natur & trädgård i ord och bild

Clematis ett stort släkte med mycket mångfald

Clematis ett stort släkte med mycket mångfald

Clematis, klematis på svenska, känner de flesta som klätterväxter och ofta i starka färger som hybriden 'Ville de Lyon'. Men det är ett stort släkte och det finns många användningsområden. Klematiskan delas in på många olika sätt beroende på om de blommar tidigt eller sent, har stora eller små blommor. Det finns doftande och icke doftande.

I naturen finns ca 200 rena arter och till det finns ca 3000 hybrider. Alltså finns det mycket att välja bland.

Beskärning

Alla behöver beskäras men man behöver veta vilken så kallad sektion eller grupp som plantan tillhör. De olika grupperna beskärs på olika sätt för att få en vacker och riklig blomning. Du hittar bra råd om de olika grupperna hos odla.

Användning i trädgården

Självklart som vackra klättrare i buskar, träd eller olika ställningar. De mindre sorterna fungerar fint i rabatten. Många fungerar bra som marktäckare men det har jag inte prövat.

Clematis är fina att samplantera men välj sorter som ska beskäras på samma sätt. Annars blir det svårt att trassla ut dem ur varann och sköta bekärningen i längden. Till exempel behöver de sommarblommande skäras ner mer eller mindre varje vår och alpklematistyperna beskärs bara när de vuxit sig för stora. Det är vackert när blomningen avlöser varandra men det blir svårt att sköta över tiden.

Clematis örtartade

Det här är klematis som kan vara klängande eller icke klängande. Till de sista hör C integrifolia som passar bra i perennrabatten. C texensis med namnsorter är en lägre klängande typ som passar bra klättrande i en lägre buske. Stjälkarna hos Clematis i den här sektionen är alltid örtartade och blommorna är urnformade.

Skär ner till marken när plantan är i vila tidigt på våren, senast när björken har slagit ut och löven är stora som musöron.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.