Barr både träd och buskar liksom Rhododendron tillför färg och struktur till en vintertrött västkustträdgård. Det finns fler släkten än gran och tall, idegran är ett exempel.  Många är tacksamma att klippa och forma fritt. Jag har tidigare haft tomter där tallar växt naturligt och jag har därför inte odlat jättemånga barrväxter. Men jag tycker mer och mer om deras olika barr i nyanser av blågrått, gult, grönt och mörkgrönt, vackra kottar och en del släkten med vacker höstfärg.

Ceder är vackra barrträd - exoter som är värda utmaningen. Giganter på sydligare breddgrader men kan bli vackra här också om än inte lika stora. Jag tycker om det spretiga växtsättet.

Picea vs Abies - för mig är båda granar. Men Picea är det släkte som vår vanliga gran tillhör. Abies, ädelgranar, är ett släkte om ca 50 arter och som sen har mängder av namnsorter. Granarna ur Abies har mjukare barr som inte sticks. Kottarna är oftast upprätta ovan grenarna medan kottarna hos Picea hänger under grenarna.

Tall behöver ingen närmare beskrivning tänker jag.

Odla barr

De flesta granar och tallar vill ha väldränerad och något sur jord. Så blanda gärna grus och torv i den vanliga trädgårdsjorden. Om du dessutom har tillgång till s.k. skogsjord med barr- och lövrester så är det tillskottet av humus bra att blanda i. Så kallade upphöjda bäddar brukar fungera bra både för granar och de flesta andra vintergröna växter. Det är kanske inget för de sorter som blir storvuxna men för många av de mindre sorterna är det ett bra sätt att odla dem. Dessutom kommer de mer till sin rätt i ett parti som är lite upphöjt.

Tall trivs bäst när den får växa i sol, men de klarar också av vandrande skugga. De är anspråkslösa och kan växa på torr och mager jord även om den trivs bäst och ser frodigare ut planterad i djup, väldränerad, fukthållande och humusrik jord.

Tänk på

Alla vintergröna träd och buskar, barr och rhododendron, behöver täckas om det är tjäle i jorden när solen börjar skina på vårvintern. Det blir helt enkelt en uttorkning eftersom rötterna inte kan ta väta ur jorden medan solen torkar ut barren. Så planera för att kunna täcka innan tjälen kommer.

Nedan en presentation av de barrträd jag odlar. Rhododendron är också vackra och oftast vintergröna buskar, du hittar de HÄR.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Abies - ädelgranar

concolor - Coloradogran

En stor ädelgran med en ovanlig gråblå färgton. Arten tolererar torka ganska bra särskilt för att vara en ädelgran. Vill ha lucker jord och ogillar därför kompakterad - ganska naturligt.

Ett annorlunda barrträd med långa, mjuka barr som är svängda uppåt och som för tankarna till diskborstar. Färgen kommer av att båda sidorna hos barren är klädd med ett harts för att dämpa avdunstningen. Det här bidrar till att göra arten tålig mot tork. Den klarar också mer oskyddade platser och kan därför placeras som en vacker solitär. 

Bildar på sikt ett träd på 20 x 8 meter

'1/2 Hyboid'

En dvärgväxande selektion med ett namn som jag inte förstår. Jag ska kontrollerade med ägaren till trädgården där jag först såg den om jag missuppfattat etiketten eller vad namnet innebär. Barren är mycket långa och lysande gråblå på ett litet, långsamväxande träd om det kan kallas så. En häxkvast insamling

 

'Ostrow nad ohri'

 

koreana - koreagran

En gran som är lätt att känn igen på sitt kompakta, konformiga växtsätt där alla småkvistar är uppåtriktade. Barren är frodigt gröna på ovansidan och nästan helt vita på undersidan. De är förhållandevis korta och är bredast vid spetsen som är trubbig. Kottarna är uppseendeväckande med sin starka purpurblå färg och plus är att den sätter stora mängder kottar redan som ung. I Sverige lär finnas dels koreagran med ursprung från den koreanska ön Cheju-do och de är småvuxna blir på sikt upp till 5 meter höga. Frökälla Uppsala har sitt ursprung ur vildinsamlingar från Sydkorea 1976 och de borde kunna ha en sluthöjd på upp till 8 meter.

 

'Brevifolia'

En mycket svagväxande sort med ett oregelbundet, nästan vridet växtsätt.

'Gait'

Holland omkring 1990

En smalt, upprättväxande An upright, variant av koreagran. Barren är mörkt gröna. Kottarna är djupt purpurfärgade och kommer längs hela den övre delen, ca 50 cm.

Växer ungerfär 2,5 - 15 cm per år och lär landa på 150 cm. Introduced in Holland around 1990. Växer 2,5 - 15 cm per år och lär landa på ca 150 cm

pinsapo 

Spanskgran, SV Spanien

Barrträd med grågröna, täta barr. Arten kan bli 30 meter hög. Med åldern växer den mer oregelbundet.

Barken är slät och mörkt grå men blir fjällig med åldern. Grenarna är raka och väldigt stela. Den jag odlar här är antagligen en namnsort, ev en 'Glauca' även den.

'Aurea'

Gyllene spanskgran

Frösådd introducerad 1868 av Adrien Sénéclauze Nursery från Bourg-Argental, France.

En gyllene variant som har kvar det symmetriska växtsättet och styva, korta barren som arten har. Lysande gula nya skott som övergår i grönt under vintern beroende på klimat. Den gula färgen är mest tydlig på ovansidan av de nya skotten. En betydligt mera vinterkänslig selektion och unga exemplar får lätt soltorka.

Växer långsammare eftersom den saknar klorofyll i barren. Växer endast ca 10 cm per säsong och formar  ett litet kompakt träd ca 120 cm brett och 150 cm högt på 10 år.

'Glauca'

Upprätt, brett kägelformat växtsätt, med blågrå styva och tjocka barr. Kottarna är cylindriska, ljust bruna och upprätta. Barren är grågröna och växer radiellt runt skotten och är ca 2 cm långa. Både manliga och kvinnliga kottar uppträder på samma träd. De är till att börja med ljust gröna eller purpurfärgade och mognar senare till brunt. När kottarna är mogna öppnas fjällen och de vingförsedda fröna kan släppas. Som etablerat träd är tillväxten ca 30 cm per år.

procera

Kaskadgran, V USA

En gran fån USAs västra kustområden från norra gränsen av Washington ner till Oregons och Kaliforniens gränstraker. Det är ett område med riklig nederbörd och djupt snötäcke vintertid.  Det här är en art som kan bli upp till 300 år gammal. 

Det är en av de vaskraste arterna inom ädelgranar och den hette tidigare A. nobilis. Det är den gran vi känner som kungsgran - julgrna. 

Barren är grå eller blågröna och känns ien på att de är böjda och delvis kamformade som delvis täcker grenarna. Barren faller inte av när de har torkat. Stora kottar med synliga, bakåtriktade täckfjäll. 

Det är en i delar känslig gran som kanske inte odlas så mycket som art. 

 

'Robenek'

En liten och långsamväxance häxkvast där barren är lysande gråblå och ganska korta men framförallt sitter tätt. Bildar en förhållandevis kompakt gråblå kudde på sikt.

Cedrus - ceder

Barrträd som alltid fascinerat mig med sitt annorlunda och vackra växtsätt. Beskrev 1757 av Christoph Jakob Trev (1695 - 1769).  På grekiska Κέδρος; الأرز på arabiska; cedro i Italien och i Spanien; in Italian and Spanish; ཐང་ཁྲག på tibetanska; och sedir på turkiska.

Cederträd kan bli upp till 40 meter höga i det vilda med hartsdoftande ved. Barken har kraftiga åsar eller är sprucken i kvadratiska rutor. Grenarna är breda och växer i våningar. Skotten är dimorfa med långa skott som bildar ramverket och korta skott som bär den största delen av barren. Barren är vintergröna och nållika 8 - 60 mm långa och de är arrangerade i en öppen spiral på de långa skotten och i täta kluster med 15-45 barr som växer i spiral på de korta skotten. Färgen på barren varierar från gräsgrönt till mörkgrönt till starkt blågrönt beroende på hur tjockt det vita vaxlagret är som skyddar barren mot uttorkning. Frökottarna är fatformade och mellan 6 och 12 cm långa och 3 - 8 cm breda först gröna men mognar till gråbrunt. Pollenkottarna är smala och 3-8 cm långa och kommer under sommaren och sprider sitt pollen under hösten. Det tar ett år för kottarna att mogna.

Cedrar kan beskäras vilket de tål väl om det görs tidig vår eller under sommaren. Men det är ett träd med karaktäriskt växtsätt så bibehåll utseendet.

Växer bra i de flesta jord men vill inte ha sur jord. Välj ett soliga läge och undvik frosthål i trädgården.

libani 

Libanonceder -

Ett träd som i naturen blir upp till 30 x 15 meter men som i våra trädgårdar håller sig betydligt lägre. Växer långsamt under alla förhållanden. Cederträd behåller barren året runt. Blommar normalt i oktober - november och både han och honblommor finns på samma träd.

Behöver ett soligt läge i en väldränerad jord. Avskyr förorenad luft.

10 m på sikt

 

'Aurea' 

Barren är lysande gulla när de kommer på våren och övergår sen sakta i fräscht grönt under sommaren. Blir sen gula igen under höst och vinter.

'Blue Fountain' 

Mycket förbättrad förgrening och djupare blå färg hos den här selektionen jämfört med varianten ‘Glauca Pendula’.

'Blue Fountain' är en mutant som valdes ut från Cedrus libani ‘Atlantica Glauca’ av Detlef Dierks på plantskolan Dierks Konrad i Bad Zwischenahn/Ekern Tyskland.

'Katere' 

Långa klart blågröna barr som sitter mycket tätt längs horisontella grenar. En dvärg ceder som växer mycket långsamt.

'Glauca' felmärkt? Antagligen C atlantica Glauca-gruppen

Dekorativt, oregelbunden tillväxt. Hängande grenar.  Blå eller silvergrå nålar.

6 - 10 m

Chamaecyparis - ädelcypress

lawsoniana 'Snow White'

En av flera dvärgbarr som togs fram vid Oregon State University på 80-talet 'The Guardian Series'. En cypress med mellangrönt färg och liten cremevit nytillväxt som gör att den ser ut att vara täckt av snö, stardust, enligt en engelsk källa. Små barr och mjuka grenar att ta i.

Tillväxten är långsam men bildar med tiden en konisk form utan att behöva någon formning för att hålla sig kompakt. Om man ändå vill beskära är april eller runt midsommar bästa tiden.

Behöver fuktighetshållande, väldränerad jord.

obtusa 'Butterball'

Eddie Rezek of Malverne, New York, Long Island

Klart citrongula skottspetsar på  tätt packade grenar. Bollformad sort med starka färgkontraster mot det äldre mörkt gröna skotten. Ett bra val eftersom den behåller sitt rundade växtsätt och växer mycket långsamt.

Behöver fuktighetshållande, väldränerad jord.

obtusa 'Kamarachiba'

En semi-dvärg med ett brett och utbrett växtsätt. Mycket vacker textur och färg. Fint förgrenade grenar som bär ljust guldgröna barr. Barken är delvis synlig på grenarna och ger ett rosa-orange intryck.

Långsamväxande buske ca 60 cm hög och 90 cm bred efter 10 år.

Ilex - järnek

aquifolium 'Aurea marginata'

Järnek

Beskrivs som ett litet till medelstort träd som är tätt förgrenat. Hos mig är det en liten buske. Växer brett pyramidformat. Unga grenar är purpurfärgade men övergår brungrönt. Bladen är blanka, mörkt gröna med en bred gul - ljust gul kant. Kanten är vågformad med 4 - 7 tornar på varje sida. Tornarna är ojämnt utbredda. Blommorna är oansenliga.

Föredrar en humusrik fuktig men väldränerad jord.

6 - 8 m, maj

'Heckenswerg'

Anges höra till aquifolium och x meservae och jag vet inte vilket som är mest rätt.

Små, avlångs smala blad i mörkgrönt med förhållandevis långt utdragna och vassa spetsar i mängder längs bladkanten. Bildar en låg, tät och kompakt buske. Beskrivs som ett substitut för buxbom på grund av höjden men tornarna är många och vassa längs bladkanterna.

50 cm

crenata

Japansk järnek - Japan

Långsamt växande buske eller ibland litet träd i det vilda upp till 6 meter hög. Bladen är blanka, vågkantade och tandade, 3 cm långa och knappt 2 cm breda. Färgen är vackert mörkgrön. Får svarta frukter.

Föredrar en närings- och humusrik fuktig men väldränerad jord.

120 cm m, maj

x meservae 

Blå järnek - Kulturursprung - Ilex aquifolium × rugosa

Namnet blå järnek kommer av att bladen är mörkt gröna med en blå lyster. Namnet meserveae kommer efter kvinnan som skapade korsningen på 50-talet, Kathleen Meserve. Hon lär ha gjort korsningen i sin fönsterkarm. Hon ville få fram en riktigt köldtålig järnek med vackert, vintergrönt bladverk. Hon dog 1999 93 år gammal men lämnade en imponerande rad av korsningar av de här vackra järnekarna efter sig. De bildar vackra och kompakta buskar med blad längs hela grenarna utan beskärning.

Blå järnek behöver en lätt sur jord och god tillgång på fukt de första åren för att etablera ett bra rotsystem. Utöver de är de bekymmersfria.

Unga plantor växer medelsnabbt tills de når ungefär 1,5 meter då formar den en tät och kompakt buske som visserligen fortsätter växa men i långsamt tempo.

 

'Casanova'

Introducerad 2006 vid internationella plantskolemässan i  Essen, Tyskland

Blankt mörkgröna blad med en oregelbunden silveraktig marmorering. Bladkanten är oregelbundet variegerad i cremegult eller vitt. Vissa blad är helt vita - cremegula. Det gör att alla blad är olika liksom alla buskar som ger olika uttryck. Bladen är mjukt åtdragna och utan taggar ca 4x3 cm. Nya grenar är mörkt röda liksom de små blomknopparna. Casanova innebär en hanplanta och bidrar som pollinator för de flesta honkönade järnekar som behöver en hanplanta för att producera bär.

Växer mycket långsamt hos mig men mitt exemplar har förhållandevis många enfärgat ljusgula blad.

> 2 meter - tveksamt i Sverige

Juniperus - enar

communis 'Arnold'

En

En kultivar som växer mycket smalt pelarformat och lär vara det bästa valet om man vill ha något riktigt smalt växande barr. Gröngrå korta barr. Förhållandevis snabbvuxen

> 3,5 meter

procumbens 'Nana'

Japansk krypen

Mycket låg och kompakt växande krypen. Korta och tätt växande sidogrenar ger ett kompakt utseende.

20 cm

rigida ssp. conferta 

Stranden - Sachalin, Japan

Arten är en låg, ca 30 cm, marktäckande en med ett kompakt växtsätt. Den breder ut sig med krypande grenar och bildar med tiden en matta som kan bli ett par meter i diameter. Uppskattas för sitt attraktiva nålformade barr som blir ca 1,5 cm långa i vackert blågrönt. Köttiga, svartaktiga och bärliknande frukter som får en silverfärgad ton när de är mogna.

'Blue Pacific'

‘Blue Pacific’ är en krypande och ännu lägre kultivar. Och i jämförelse med arten har  ‘Blue Pacific’ bättre blå färg och bättre marktäckningsförmåga genom att den växer tätare. Den har också tätare barr och får mindre vinterskador.

> 25 cm

squamata 'Blue Star'

Himalayaen, kulturursprung

Kompakt och långsamväxande buske med ett högbyggt utseende. Silverblått, stålblått barr och blå, bärlika kottar

30 cm

Larix Kaempferi 'Diane'

Japansk lärk, Japan

Stam och grenar är förvridna och skruvade. Efter 10 år ca 3 m hög men växer saktatill 7-8 m. Vridna blågröna och mjuka barr

30 cm

Picea - gransläktet

glauca 'Alberta's Globe' syn. 'Haal'

Liten och mycket kompakt växande gran som bildar en något konisk form. Vackert mellangrönt, småttigt barr.

glauca 'Echiniformis'

Halvt klotformad dvärggran med silvrigt grågröna barr.

Växer långs och trivs i ett soligt läge.

> 100 cm

glauca 'Sander's Blue'

En vacker liten, långsamväxande gran. Konisk växtsätt med stålblå barr. Utmärkt kontrastväxt.

> 100 cm

pungens 'Maigold'

Blågran

Vacker nyintroduktion där de nya skotten är lysande gula. Bildar en kon allt eftersom den växer upp

Pinus - tallgransläktet

armandii

Kinesisk silvertall, Burma, S, C och Ö Kina, Taiwan, Armand David 1897

Av kineserna ansedd som en symbol of uthållighet och odödlighet. Barken går hos äldre exemplar från brunt över i en gråaktigt scharlakansröd ton och får med tiden djupa sprickor. Ljust gröna barr som är smala och upp till 16 cm långa. Arten har distinkta och stora kottar som blir 8-15 cm långa och 4-6 cm vida. De stora fröna är ätliga men leder till pinjemun som ger en metallisk smak till mat och som varar i 5-10 dagar.

Trivs på en lätt, väldränerad och sandhaltig jord. Väletablerade exemplar tolererar torka.

> 25  m

banksiana 'Schoodic'

Schoodic Island, Maine, USA

En mycket kompakt mer eller mindre krypande selektion från Schoodic halvön. Barren är korta och smaragdgröna.

60 cm

cembra 'Glauca'

Brödtall, C Europa

Kraftigt blådaggiga barr. Upprättväxande tall som växer långsamt

> 7 m

contorta 'Chief Joseph'

Doug Will of Sandy, Oregon, 1970-talet, vid en älgjakt i Wallowa Mountains, northeastern Oregon

En selektion med lysande gula skott. Will var en expert på tallar och vid åsynen av tallen lär han ha skyndat tillbaka till sin pick-up genom en besvärlig terräng för att hämta en yxa. Med hjälp av den högg han loss tallen ur snö och is och förde den med tillbaka till Willamette Valley där de duktigaste tallförökarna fanns. Bergskedjan, Wallowa mountain, var  hemlandet för Nez Perce folket och deras berömda ledare, Chief Joseph, som 1877 mästerligt stog emot den relokalisering som U.S. Army försökte få till stånd genom en - thousand-mile - jakt tvärs Oregon, Washington, Idaho, Wyoming och Montana vilke gav honom smeknamnet den röde Napoleon i populär pressen vid den tiden.

1,5 - 2 m efter 10 år tillväxten är 15-20 cm per år

contorta 'Taylor's Sunburst'

Dr. Allan Taylor - Boulder, Colorado anges som upptäckaren, 1984 i den vilda delen av Colorado mountains, Indian Peaks Wilderness på ca 2800 meters höjd

Smalt upprättväxande träd med kort och öppet grenverk och typiskt mediumlånga barr i mörkt grönt. Det som gör den här selektionen exceptionell är de nya skotten som har en imponerande guldgul färg som de behåller in på sommaren. Sorten kan verkligen lysa upp under 3-4 månader varje år innan barren sakta tonar över i grönt. months each year, this plant will literalEn extra bonus är körsbärsröda pollenkottar under samma tid som de gula skotten.

ca 2 m efter 10 år och 60 cm vid, nytillväxten är 15 - 20 cm

"a young Lodgepole pine, around 35 feet (10 m) tall. The upper half was a gorgeous,lemon yellow, even in September. The lower half looked like any other lodgepole pine growing in shallow, infertile soil — scraggly and dull yellow-green."

koraiensis 'Blue Ball'

Koreatall - G.D. Böhlje nursery, Westerstede, Tyskland 2000-talet

En dvärgväxande, rund selektion av Koreatall med blå barr. Den årliga tillväxten är väldigt jämn över hela plantan och det resulterar i en blå boll.

Tillväxten är 4 cm i alla riktningar och bollen är ca 40 cm bred och hög efter 10 år.

monticola 'Undulata'

Vit-tall - SV Kanade - Kalifornien

En selektion med grågröna barr som ser ut att vara lockade, undulerade.

nigra 'Green Tower'

En vacker upprättväxande tall som bildar en smal pelare med vackert gröna och förhållandevis långa barr. Barren blir 4 - 7 år och sitter i knippen om två. Växer långsamt med skott som blir 10 - 15 cm per år.

Trivs i ett soligt läge i fuktig men väldränerad jord.

ca 2,5 meter och 45 cm i diameter efter 10 år

nigra 'Molette'

Svarttall, Europa, Österrike

Molette verkar vara en smalt pelarväxande tall med mycket långa och ev något vridna barr.

nigra 'Spielberg'

Svarttall, Europa, Österrike

En naturligt förekommande mutaion av svarttall. Den har långa, något bridna barr i en mättat grön nyans.

parviflora 'Adcock's Dwarf'

Silvertall - Hillier Nursery tidigt 1960-tal

En häxkvastselektion gjord i början av 60-talet. En japansk kultivar som växer något upprätt men trots det har en form som påminner om en glob. Korta blågröna barr som är något vridna adderar till odlingsvärdet. Som de flesta andra kultivarer håller denna sig liten.

> 120 cm på 20 år

parviflora 'Goldilocks'

Silvertall - Hillier Nursery tidigt 1960-tal

En japansk selektion av silvertall som växer långsamt. Barren är klart guldgula och får bäst färg planterad i ett läge med viss skugga. Lyser upp i ett vinterlandskap. Bildar en unik svepande form med flera huvudstammar och ett oregelbundet, löst växtsätt.

parviflora 'Ibo Can'

En selektion som växer väldigt oregelbundet och som blir nästan lika bred som hög. Barren är vackert gråblågröna.

ca 3 x 3 meter

strobus 'Connecticut Slate'

Michigan, USA

Exceptionellt silverblå barr som liknar skiffer i tonen. Bildar en upprätt klump - vad det nu är. En ny selektion.

strobus 'Golden Showers'

En form med gyllengula barr

strobus 'Pendula'

Weymouthtall, NC och Ö Nordamerika

Löst uppbyggt träd med hängande grenar. Behöver bindas upp tills den nått önskad höjd. Sedan kommer den fortsätta sitt hängande växtsätt och bilda en stor och vid form.

Barren är många, långa och blågröna i färgen. Grenarna växer ofta i en svepande form. Blir med tiden ett stort träd men är ett fantastiskt vackert och elegant träd där det får plats.

4 m

sylvestris 'Betel'

En liten häxkvast som jag inte hittar någon information kring.

wallichiana

Himalayatall, Afghanistan - Himalaya

Extraordinärt långa barr upp till 20 cm långa. De växer 5 och 5 i knippen och barren är silvrigt blå. Unga barr är upprätta men som äldre får de ett hängande utseende

x Schwerinii

Hybridtall, Pinus strobus x  P. wallichiana

En arkitektoniskt spännande tall med att lite spralligt och knixigt växtsätt. Huvudstammen sträcker sig snabbt upp i höjden och sträcker ut långa horisontella grenar med luftiga barrknippen. Blågröna barr sitter i knippen, fem och fem. Barren är påfallande långa, tunna och mjuka. Trädet får dessutom vackra kottar som är långa, smala, något svängda och som hänger lodrätt ned i knippen. Först är de blåaktiga men som mogna blir de varmbruna, betydligt bredare och sitter vanligen kvar på trädet tills nästa omgång kottar mognar.

x Schwerinii 'Wiethorst'

Samlingar av långa blågröna barr som är så tunna att minsta vindpust lyfter dem. Barren sitter i knippen på en brett, pyramidalt formad tall.

En häxkvast upptäckt av M Wieting i Gießelhorst, Tyskland på en Pinus x schwerinii. En mycket vacker kultivar som sätter bra med kottar som är kraftigt överdimensionerade jämfört med resten av trädet.

Man kan knipsa av årsskotten om man vill behålla det som ett litet kompakt träd/buske. Annars bildas ett unikt, informellt och upprättväxande träd. Båda formerna är väldigt vackra. 

Växer 7,5 - 15 cm per år och är ca 150 cm efter 10 år

Sciadopitus verticilliata

Solfjädertall, Japan

Ett litet träd med speciella barr som lockar många odlare. Växer pyramidformat och bär blankt gröna och breda barr som är kransformigt placerade runt grenarna. Barken är mörkbrun och flagnar dekorativt. Mycket långsamväxande.

Soligt till halvskuggigt läge i en väldränerad och lätt mullrik jord.

2 - 3 m

Taxodium distichum

Sumpcypress, SC - NÖ USA

Ett snabbvuxet träd som släpper sina barr på hösten. Oftast ett blickfång på grund av sin gulorangea - rostbruna höstfärg innan dess. Nya och vackert gröna barr på våren ger ett frodigt uttryck. Bilderna visar från vä sommarfärg, sensommar och höstfärger

De växer naturligt i SÖ Nordamerikas mangroveskogar ofta i vattnet. Men i vårt kyligare klimat bör vi odla de betydligt torrare men i kanten av vattendrag så att de kan dricka vid behov.

Växtsättet är kolonnformat. Stammarna är bruna och har ofta grunda men täta sprickor och med långa, kvarhängande barkstrimmor. Utvecklar rotknän nere vid marken när de får tillräckligt med fukt.

Taxus - idegransläktet

Taxus baccata 'Cristata'

Mörkt gröna barr som är skruvade. Grenverket är förvridet och frågan är - är den fin egentligen... Lär bilda en kompakt buske med tiden.

75-100 cm efter 10 år. 

baccata 'David'

Brett pelarformat växtsätt. Barren är mjuka och kantade i gult.

baccata 'Litfaß'

Smalt växande pelaridegran

baccata 'Rushmore'

Oregelbundet, upprätt tillväxt. Kompakt och långsamt växande. Mörkgröna nålar.

cuspidata 'Golden Jubilee'

Nytillväxten är gul och de gröna barren har en tunn ljusare kant

sticklingar av en okänd pelarform

Smalt, pelarformat växtsätt. Ursprungligen från sticklingar som en trädgårdsamatör tog i Tyskland.

Thuja occidentalis 'Brobeck's Tower'

Elegant och upprättväxande Thuja med ett smalt växtsätt. Får normalt sett en enda stam