Arisaema – kobrakalla

Arisaema – kobrakalla

Arisaema är kanske mer en samlarväxt än något som man hittar i varje plantskola. Beroende på vad man gillar så är det kuriosa och annorlunda detaljer än vackra blommor i vanlig mening. Själva blomman syns inte ens utan ett stort hölsterblad, som liknar ett kobrahuvud, är en huvudattraktion. Hölsterbladen är oftast enfärgat gröna, purpurbruna eller vita och hos vissa arter är färgerna kombinerade. Några har mycket långa, sytrådsliknande, doftavsöndrande bihang, som utgår från hölsterbladets spets. Denna är viktig vid pollineringen och lockar till sig småkryp.

Bladen som oftast bara är ett eller två kan vara väldigt vackra med marmorering och spännande former  så hos mig odlas de som utropstecken i lunden.

Många av de japanska, Himalayanska och nordamerikanska arterna ä odlingsbara i Sverige, åtminstone i Göteborg. De fungerar bra i torvpartiet och odlas som himalayanska liljor, knölarna får aldrig torka ut eller stå i vatten. Lämplig jordmån är lövjord blandad med torvströ och mycket grus/sand inblandat. Undvik grus i botten eftersom det kan skapa en mindre damm under knölen.

De mindre härdiga eller längre upp i landet så gräver man upp knölarna och förvarar ungefär som potatis.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 

amurense

Amurkobrakalla, Amur, NÖ Kina, N Korea

Blomman består av en blomkolv som omsluts av ett randigt hölsterblad i vitt och grönt. Bladen är femflikiga. Blommar under försommaren.

maj-juni, 40-50 cm

candidissimum

Vit kobrakalla, SV Kina

Tredelat, glänsande, mörkgrönt blad. Hölsterbladet är ca 15 cm högt med svagt rosa och gröna inslag och kommer strax före bladen. Ljuvligt ananasdoftande. En samlarväxt för många. Jag brukar ta upp och förvara den i jordkällaren.

ciliatum syn. A ciliatum v. liubaense

Kvickkobrakalla, SV Kina

Ett mångfingrat blad på hög stjälk. Blomkolven omges av ett hölsterblad som är strimmigt i grönt och brons. Fruktkolv med lysande röda bär på hösten. Fascinerande utropstecken i lunden. Det svenska namnet syftar på att den sprider sig kvickt.

Har köpt min som v. liubaense men SKUD för den till A. ciliatum utan andra tillägg.

 

ca 70 cm

peninsulae

, Forests; below 500 m. Heilongjiang, Henan, Jilin [Japan, Korea]

Dubbelt tredelade, spetsiga blad ibland med en klädsam, ljusare marmorering. Käcka, gröna och vitrandiga kallablommor.

maj-juni, 30-40 cm