Växter på G är inte så värst vanliga de heller. Ett vackert och populärt släkte under G är nävorna, Geranium. Tacksamma i de flesta lägen och blommande från tidig sommar till sena hösten. Från låga för rabattens framkant till högre. Blomfärgen varierar från vitt över rosa-rött och till violett-blått. En del har dessutom ett vackert bladverk. Jag brukar klippa bort överblommade stänglar och då brukar bladverket få en ny skjuts. Dessutom hejdar det ohejdad förspridning.
Växter på G i lunden
I lunden odlar jag 3 vackra släkten som börjar på G. Det är Gillenia, trebladsspira som är en stadig perenn. Den blommar på sensommaren med sirliga blommor i vitt. Vackra höstfärger.
Gentiana - kanske det släkte som har de mest intensivt koboltblå blommor som finns. Det är ett stort släkte med vår-, sommar- och höstblommande arter. Och sist lunddocka, Glaucidium, en fantastiskt skön vår- och försommarblommare med underbart ljusgrönt bladverk. Blommorna är oftast klassiskt syrenlila men en vit, mycket vacker variant finns.
Marktäckare på G
Om man vill och vågar finns en vacker men spridningsglad växt på G - Galium odorata, myskmadra. Jag har den men när jag såg hur den efter 2 år i rabatten exploderade så flyttade jag den till utkanten av planteringarna. En annan marktäckare som ska vara härdig här är Galax urceolata. Mitt exemplar är så nyplanterat att jag inte har någon uppfattning men jag hoppas på mattor liknande de man kan få se i USA.
The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission
Galanthus - snödroppar
Galium odoratum
Myskmadra, Europa (Sverige) - Sibirien, NV Afrika
Vacker och tålig marktäckare med mellangröna kransställda blad. Man kan plocka och torka buketter på försommaren för att få fram väldoften och spara den till vintern. Sprider sig!!
Arten kräver ett näringsrikt växtunderlag. Jag är tveksam eftersom jag grävt upp och slängt åt sidan där fortsätter de växa trots att de ligger 'ovan jord'.
20 cm, maj - juni
Galtonia - Kaphyacint
Gentiana - gentianasläktet
De jag odlar är fleråriga örter med upprätta stjälkar. Bladen är oftast vaxartade och vackert gröna, helbräddade och brett äggrunda till smalt lansettlika.
Blommorna kommer ensamma eller få tillsammans i ett toppställt knippe. Kronan är oftast stor, femtalig och med mindre flikar mellan de större, klocklig eller fatlik. De flesta blommar i blått eller purpurrött. Frukten är en mångfröig kapsel.
Etymologi - Släktet Gentiana anses vara uppkallat efter den siste illyriske kungen, Genthios (180-168 f. Kr.). Namnet används som ett växtnamn redan av Dioskorides.
De flesta trivs i en grusblandad jord med lågt pH och i ett soligt läge om inget annat anges
Släktet har mer än 300 arter. I Sverige finns bara tre,baggsöta (G. purpurea), klockgentiana (G. pneumonanthe) och fjällgentiana (G. nivalis).
Ett antal arter odlas som prydnadsväxter i trädgårdar, till exempel alpgentiana (G. acaulis), gullgentiana (G. lutea), knippgentiana (G. asclepiadea), korsgentiana (G. cruciata), krypgentiana (G. dahurica), kungsgentiana (G. makinoi) och höstgentiana (G. sino-ornata).
asclepiadea
Knippgentiana, C och S Europa - N Iran, NV Afrika
Lansettlika blad. Mörkblå blommor i bladfästena strödda längs elegant bågformade stjälkar. En sirlig skogsart som passar i skugga med tex Astilbe och Hosta.
Fuktighteshållande, gärna kalkrik, jord. Lättodlad i sol - halvskuggiga (skuggiga lägen)
> 60 cm, augusti - september
Geranium - nävor
Fleråriga örter som ofta är håriga och som också kan ha körtelhår. Arterna kan vara mer liggande/krypande eller upprätta. Bladen är strödda i de flesta fall, handnerviga och handflikiga. Foderbladen är oftast utåtriktade och sällan upprätta. 5 lika stora kronblad som är hela till djupt urnupna.
Etymologi - Geranium kommer av grekiskans geranos (trana) och syftar på fruktställningen som är näbblik (Odhner 1963).
Släktet har omkring 300 arter varav 14 förekommer regelbundet i Sverige, till exempel blodnäva (G. sanguineum), midsommarblomster (G. sylvaticum) och stinknäva (G. robertianum). Flera arter kan förekomma som tillfälliga ogräs, som kvarnnäva (G. carolinianum), klibbnäva (G. rotundifolium), ryssnäva (G. sibiricum) och spretnäva (G. divaricatum). Många nävor odlas som trädgårdsväxter, till exempel kungsnäva (G. x magnificum) och flocknäva (G. macrorrhizum), och dessa kan ibland påträffas förvildade.
Rosengeranium är trots sitt namn inte en Geranium utan hör till släktet pelargoner (Pelargonium).
Ett släkte som trivs i de flesta lägen som inte är för våta.
pratense 'Black Beauty'
Sandra & Nori Pope, Hadspen House Nursery, UK
Behåller sin sagoligt vackra mörkt purpurröda färg på bladverket genom sommaren. Lär vara den bästa mörkbladiga formen.
Samlingar av jeansblå blommor kommer över bladverket på försommaren. Bladen är djupt flikade och mörkt purpurröda, så nära svart man kan komma. Klipp ner under sommaren om bladverket börjar se skräpigt ut.
> 45 cm, maj - juni
Geum - nejlikrotsläktet
Fleråriga, håriga örter med upprätta stjälkar. Bladen är trefingrade till treflikiga eller parflikiga. De basala bladen är parflikiga till parbladiga med ett stort uddblad eller ändflik. Blommorna bärs ensamma eller i fåblommiga knippen i grenspetsarna. 5 foderblad som har ett ytterfoder. Kronbladen är 5 till antalet och gula eller blekt rosa. Ståndare och stift.
Etymologi - Geum användes redan av Plinius som ett växtnamn.
Släktet har ett fyrtiotal arter varav fem förekommer i Sverige. De två vanligaste är humleblomster (G. rivale) som har hängande blommor med rödbrunt foder och blekrosa kronblad, och nejlikrot (G. urbanum) som har upprätta gula blommor. De tre likaså gulblommiga arterna, amerikansk nejlikrot(G. macrophyllum), rysk nejlikrot (G. aleppicum) och sträv nejlikrot (G. hispidum), är sällsynta.
Flera arter och hybrider odlas som prydnadsväxter, till exempel kungsnejlikrot (G. x balcanum), röd nejlikrot (G. coccineum), bergnejlikrot (G. montanum) och hybridnejlikrot (G. x cultorum).
Humleblomstret, G. rivale, växer på fuktiga till och med blöta jordar. Medan andra trivs i mera väldränerade jordar. Soliga lägen.