A innehåller växter som blommar riktigt tidigt respektive riktigt sent. Adonis själv är en av alla växter på A och visar sig ofta redan i december. Knopparna öppnar sig sedan så fort en värmande solstråle visar sig på vårvintern.
Andra släkten på A
Agastache är ett härligt släkte sensommarblommare som också doftar ljuvligt när jag går förbi och nuddar dem. Väljer att plantera dem så att det är lätt att röra dem. Tyvärr är jag inne på tredje försöket för varianterna med rosa-orange blommor men jag håller tummarna.
Daggkåpan har ett latinskt namn som börjar på A - Alchemilla. Tacksamma om än spridningsglada så är deras härliga limegula blommor och skulpturala bladverk vackert under vår och försommar.
Höstblommande växter på A
Astrar här finns många vackra arter och namnsorter. Och även om man får hålla efter en del av dem med spaden så spridningen blir lagom så är de värda det.
Flera släkten har fått egna sidor, du kan se länkarna nedan.
The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission
Acanthus
Agastache rugosa 'Blue Fortune'
Indianmynta, N o C USA, S Kanada
Lockar fjärilar och insekter
Växer vilt i sluttningar på i övrigt öppen mark. Anisdoftande blad, äggrunda med utdragen spets. Undersidan är blådaggig med mycket kort ludd. Blommorna i valsformade huvuden. Älskas av insekter och fjärilar
Juli - Augusti, 60-80
Ajuga - blåsugor
Två- eller fleråriga, lågväxta örter, med eller utan utlöpare. Blomstjälkarna är upprätta. Bladen är omvänt äggrunda med en killiknande bas, helbräddade eller tandade. De nedre bladen växer i rosett och är skaftade eller oskaftade. Blommorna kommer i få- till mångblommiga kransar i vecket av stora stödblad. Foder med fem lika långa foderflikar. Krona blå eller blåviolett, sällan vit, tvåläppig, överläpp mycket liten, urnupen, underläpp treflikig med en kluven mittflik. Ståndare fyra, oliklånga, håriga eller kala.
Etymologi. Släktnamnet Ajuga användes redan av Scribonius Largus, år 40, som ett växtnamn (Lid 1985).
Släktet har 50 arter, varav tre förekommer i Sverige. Vanligast är arten blåsuga, A. pyramidalis.
Alchemilla - daggkåpor, familjen Rosaceae
Fleråriga örter med grov jordstam. Stjälkarna är upprätta eller nedliggande, kala eller med en behåring. Bladen är grunt handflikiga med trubbiga lober enstaka gånger flikade nästan till basen. Bladbasen är djupt urnupen och bladskaften är långa och kala eller med behåring.
Blommorna ärtvåkönade och kommer i glesa eller mer eller mindre täta knippen i grenspetsarna. Fyra gulgröna foderblad. Kronblad saknas. Har fyra ståndare och ett kort stift.
Etymologi. Namnet Alchemilla kommer av arabiskans alkemelyeh (kemi) vilket syftar på att vattendropparna på daggkåpans blad användes av medeltidens alkemister. Namnet användes först av Hieronymus Bock 1539.
Släktet har omkring 250 arter, varav 24 förekommer i Sverige. Några arter odlas som prydnadsväxter.
alpina, Fjällkåpa
N Europa
En fingrad bladskiva kantad med silvervita hår. Ovansidan är kal med undersidan har tätt med vita hår som ger ett silverglänsande intryck. Typisk daggkåpeblomning där blommorna sitter i små täta samlingar i citrongult under sommaren. Fjällkåpan förekommer vilt i Sverige.
Trivs i god trädgårdsjord med neutralt eller lite lägre pH.
Juni - Juli, 20 cm
mollis, Jättedaggkåpa
Europa; Karpaterna
Stora, typiska daggkåpeblad och en luftig samling av blomklasar. Blommar i vackert citrongult.
Fin som marktäckande grupplantering eller som infattningsväxt till högre perenner. Efter blomningen klipper jag bort blomstjälkarna. Den sår sig annars lite för glatt och blir väldigt ful om man resten av säsongen om man låter den gå i frö.
Maj - Juli, 40/60 cm
Amsonia - familjen Apocynaceae
Arterna i Amsonia släktet bildar som omfångsrika och ganska stora buskar. Därför passar de bäst i större rabatter och planteringar. Kan vara bra att odla lökväxter under som pryder den tomma jorden innan Amsonian utvecklats fullt på våren. Vacker med prydnadsgräs, iris, dagliljor och de flesta vanliga perenner som trivs i en stor perennplantering.
tabernaemontan, amsonia
NC och Ö USA
En pålitlig perenn med ljusblå, stjärnformade blommor i knippen. Stadig om den odlas i full sol.
> 90 cm, juni - juli
Stella Azul
En kultivar med ljust blå, stjärnformade blommor
> 100 cm, juni - juli
Storm Cloud
En kultivar med mörka nästan svarta stjälkar, när den kommer upp på våren, som bildar fin kontrast mot ljust blå, stjärnformade blommor
> 100 cm, juni - juli
Anemone - familjen Ranunculaceae
Ett släkte som i tex den virtuella floran beskrivs som vit- och gulsippor. Men som är mycket större än så. Här har jag samlat de som mer eller mindre bildar en rugge. De arter i släktet som är sk rhizomata, vitsippor tex, och knölbildande har jag samlat HÄR.
Generellt trivs de flesta jag odlar i lundens ljusa skugga och i en mullrik, fuktighetshållande jord.
De flesta här blommar under sommaren - högsommaren eller till och med på hösten. De som blommar sent är bättre att skaffa och plantera på våren.
nemorosa med flera...
De knölbildande och rhizomata Anemonerna finns under lökar och knölar - hit hör vitsippa, balkansippa och knölsippa
rivularis
Bäckanemon, Himalaya - Sri Lanka, Sv Kina
Handflikiga något blanka och mellangröna blad. Vita blommor med blåsvarta ståndare som bildar en vacker kontrast. Blommorna kommer i en elegant flock. Sprider sig gärna med frö om den trivs så om du vill hålla den i schack klipp av det överblommade. Då förblir dessutom bladruggen mer dekorativ resten av säsongen.
Maj - Juni, 50 cm
Anemononopsis, familjen Ranunculaceae
Porslinsanemon, Endemisk för Japans huvudö - honshu
Ett släkte med en enda men desto vackrare art. Anemonopsis betyder anemonliknande och macrophylla - storbladig. Arten och varianterna nedan blir upp till 60 cm höga och blommar i juli - augusti.
Trivs i lunden med mullrik, fuktighetshållande jord. Självsår sig lite sparsamt och kan gott få breda ut sig lite
Anthericum liliago
Stor sandlilja, stora delar av Europa, österut till Turkiet. I Sverige finns arten i Skåne, Blekinge, Öland och Östergötland.
Smalt linjära gräslika blad som sitter samlade i en rosett vid basen. Vita väldoftande blommor som sitter i en oftast gles och ogrenad klase. Blomskaften är korta och ledade och deras stödblad saknar vit hinnkant. Blommorna är stora, omkring fyra centimeter breda, med rent vita, stjärnformigt utbredda kalkblad. Stiftet är långt, jämnt bågböjt och något kortare än kalkbladen. Fruktkapseln är spetsigt äggrund.
Juni, 70
Asarum, Hasselörssläktet, familjen Aristolochiaceae
Hasselörter är vackra marktäckare som trivs i skuggiga lägen. För de flesta är nog det här växter man odlar för bladverkets skull men en del av de mer ovanliga arterna har en mer udda och intrikat blomning - fascinerande snarare än vacker.
Den vanliga hasselörten är relativt lätt att etablera. Men utöver det finns det hos mer specialiserade plantskolor och på växtmarknader ibland andra arter. Jag upplever att de är ganska svårodlade och som en odlare sa - har du hittat en plats där de trivs sätt alla där.
De känsligare arterna vill ha en mycket väldränerad jord med fukttillgång och bra mullhalt.
caulescens
Kina
Djupt gröna och blanka blad med ljusare vener runt ett ljust mittområde. Blommorna visar sig under bladen och är väldigt variabla i färg allt från kraftigt röda, Kina, över rosa och nästan rent vita former, Japan. Blommorna är köttiga och tjocka i vävnaden och har en utåtvänd kant som avslöjar ett cremefärgat inre. Liknar en radio teleskop disk!! men mindre. Mycket distinkt art en av få arter att odla för blomningen.
, 10 cm
delavayi
Kina
En kraftigtväxande art i rätt miljö som sprider sig med tunna rhizomer. Bladen är ganska stora 15-20 cm långa. De är perfekt hjärtformade och varierat överdragna i vitt och ljusare grönt. Stora blommir, 8 cm, med skrynkliga petaler som ser ut att ha blivit skurna ur svart asfalt. I mitten en vit fläck med ett svart öga. Bisarrt vacker
marktäckare
, 15 cm
Aster, astersläktet - familjen Asteraceae
Om man tittar i till exempel SKUD under Aster idag är nästan alla namn synonyma. Släktet har brutits isär och flera nya har skapats. De svenska namnen innehåller ofta 'aster' fortfarande.
Är oftast inte särskilt kräsna när det gäller jordmån mer än att den bör vara väldränerad. Blomningen kommer oftast mest till sin rätt i ett soligt läge men många trivs i lättare skugga.
Alla astrar är värdefulla höstblommare för fjärilar och bin.
ageratoides 'Harry Schmidt'
Balsamaster, Himalaya - Ö och SÖ Asien
Ljust violetta små stjärnlika blommor med mörkt gul mitt. Den är frisk, rikblommande och robust. Den ska bilda en kompakt klump men jag upplever att den sprider sig i sidled. En mycket vacker aster som visserligen sprider sig men som jag absolut inte vill vara utan. Den bildar en kompakt tuva med utbrett växtsätt.
Trivs i de flesta jordar som är väldränerade. Den fungerar i halvskugga men jag tycker den är väldigt fin i ett soligt läge.
> 50 cm, juli - oktober
amellus
Brittsommaraster, C, Ö och S Europa, V Sibirien, Kazakstan
Bildar bestånd med raka, håriga, rikt förgrenade stjälkar. Även de lansettlika bladen är håriga. De vackra strålblommorna är tämligen stora, upp till 6 cm i diameter och har en gul disk.
Den trivs på lätt, näringsrik och väldränerad jord i full sol. Den är tämligen frisk och även en fin snittblomma
> 70 cm, augusti - september
x herveyi 'Twilight' syn Eurybia
Brittsommaraster, C, Ö och S Europa, V Sibirien, Kazakstan
Bildar bestånd med raka, håriga, rikt förgrenade stjälkar. Även de lansettlika bladen är håriga. De vackra strålblommorna är tämligen stora, upp till 6 cm i diameter och har en gul disk.
Den trivs på lätt, näringsrik och väldränerad jord i full sol. Den är tämligen frisk och även en fin snittblomma
> 70 cm, augusti - september
Astilbe - familjen Saxifragaceae
Astilbe är tacksamma högsommarblommande perenner som det finns mängder av sorter av. Allt från låga sorter som blir vackra marktäckare till högre som bildar vackra solitärer.
Generellt trivs de bäst i fuktighetshållande, närings- och mullhaltiga jordar. Jag odlar de flesta soligt eller i halvskugga. Särskilt vita sorter upplever jag blir snabbt fula, bruna, i gassande sol.
Simplicifolia-grp 'Hennie Graafland'
Samtliga har mörkt gröna, blanka och väldigt vackra blad. De får grenade lätt välvda och mycket fina blomställningar som även är fina vintertid om de får vara kvar. De blir inte så höga och passar väldigt bra som marktäckare.
De blir ca 30 cm och blommar i juli och augusti.
Astrantia - stjärnflockor, familjen Apiaceae
Stjärnflockor är tacksamma perenner i rabatten som med sina på ett sätt oansenliga blommor ger en fin bakgrund till andra. Om man tittar närmre är blommorna helt fascinerande med sina detaljer.
Det är bra om man skär tillbaka blomstänglarna efter blomningen eftersom det då brukar komma en andra blomningen senare på sommaren. Plantan håller sig fräschare och fröspridningen hålls tillbaka.
De trivs i fuktighetshållande, närings- och mullrika jordar i ett soligt till skuggigt läge. De frodigaste exemplaren har jag i mycket god jord men de är överlevare och jag har ett par i ett läge med lätt och torr jord. De växer till och blommar men blir inte lika fina som de andra.