- TRÄD & BUSKAR -

Magnolia

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

Magnolia

- urtidsträd med sanslösa blommor -

Magnolia en levande växtdinosaurie... Magnoliorna vi odlar idag är oftast hybrider men släktet magnolia är många miljoner år gammalt. Man har funnit fossil av Magnolia acuminata som är 20 miljoner år. Då fanns inga bin och blommorna är därför designade för att pollineras av skalbaggar. Släktet är uppkallat efter en Pierre Magnol, en botaniker från Frankrike. Det är nog det mest spektakulära träd eller buske man kan odla under blomningen.

Det finns olika uppgifter om antalet arter, allt mellan 80 och 210,  som vanligen är mindre träd eller stora buskar. De härstammar från Himalayas sluttningar, Östasien och några arter kommer från Nordamerika. De vi kan odla utan problem i Sverige är lövfällande. Av de städsegröna kan man möjligtvis pröva  M grandiflora  i ett extremt gott läge i Skåne.

Det finns arter med enormt stora blad som M tripetala vars blad kan bli 65 cm långa. Och det är något som jag gillar. Men sen finns det många med vackra blommor som slår ut på bar kvist. Blomknopparna bildas redan på sommaren och skyddas av en tjock, hårig filtkappa som är vacker i sig. Håren skyddar knoppen från frost och kyla under vintern och våren. Fruktställningarna blir ofta röda och är en spektakulär feature på hösten. Flera har ett vackert växtsätt och är vackra även avlövade.

Odla Magnolia

De enorma bladen hos en del och det faktum att många blommar på bar kvist gör att de mår bäst i ett vind- och frostskyddat läge. Plantera hellre lite skuggigt så att inte den tidiga vårsolen lockar knopparna att slå ut för tidigt. Blommorna tål ingen frost. Man säger att de är gottegrisar och det betyder att de vill ha en torvrik, fuktighetshållande,  lätt och mullrik jord  utan alltför mycket gödsel.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

'Ando'

acuminata x 'Norman Gould'

En magnolia jag vet väldigt lite om. Blommorna lär bli cremevita. 

'Angel Mist'

M. officinalis x M. Wieseneri - found by Dennis Ledvina, grown from OP seed from Augie Kehr

Cremevita blommor med 23 kronblad som bildar en vacker form. Doftar mycket gott. Hyfsat fertila frön.

> 6 m, maj - juni

'Big Dude'

M. soulangeana 'Wada's Picture' x M. sprengeri var. diva

Härdig, snabbväxande magnolia med stora blommor. Blomman är rosa - purpur på utsidan och vita på insidan - effektfullt. Blommorna kan nicka på grund av sin stora storlek, 30 cm. En mycket fertil klon som sätter mycket frö

8 m, april - maj

x brooklynensis

En korsning mellan Magnolia acuminata x M. liliiflora som ursprungligen gjordes vid Brooklyn Botanic Garden men också av Professor Joe McDaniel och Dr August Kehr.

'Hattie Carthan'

'Evamaria' × unnamed brooklynensis seedling

Blommorna är gula med längsgående ränder i purpur och med en purpurfärgad bas. Tepalerna är 12x8 cm. Blommar ca två veckor senare än M. × soulangeana.

5 m

'Woodsman'

Bildar ett litet träd med tiden. Knopparna utvecklas under våren så de kan inte frysa under vintern. Blommorna är upp till 15 cm i diameter och har en ovanlig men vacker färg. De yttre kalkbladen är mjukt gröngula till olivgröna och de inre är mjukt rosa. Insidan är cremevit.

4 m, maj

'Yellow Bird'

En klart gul magnolia med tulpanformade blommor som inte tillhör de allra största men det kompenseras av färgen. Blomningen infaller samtidigt som bladen spricker ut och därför klarar blommorna sig oftast från frostskador.

Maj, 5-8 m

'Cleopatra'

mamma - Magnolia x soulangiana 'Sweet Simplicity' x pappa (pollen) - Magnolia 'Black Tulip,

Vance Hooper 1998, reg 2009 från ett osäkert ursprung. Namnet har ogillats av den som först introducerade sorten.

Blommorna är ca 20 cm i diameter, upprätta och pokalformade och övergår till öppet pokalformade som fullt utslagan. Färgen beskrivs som komplex med pigmentering i rött och purpur med blåaktiga undertoner. Blommar i upp till 4 veckor men kan sen få en andra blomning mitt i sommaren med förvånansvärt välformade och -färgade blommor. Blommar dessutom redan som ung och pålitligt varje år särskilt om den får ett soligt läge. Bladen är mökrt gröna och något blanka, välformade.

'Coral Lake'

Introduced av David G. Leach Research Station of the Holden Arboretum.

Blommorna har 11 tepaler som har en ljus grundfärg överdragen i rosa och med gula längsgående stråk. Blir upp till 18 cm i diameter. Blommar sent men före bladutspringet.

> 4 m på 10 år, maj - juni

'Curly Head'

M. acuminata x M . veitchii 'Peter Veitch'

Kompakt och upprättväxande träd. Bladen är skruvade. Blommorna är vita i botten översköljda i rosa och gult.Hette tidigare 'Editor Hopkins'.

'Daphne'

Bildar en stor buske eller ett mindre träd med ett öppet växtsätt. En hybrid som får 5 - 10 cm stora och klart gula blommor. Bladen är mörkt gröna.

> 3 meter, maj

'Daybreak'

'Woodsman' × 'Tina Durio', August Kehr, North Carolina 1989

Upprätta blommor i orange - rosa. Blommar sent och drabbas sällan av vårfrost. Intensiv doft.

'Dennis Ledvina'

'Woodsman' x 'Pink Royalthy

En korsning som gjordes av Dennis Ledvina och som sen drogs upp av Olav Kalleberg. Där blommade den första gången på Sira hans magnoliaträdgård i Norge.

Den har vackert formade blommor som har en kraftig doft. Registrerades 2006.

denudata FRAGRANT CLOUD - syn. 'Dan Xin'

syn 'Dan Qing' som lär vara det accepterade namnet.

Rosa knoppar som öppnar sig till doftande, tulpanformade blommor som är rosa vid basen och cremevita mot toppen. Bleknar sedan till helt cremevita. Bildar en vacker brett vasformad buske till litet träd. Bladen är blanka och mörkt gröna

> 5 m, maj

'Elisabeth'

Magnolia acuminata x denudata

Blir med tiden ett litet träd på 5-6 m med ett utbrett, luftigt växtsätt. Den är stadig och kraftigväxande. Gröna avlånga blad. Ljusgula skålformade blommor på bar kvist.

> 6 meter, maj

 

'Elisa Odenwald'

Gresham hybrid från 1950-talet - M. soulangeana 'Lennei Alba' x M. veitchii.

Stora cremevita, doftande blommor som är ca 30 cm vida.

>8 m

 

'Felix Jury'

En hybrid med mycket stora, näckrosformade blommor i djupt rosa och med breda kronblad. En del menar att färgen inte utvecklas så bra i vårt kallare klimat, den är skapad i Nya Zeeland.

ca 6 m.

'First Love' x 'Black Tulip'

En fröplanta från en av Dennis Ledvinas originalkorsningar. Eftersom den inte blommat vet jag inte hur färgen blir men den bör bli mörkt rosaröd. 

'Flamingo'

Magnolia acuminata 'Fertile Myrtle' x sprengeri 'Diva'

Varmrosa blommor 20-30 cm stora på ett upprätt växande träd. Bladen liknar de hos M sprengeri.  Från Phil Savage

8 meter, maj

'Goldcup' x 'Genie'

Originalkorsning av Dennis Ledvina

'Golden Sun'

acuminata x denudata, David Leach 1997

Fantastiska, mellanstora och starkt gula blommor med fin doft. Blommar pålitligt varje år och blommar bara mer och mer ju äldre den blir.  Bladen är nästan lika stora som hos M. denudata, mellangröna. Bildar ett pyramidformat träd som sätter knopp även inne i grenverket och det förlänger blomningen.  Växer ca 20 cm per år.

8 m

'Honey Tulip'

Magnolia med smalt upprätt växtsätt. Blommar länge i april-maj med mycket stora tulpanformade färgstarka honungsgula blommor. Kan blomma redan som ung planta.

April - Maj, 2,5 m

kobus

Japansk magnolia, Japan - Korea

Stor buske till  litet träd, 5-7 m högt. Tätförgrenat, får så småningom ett brett kägelformigt växtsätt. Bladen är äggformade med en ljusgrön översida och en blågrön undersida.

Blommar först efter ca 10 år, men därefter överdådigt varje år. Blommar på bar kvist i april-maj med vita ca. 10 cm. stora, doftande blommor.

5 - 7 meter, april - maj

'Norman Gould'
'Laura'

rosenmagnolia – Francis de Vos och William Kosar, 50- och 60-talet

Från början åtta hybrider som togs fram i USA av två anställda vid ett arboretum. De döptes efter sekreterare, fruar och döttrar - ‘Ann’, ‘Betty’, ‘Jane’, ‘Judy’, ‘Randy’, ‘Ricki’, ‘Pinkie’och ‘Susan’.

'Pinkie' anses vara den vackraste och är tillsammans med 'Susan' lättast att hitta i plantskolor. Gemensamt är blommor i olika djupa rosa färg och att de bildar upprätta buskar.

Blommar i maj hos mig men de fortsätter ofta att blomma sporadiskt under sommaren.

> 4 meter, maj

Liliiflora-grp

rosenmagnolia – Francis de Vos och William Kosar, 50- och 60-talet

Från början åtta hybrider som togs fram i USA av två anställda vid ett arboretum. De döptes efter sekreterare, fruar och döttrar - ‘Ann’, ‘Betty’, ‘Jane’, ‘Judy’, ‘Randy’, ‘Ricki’, ‘Pinkie’och ‘Susan’.

'Pinkie' anses vara den vackraste och är tillsammans med 'Susan' lättast att hitta i plantskolor. Gemensamt är blommor i olika djupa rosa färg och att de bildar upprätta buskar.

Blommar i maj hos mig men de fortsätter ofta att blomma sporadiskt under sommaren.

> 4 meter, maj

Liliiflora-grp 'Genie'

Magnolia liliiflora 'Nigra' x soulangeana

Kompakt upprättväxande med vackert grönt bladverk. Rödsvarta knoppar som slår ut i lila. Rikblommande i omgångar. Kan blomma med hundratals blommor på bar kvist.

> 3 meter, april - maj

Liliiflora-grp 'Heaven Scent'

Smalt växande buske eller litet träd. Blommar i april-maj med stora, smala, ljusrosa, svagt doftande blommor, som har ett markant mörkrosa streck på baksidan av varje kronblad.

> 3 meter, april - maj

Liliiflora-grp 'Susan'

Blommar ca 4 veckor efter stjärn- och praktmagnolior och knopparna klarar sig därför bättre mot frost.

Blommorna är kraftigt rosa och doftande. Blommar ofta lite sporadiskt även under sommaren.

'Lina'

‘Woodsman’ x  cylindrica, Tommy Ahnby

Knopp i ljust rosa men som övergår i vitt allt eftersom blomman slår ut. Doftar ljuvligt.

x loebneri 'Merrill'

Hybridmagnolia, M kobus x M stellata, Arnold Arboretum 1939

Ett litet buskträd som växer fort. Blommorna är många och kommer på bar kvist. Färgen är rent vit och blommorna blir 10-15 cm vida med upp till 15 kalkblad vilket ger de ett stjärnlikt utseende.

Maj - Juni, > 5-8 m

macrophylla

Storbladig magnolia, S Appalacherna - SÖ USA

Bildar ett medelstort träd med de största bladen i släktet. I ett gynnsamt läge kan de bli upp till en meter långa. Blommorna är cremevita med en violett fläck vid kronbladets bas. Blommorna kan bli stora ca 30 cm i diameter men oftast mindre. Det finns två underarter ssp. dealbata  som växer i Ö USA och ssp. ashei som är lite mindre och har mindre blad från NV Florida.

De vill ha en väldränerad, mullrik jord som är något sur. Den är dåligt härdig i Sverige men kan fungera i gynnsamma lägen i södra Sverige. 

'Milky Way'

M. 'Mark Jury' x M. soulangeana 'Lennei Alba'

Rent vita blommor rosa vid basen. Sätter rikligt med knoppar på unga plantor. Växer pyramidformat. 

> 8 m, 

'My'

Jonny Andresen

obovata

Junimagnolia, Kurilerna, Japan

Yngre exemplar har en genomgående rak stam och smalt upprätt växtsätt. Som äldre bildas ett träd med grova och utbredda grenar i en öppen krona.

Blommorna är vitgula-cremevita med röda ståndare. Bladen är mycket stora, ca 30 cm långa, och samlade i skottändarna. Får en chokladbrun färg på hösten. Bladstorleken är en odlingsvärd egenskap.

8-14 m

officinalis v. biloba

Hjärtmagnolia, SC - SÖ Kina

'Pastel Sunset' x 'Cotton Candy'

En originalkorsning gjord av Dennis Ledvina

'Pastel Sunset' x 'Genie'

En originalkorsning gjord av Dennis Ledvina

'Pegasus' x 'Brett'

En originalkorsning gjord av Dennis Ledvina

'Pink charm'

M. ‘Pink Surprise’ x M. ‘Daybreak

En selektion ur samma korsning som Rose Marie. Har liknande rosa ton men med en mer liljeformad blomma. Verkar också växa mer upprätt än 'Rose Marie.

> 8 m

'Porcelain Dove'

En korsning eller selektion som gjorts på Ramme Gård i Norge. Vet inte särskilt mycket om den mer än att den lär vara väldigt vacker.

'Ramme'

En korsning eller selektion som gjorts på Ramme Gård i Norge. Vet inte särskilt mycket om den mer än att den lär vara väldigt vacker.

'Rose Marie'

Dennis Ledvina

crossed by DL

Rose Marie x Genie

Dennis Ledvina

crossed by DL

sieboldii

Buskmagnolia, Ö Asien

En tät och bred buske. Blommar med vackra, enkla vita blommor med röda ståndare. Doftande.

Juni - Juli, 3 m

'Harold Epstein'

En halvt fylld form av arten som sannolikt uppstått från en frösådd köpt av Harold Epstein.  Den kan blomma om på sensommaren - hösten men lär då kunna få helt fyllda blommor. Blommar med vita blommor i juni - juli.

sieberii  'Colossus' x virginiana F2
'Simple Pleasures'

liliflora x ‘Norman Gould’, Dennis Ledvina

Beskrivs som lavendelrosa med medeltidig blomning. Blommorna doftar lätt. 

stellata

Stjärnformade, doftande blommor på bar kvist. Vi har från början bara kunnat köpa vitblommande stjärnmagnolior men variationen i det vilda är stor och går från vitt via rosa över i purpurrosa.

I sitt hemland växer den ibland till och med i vatten med här behöver den stå i ett fuktighetshållande men väldränerat läge. 

'Chrysanthemumifolia'

Bildar en rundad buske med tiden ungefär lika bred som hög. Blommorna är vita, 12 cm vida med upptill 30 smala kronblad

Maj, > 2,5 m

'Royal Star'

Stjärnformade, doftande blommor på bar kvist. Blommorna är ljust rosa och fyllda med upp till 40 tepaler. Lång blomningstid.

Maj, > 2,5 m

'Sunrise'

Knopparna har en klart citrongul ton med en röd flamma men bleknar. Blommar med vita doftande blommor på bar kvist. Kronbladens utsida har en vacker röd rand längs mittnerven.

> 4 meter

'Sunsation'

Blommar sent med blommor i gult som har rosa och grönaktiga teckningar. Bildar ett litet, upprätt träd och blommar redan som ung.

> 4 meter

tripetala

Paraplymagnolia,  Ö USA

Fantastiskt bladverk med blad som blir 60-70 cm långa, friskt gröna. Blommorna är vita med smala tepaler. Doften lär vara mindre angenäm.

Juli, > 10 m

'Bloomfield'

Ny, vacker variant av paraplymagnolia. Får än större blad än arten och upp till 60 cm långa. Bladen är mellangröna översköljda i bronstoner. Blommorna är närmre 30 cm vida, cremevita. Lär inte dofta något vidare. Fröställningarna är stora, konformade och rosa.

x Wieseneri

Korsningar mellan  M. obovata och M. sieboldii.

'Aashild Kalleberg'

M obovata x M sieboldii - Olav Kalleberg, Sira, Norge

Korsningen är registrerad i Sverige men gjord av Olav Moderplantorna, M.
obovata och M. sieboldii fanns i Botaniska trädgården i Göteborg.

Den är mycket rikblommande med stora vita, upprättstående blommor, doftar än mer. Den har stora blad som påminner om de hos junimagnolian. Stora blad som påminner om junimagnolians blad. 

'Swede Made'

En svensk hybrid som dragits upp av Stefan Mattson från frö från Göteborgs Botan. Är liksom 'Aashild Kalleberg' en mycket härdig form av M. x Wieseneri som får vita, väldoftande och vackert formade blommor mitt i sommaren. Vackert bladverk.

4-5 m, juli

'Swede Made's Sister'

Blommorna sägs vara vackra än de hos 'Swede Made'

'Yellow Lantern'

Magnolia acuminata ssp. subcordata 'Trade Form' x soulangeana 'Alexandrina'

En hybrid som får stora, citrongula blommor på bar kvist. Bildar oftast ett träd med genomgående stam och blir med tiden ett ganska stort träd.

> 8 m, april - maj