D - juveler för rabatten. Det är bland annat nejlikor, olika riddarsporrar och fingerborgsblommor. Mest älskad är kanske riddarsporren som kommer från min morfars trädgård.
Men här finns också de mindre varianterna av hjärtan sedan löjtnanshjärtat fick nytt namn. Idag innehåller Dicentra bland annat sjömans-, fänriks- och silverhjärta och de finns i min trädgård. Det finns också nya namnsorter med blommor i fantastiska färger som 'Burning Heart' till exempel. De flesta trivs i lundmiljö med vandrande skugga och i mullrik, torvblandad jord.
Fingerborgsblommor, Digitalis, är stolta och vackra men också giftiga. Digitalis används sen gammalt i hjärtmedicinen. Även om syntetiska substanser är lättare att kontrollera och jag har ingen aning om hur mycket den används idag. De flesta känner nog igen den vanliga fingerborgsblomman men det finns flera med vackra men inte så spektakulära blommor.
D i lunden
Disporum och Disporopsis är två vackra släkten för lunden. Med sina bågade stjälkar med parbladiga blad och blommor som hänger under i bladvecket påminner de mycket om ramssläktet och har tidigare hört dit. På hösten får alla arter bär. Båda släktena trivs i en sval och halvskuggig lundmiljö. Deinanthe är också vackra växter för ett svalt torvparti i lunden. Lite vaxartat, tjockväggiga blommor, en art med vita och en med syrenlila blommor. Men också en rugge med vackert bladverk.
The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission
Deinanthe - lundsköna, familj - Hyndrangeaceae
Släktskapet med hortensior anar jag när jag tittar på bladen. De båda släktena är mycket närstående varann. Och trots att den har ett örtartat växtsätt så bildar den en vacker rugge med styva stjälkar och fina blad hela säsongen före blomningen. Mycket vackra växter för lunden.
Det finns namnsorter i handeln men skillnaden i färg för till exempel en blå variant som 'Blue Wonder' lär vara försumbar eller inte ens märkbar.
Trivs i halvskugga till skugga i svala lägen med jämn fukttillång. Jorden bör vara torvbaserad både för fukt, svalhet och pH:ts skull. Fungerar mycket bra i en så kallad blötbädd.
Sätter mängder med frön som närmast har en storlek som damm. Måste därför sås ytligt och hållas jämnt fuktiga.
Dianthus - nejlika, familj - Caryophyllaceae
Perenner härliga att odla inte minst för den kryddiga doftens skull. Bladverket är många gånger minst lika vackert som blommorna och bidrar till en lång säsong.
De flesta arter och sorter trivs bäst i ett soligt och väldränerat läge.
Ett- till fleråriga, kala eller fint håriga örter. Stjälkar är upprätta, enkla eller greniga och beroende på art olika höga. Bladen är motsatta och smalt lansettlika med en helbräddad kant. Blommor kommer ensamma eller i glesa eller täta tvåsidiga knippen. Foderbladen är smalt cylindriska och rörformade vid basen omges de av två till fyra hylsblad. Kronbladen är rosa, röda eller vita ofta med mörkare fläckar i blommans centrum och i spetsen är de ofta tandade eller djupt fransade. Blomman har 10 ståndare och två stift. Frukten är en enrummig kapsel som öppnar sig i fyra 'tänder'.
Etymologi - Dianthus kommer av grekiskans dios (Zeus, gudens) och anthos(blomma) och betyder 'Zeus blomma', namnet var ett växtnamn redan hos Theofrastos, 300 f. Kr.
Släktet har omkring 300 arter varav sex förekommer som bofasta i Sverige. Den vanligaste är backnejlika(D. deltoides). De två arterna borstnejlika (D. barbatus) och brödranejlika (D. carthusianorum) är ursprungligen odlade, men förekommer nu förvildade. Flera andra arter odlas i trädgårdar och kan ibland förvildas, bland annat bergnejlika (D. gratianopolitanus), fjädernejlika (D. plumarius) och trädgårdsnejlika (D. caryophylleus), vilken är en av de äldsta kända trädgårdsväxterna med en historia som går tillbaka till 1500-talet.
Plumarius-grp 'Marieberg'
Vita fransiga blommor med ceriserött öga och en kryddig, angenäm doft. Att putsa bort vissna blommor ger förlängd blomning. Den får smala grågröna blad i en tuva.
Sorten är från 1930, insamlad i Bohuslän, och en av flera utvalda äldre perenner som lanseras under ”Grönt Kulturarv” se www.pom.info.
25 cm, juni - juli
Dicentra 'King of Hearts'
Mossliknande, blågrönt bladverk och rosa blommor
15/25, maj - september
Digitalis - digitalissläktet, familj - Plantaginaceae
Digitalis är ett släkte med ca 25 arter i Europa och Asien. Har använts som hjärtmedicin under tusentals år.
De flesta odlas bäst i stenparti eller rabatt i en lättare och väldränerad jord. De 'vanliga' fingerborgsblommorna är bäst att odla i rabatten. Men se upp med fröspridningen hos dessa. De andra arterna, de jag visar här, upplever jag har inte spridit sig alls.
Disporopsis - vinterramssläktet
Disporum - feramssläktet
Dysosma - pandablad, familj Berberidaceae
Ett släkte som inte är helt erkänt. Somliga källor för fortfarande arterna till Podophyllum medan andra godkänner Dysosma men bara för de arter som är från Kina.
Rhisomata perenner som tycker om fuktighetshållande och humusrik jord i glesa skogar.
Känns igen på sit enda paraplyformade blad över en stabil stjälk som beroende på art är 30 - 60 cm hög. Bladen är helt gröna eller fläckade i olika purpurbruna nyanser. Bladkanten kan vara hel eller djupt flikad beroende på art. Blommorna är nickande i en varierande färgskala. Frukten är ett stort rött bär.