskrivs som ornamentalt.
Vacker som marktäckare i en fuktighetshållande jord med lågt pH.
Indiankvinnor lär ha bryggt thé av bladen för att underlätta barnafödande.
> 5 cm, maj - juni
Molinia - Blåtåtel
Jag älskar prydnadsgräs och odlar många - du hittar dem HÄR
Monarda - Themyntor - Nordamerika
Ett släkte i myntafamiljen som har spektakulära blomfärger i röda nyanser. Blommorna är asymmetriska, tvåläppiga och tubformade och är samlade i runda toppställda samlingar som vilar på en rad högblad. De dekorativa högbladen attraherar insekter och fjärilar. Det aromatiska bladverket kan användas till thé, i sallader eller bara sprida väldoft i rabatten. Blommorna är bra till snitt. Arterna M. didyma och M. fistulosa är de mest odlade.
Trivs bäst i ett soligt, eller möjligtvis lätt skugga för namnsorter i ljusare färger. Inte särskilt knussliga med jorden i sig men vill ha god tillgång på fukt.
Mukdenia - Lönnbräckesläktet
Ett släkte med vackra bladväxter som tillhör saxifragafamiljen. Det har kommit flera kultivarer som har minst lika vackert bladverk. Får fina höstfärger. Får en gracil blomställning med stjärnformade vita blommor.
Lönnbräckor passar bäst i lundens vandrande skugga och i en mull- och näringsrik jord som håller fukten väl. Då utvecklas bladen bäst. Fina som kant.