H-I-J-K-L
TRÄD & BUSKAR
Mina Växter
H-I-J-K-L - träd & buskar
- snödroppsträd och hortensior -
H-I-J-K-L - träd och buskar, här finns växter med odlingsvärden alla säsonger. Det blir också tydligt hur vi gillar att namnsätta växter baserat på likhet... Snödroppsträd är ett av de vackraste träden jag har trots att blomningen är kort. H-I-J-K-L - träd och buskar har spännande växter som till exempel Hamamelis, trollhassel blommar väldigt tidigt på säsongen oavsett temperatur och doftar om man stannar upp och känner efter. Glädjer en tidigt vaken insekt. Nästa vårlök representerad bland träden är tulpan i form av tulpanträd.
Skenhassel har vackert växtsätt och bladverk som dessutom får fina höstfärger men kanske är det ändå den tidiga och doftande blomningen på bar kvist som lockar mest. Ett fantastiskt släkte under H-I-J-K-L. Utbudet i plantskolor här är sisådär men den här länken till en odlare som också har en så kallad 'National Collection' visar hur stor mångfalden är.
Sensommarblomning H-I-J-K-L - träd och buskar
Sensommarens vackra hortensior är vackra i torvpartiet bland rhododendron. Och doftande try både för vårvinter- och sommarblomning har hittat till min trädgård.
THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION
Halesia - snödroppsträd
Nordamerika; Södra Appalacherna
Bildar små träd med vackra blommor 'snödroppar'.
monticola
Nordamerika; Södra Appalacherna
Litet träd med ljusgröna blad och vita blommor som hänger likt en snödroppe. Vackert växande träd med gula höstfärger
Hamamelis - trollhassel
Ett släkte med 5 arter varav 3 är vinterblommande och därför är de väldigt intressanta för trädgården. De har mycket tidig blomning som dessutom doftar. De växer vackert och får sen mycket fina höstfärger. Jag har flera gånger fått en gladchock en murrig vinterdag om busken är strategiskt placerad så man får se den underbara färgkicken som blomningen ger. Rekommenderar starkt att sätta åtminstone en sort på en plats där du passerar ofta. De är bland de första att blomma bland H-I-J-K-L - träd och buskar
Buskarna vill ha en närings- och mullhaltig jord som är fuktighetshållande. Att blanda in sand i jorden gör den luftigare och uppskattas. Vattensjuk eller tung lerjord är inte bra för de här buskarna. Beskärning är i de allra flesta fall helt onödigt men om det nån gång är aktuellt så görs det bäst på senhösten. Jag hade en H. virginiana på förra tomten och den skar jag en del i därför att grenarna ville växa ut över en gång men för övrigt lät jag den vara.
H, virginiana brukade blomma november - december hos mig. De jag visar här är hybrider och heter x intermedia - H. japonica x H. mollis - de blommar beroende på vintern i februari - april och får större blommor än föräldrarna. H. vernalis är en tredje art som är ovanlig i odling.
x intermedia 'Aphrodite'
Djupt orangea blommor på vårvintern en färg som påminner om apelskinskal och som jag blir kär i. Vackra höstfärger.
x intermedia 'Arnold Promise'
Djupt gula blommor - en sort som är lätt att få tag i.
x intermedia 'Birgit'
Mr. de Belder, Kalmthout Arboretum, Belgium
Ska få vackert purpurröda blommor och lär vara en av de som har mörkast blommor. Doftar som övriga trollhasslar och har en mycket tidig blomning.
x intermedia 'Diane'
Vackra bronsfärgade blommor. Vackra höstfärger
vernalis 'Amethyst'
Funnen av Tim Brotzman i Ohio och senare namnsatt av Don Shadow.
Doftande purpurröda blommor som beskrivs som 'lavender purple' det tolkar jag som att blommarna har en kall blå ton. Nytillväxten har kopparfärgad bark. Höstfärgerna går i gult och orange. Den har alltså en lång säsong när det gäller trädgårdsvärde.
> 5 m, mars - april
virginiana
Amerikansk trollhassel - SÖ Kanada - Ö USA, Texas, NÖ Mexiko
Upprätta, stora buskar som blir upp till 5 meter höga. Bladen är släta, brett ovala, obovata eller nästan rundade blad som är upp till 15 cm långa som slår ut i ljusgrönt och senare övergår i mörkt grönt. Blommorna som sitter i små kluster längs grenarna doftar. Kronbladen är lätt vridna och ljust gula, ca 16 mm långa. Blommar från tidig höst medan bladen är gröna och fortsätter medan bladen övergår i gyllengult och sen faller. Det här är arten som används för trollhasselextrakt.
> 5 m, oktober - december
Heptacodium - jasmintry
Ett släkte i kaprifolfamiljen med en art som vi kan odla här i södra Sverige.
miconoides
Himlens sju söner är ett annat populärnamn på det här buskträdet. Arten bildar ett litet träd eller större buske. Bladen är något blanka och något nervade.
Knopparna dyker upp under sommaren men märks knappt innan blomsamlingarna slår ut under september - hösten. Små vita, stjärnformade blommor täcker busken. Blommorna doftar dessutom och är nektarrika vilket attraherar insekter och fjärilar. Frukterna är vackra i lysande körsbärsrött och rosenrött.
Under vintern syns den vackra, flagnande barken. Till och med grenar så smala som en dryg centimeter visar den här gråbruna flagnande barken som visar ett ljusare inre.
Bildar en bred, fontänlik buske eller ett enstammigt litet träd beroende på hur man formar den som ung. Växer moderat.
Trivs på de flesta jordar men vill inte torka ut helt.
> 6 m men stannar oftast nånstans mellan 3 och 6 meter, september
Hippophae - havtorn
Ett släkte som oftast odlas för de vitaminrika bären. Men sorter jag odlar under H-I-J-K-L - träd och buskar är väldigt vacker att formklippa.
'Hikul'
En dansk selektion
En tät buske med silvergrått bladverk som fungerar bra för formklippning. Den får inga bär och sparsamt med rotskott. Busken behöver luft runt sig för att behålla bladen som är själva odlingsvärdet.
Klarar torka och blåst bra.
> 150 cm
Hydrangea - hortensia
De trivs i den varma morronsolen men är inte lika förtjusta i hettan en solig eftermiddag. Bästa platsen för hortensior är skyddad plats med soliga mornar och skugga på eftermiddagen. Vindskydd är viktigt eftersom de har stora blad men framförallt stora blomställningar. Bästa tiden att plantera är på hösten eller möjligtvis tidig vår.
Övervintra ute
Jag har satt olika H. macrophylla sorter ute men de flesta kultivarer blommar på fjolårsved och det som oftast händer är att rotsystemet överlever men veden fryser bort. Nu odlar jag få såna och de jag har får stå i kruka som jag lyfter in i ett svalt utrymme vintertid. Det finns nyare sorter som blommar på årsved men jag har inga såna.
De olika H. serrata sorterna står ute i torvpartiet hela vintern och ska klara det liksom paniculata gör det.
Jord och näring
Hortensior trivs i en rejält mullrik jord men som är väldränerad, det vill säga blanda in sand så jorden håller sig luftig. En kompakt jord kan orsaka jordröta.
De olika arterna och deras sorter är olika med olika näringsbehov. Storbladiga hortensior behöver näring i flera omgånger i mars, maj och juni. Ekblads- och vipphortensior behöver näring i två omgångar; en i april och en i juni. Slätbladiga hortensior behöver näring en gång på senvintern.
arborescens
Vidjehortensia - North Carolina, Ö USA
En art som man hittar i fuktiga eller steniga skogssluttningar och längs flodkanter. Den är mycket köldtålig. I handeln finns flera namnsorter.
'Pink Annabelle' syn. 'Invincibelle'
'Invincibelle' är det korrekta namnet enligt SKUD. Bildar klotformade blomsamlingar som är ca 20 cm vida. Knopparna är mörkt rosa men övergår i mjukt rosa när blommorna slagit ut. Bildar en upprätt buske men med veka grenar. Blommar på de nya skotten. Bladen är mellangröna, ovala och ca 15 cm långa
150 cm, juli - september
aspera ssp. sargentiana
Sammetshortensia, Kina
Stora ludna, grågröna blad och grova grenar på en glest, upprättväxande buske. Blommorna är samlade i breda, flata flockar 12-16 cm i diameter. Runt om kanterna lite större småblommor i vitt, i mitten små fruktsamma blommor i rosa eller violett.
Juli-Augusti, 2-3 m hög
heteromalla
Rosenhortensia, Himalaya - C Kina
En mindre känd art i odling. Arten blommar i slutet av sommaren men tidigare än flera andra hortensior. Rosenhortensian kan man skilja från syrenhortensia och andra typer av H. paniculata genom att heteromalla har flata blomställningar i vitt. Strålblommorna i kanten av blomställningen kan tona i rött. Vissa former av arten har en vacker kanelbrun bark som flagnar vackert. Ett vackert tillskott under H-I-J-K-L - träd och buskar.
Trivs i de flesta jordar som är fuktighetshållande i ett soligt till lätt skuggigt läge.
I ett soligt och fritt läge bildar den en rund buske 2 - 3 meter hög. I skugga växer den mera upprätt och har sällan blad långt ner på grenarna.
'Nepal Beauty'
Bildar en stor och vacker buske. Bladen är sammetsaktiga med tydliga röda kanter och bladskaft. En vacker stor buske. Tallriksstora blomställningar med cremevita högblad i kanterna och små blommor i mitten.
2 m efter 10 år, blommar i juli - september
'Snowcap'
Omvänt parställda äggrunda-elliptiska blad i grågrönt på gracila smala grenar. Vita stora toppställda kompakta blomklasar som övergår i rosa. Är delvis halvt vedartad.
Sol - halvskugga i torv-sandblandad jord i rabatt eller torvparti.
100 cm efter 10 år, augusti - september
paniculata
Vipphortensia
Arten är kanske inte så vanlig i odling men det finns ett flertal kultivarer. De är vedartade med ganska sköra grenar men som med tiden blir grövre och trädliknande. Barken flagar ofta och får ett åldrat utseende. Som etablerad är de tåliga och robusta. Man kan gallra ur äldre, risiga grenar under vintern eller tidig vår.
Föredrar en väldränerad mullrik jord i sol till halvskugga. Kan behöva ett läigt läge som ung eftersom grenverket då är skört.
'Dahruma'
Omvänt parställda äggrunda-elliptiska blad i grågrönt på gracila smala grenar. Vita stora toppställda kompakta blomklasar som övergår i rosa. Är delvis halvt vedartad.
Sol - halvskugga i torv-sandblandad jord i rabatt eller torvparti.
100 cm efter 10 år, augusti - september
'Great Star'
Stora stjärnformad blommor som namnet antyder. Kring blomställningens småblommor slår en mängd stora vita sterila blommor ut
Augusti-September, 2-3 m hög
quercifolia
Flikhortensia, Nordamerika
En lövfällande buske med stora, vackra djupt flikade blad som får fantastiska höstfärger i rött och purpur. Blommorna är cremefärgade och samlade i koniska vippor och med ett stort antal sterila blommor.
Den är härdigare än man tror men för att blomma bra behöver den långa, varma somrar. Behöver ett läge som är tillräckligt väldränerat för att rötterna inte ska bli stående i väta.
1,5 x 2,5 meter
'Runaway Bride'
En macrophylla-hybrid framtagen av en växtförädlare i Japan.
Den här sorten blommar på både de gamla och nya skotten och den blommar därför med sex gånger så många blommor som på andra sorter. Blommorna är rent vita men kan få rosa inslag vid lägre temperaturer. Växer mjukt överhängade. Fick utmärkelsen 'Plant of The Year' vid Chelsea Flower Show 2018.
1 m hög och 70 cm vid
serrata
Växer vilt i bergstrakter i Japan och S Korea (Quelpaert Island); introducerad 1843
En liten lövfällande art med smalt grenverk. Bladen är smala, spjutformade och ovalt elliptiska. Bladkanterna är fint till grovt sågkantade. Blomsamlingarna är flata - toppiga flockar med strålblommor ytterst och med variabelt formade rosa eller blåaktiga tandade eller hela foderblad.
Närbesläktad med H. macrophylla, där den inkluderas som en underart eller varietet av en del botanister. H serrata är mindre robust med slankare grenverk, smalare blad och mindre frökapslar. Den växer också huvudsakligen i skogsdungar i bergen, medan H. macrophylla finns på lägre latituder och alltid nära kusterna. Och H serrata är därför också härdigare därför odlar jag flera under H-I-J-K-L - träd och buskar.
'Chiba Cherry Lips'
En insamling gjord av Crüg Farm i Japan, Chiba peninsulae 1997
Bildar en vacker, mellanstor buske som är mycket lik 'Kiyosumi'. Bladverket är bronsfärgat i utspringet och mörknar om den står ljust. Blomställningar som omges av sterila blommor där det vita centrat omges av en rödrosa kant - picotee.
120 cm, juli - augusti
'Fuji no taki'
Lågväxande form med ett vattenfall av små, dubbla vita blommor. Helt oemotståndlig.
60 cm, juli - augusti
'Hime gaku'
En högre sort med mängder av medelstora blomsamlingar. Blommorna kan vara blå eller rosa eller en blandning där kantblommorna är blåaktigt rosa medan de fertila mittblommorna är blå. Hortensiornas blomfärg påverkas av jordens pH. Den blå färgen blir tydligast och bäst i sur jord.
150 cm, juli - augusti
'Schichidanka'
Dubbla ljust rosa eller blå blommor. Det japanska namnet lär betyda 'seven levels', 7 våningar, och lär kopplas till blommornas olika höjd
80 cm, juli - augusti
v. yezoensis
Stora, vackra blå kransblommor.
100 cm, juli - augusti
Ilex - järnekssläktet
Ett vackert och vintergrönt släkte där arterna bildar buskar eller små träd. Barken på buskarna är grå. Bladen är strödda, elliptiska, läderartade blanka och mörkt gröna. Bladkanten är vågad och många arter har utdragna som tornar längs kanten som är sticksiga. Blommorna kommer ensamma eller ett fåtal tillsammans i bladvecken och de är enkönade. Kronbladen är fyra till antalet och vita. Frukten är röd med en sten, en stenfrukt.
De är vackra vintergröna inslag och det finns sorter med variegerade blad som också är mycket vackra.
Etymologi - Ilex användes redan av Vergilius, men då om arten stenek (Quercus ilex) som är en sydeuropeisk vintergrön ek som när jag såg den första gången var övertygad om var en järnek.
Jord och näring
Järnek lär föredra kalk i jorden men nyare sorter av blå järnek vill ha mer neutral jord. De trivs i ett halvskuggigt läge där vårvintersolen inte kan bränna de vintergröna bladen.
aquifolium 'Aurea Marginata'
Järnek, Europa, NV Afrika, V Asien - C Kina
Mörkt gröna och blanka blad med en mer eller mindre bred klargul kant. Taggiga blad.
Blommorna är små, gulvita och oansenliga. Attraherar bin, fjärilar, humlor m fl.
Honplantor får röda, blanka bär som sitter kvar länge under hösten vintern. För att få bär måste en hanplanta finnas i närheten. Attraherar fåglar.
100 cm, juli - augusti
crenata
Japansk järnek, Japan
Långsamväxande, vintergrön buske. Glänsande, vågigt tandade små blad som blir ca 3 cm långa och närmare 2 cm breda. Små vita blommor under sommaren som följs av svarta bär. Vintergrön
Rekommenderas som ersättare för buxbom pga buxbomssjukan
x meservae 'Casanova'
Blå järnek, Ilex aquifolium × rugosa
Blänkande och mörkt gröna blad med krämvita - blekgula kanter som på vårvintern kan tona i rödaktigt rosa. Bladen är ovala och mjukt taggiga. Yngre grenar har en mörkt rödbrun-lila färg. Blommorna är små, vita och kommer från rödtonade knoppar i maj. Attraherar bin, fjärilar, humlor mm
> 150 cm, maj
x meservae 'Heckenzwerg'
Holger Hackmann, 90-talet
En fantastisk järnek med smala, mycket blanka och djupt gröna blad som har en tandad kant. Bladspetsen böjer sig lätt.
Växer långsamt och bildar sakta klumpformade buskar.
> 150 cm
x meservae 'Little Rascal'
En låg och kompakt kultivar som får fina vinröda nyanser på bladen under hösten. En järnek med smala, blanka och djupt gröna blad som har en tandad kant.
> 60 cm
Kalmia - kalmia
Kalmia är ett släkte med i huvudsak ca 10 arter från Ö Nordamerika. Där hittar man buskarna i skogar tillsammans med ett antal vildväxande rododendronarter
Släktet fick sitt vetenskapliga namn av Linné som ärade Pehr Kalm som samlade in material i östra Nordamerika.
Vintergröna buskar allt mellan 20 cm upp till 5 m höga som tillhör ljungfamiljen. Växer naturligt på jordar med lågt pH och arterna K. angustifolia och K. polifolia vill ha god tillgång på fukt medan K. ericoides och K. latifolia vill växa på torra, sandiga jordar. Bladen är 2-12 cm långa och enkelt lansettformade. Blommorna är vita eller rosa och sittar i flata samlingar med 10-50 i varje. Påminner lite om rododendron och är ett bra komplement i surjordspartier eftersom Kalmia blommar senare. Doftar om jag förstått rätt.
angustifolia
Smalbladig kalmia
Städsegrön liten buske med rosa blommor.
Juli-Augusti, >100 cm hög
latifolia 'Elf'
En underbar selektion av arten som kallas 'mountain laurel'. Rosa knoppar öppnar upp och blommorna är rent vita.
Behöver en solig plats i sur jord i ett väldränerat och skyddat läge.
120 cm, juni - augusti
polyfolia 'Newfoundland'
Tuvkalmia
Vintergrön dvärgbuske med smala och lätt böjda blad. Karmosinrosa - rosa blommor.
40 cm, maj
Koelreutia - kinesträd
Kinesträd, C och Ö Kina, Korea
paniculata
Bildar ett bulligt litet träd med rund krona som mitt i sommaren fylls av stora gula vipplika blomställningar. Fröställningarna är triangulära och uppblåsta och kommer i stora samlingar. Frökapslarna är först gröna men får sen en orangeröd ton. Dekorativa blad som är grovt sågtandade. Nytillväxten är oftast rödtonad. Vackra höstfärger i röd-orangea toner. Äldre träd har fantastiska krontak där bladen bildar vackra mönster mot himlen.
Behöver ett varmt läge
Larix - lärk
Lärkträd är ett släkte som beskrevs 1754 av Philip Miller (1691–1771) och som tillhör familjen Pinaceae.
Knippen av blad sitter längs grenarna och har en fantastisk färg som nyutsprungna på våren. Lärk får också fantastiska gula höstfärger.
kaempferi 'Diana'
En långsamt växande lärk med ett annorlunda utseende. Grenarna är vridna och ger trädet ett helt eget uttryck.
Leucothoe - vinterrosling
Bildar vintergröna buskar med långa slanka grenar som är vackert välvda. Bladen är strödda och vid varje bladfäste ändras grenens vinkel nån liten aning vilket ger grenen ett lätt zick-zack mönster. Blomklasarna hänger från bladvecken. Behöver man klippa i dem går det bra under sommaren.
Vill ha åtminstone lätt skugga och eftersom de tillhör ljungväxterna vill de ha samma jord som bland rododendron och azaleor. Det betyder fuktighetshållande och lätt sur.
fontanesiana 'Whitewater'
Bildar en låg klumpformad och vintergrön buske med smala, elliptiska blad som har en tunn elfenbensvit variegering i bladkanterna. De nya bladen på våren är tonade i rosa, koppar och grönt men mognar sen till mellangröna med cremevita kanter. Frampå hösten och under vintern blir den delvis purpurrosa. Blommar förhållandevis pålitligt med blomklasar som är 5-7 cm långa. Blommorna är vita, urnformade och liknar blommorna hos Pieris, buskrosling. Man kan klippa tillbaka de grenar som blommat före de sätter frö. Då stimuleras nytillväxt. Man kan trimma från försommar till sensommar för att hålla den kompakt.
juni
keiskei 'Royal Ruby'
Vinterrosling, Japan
Kompakt vintergrön buske. Blanka mörkgröna blad som är röda/purpurröda som nya. Små vita blommor. Bronsrött bladverk på vintern.
Läge: sol-skugga.
>150 cm hög
Ligustrum - liguster
Liguster är en växt som de flesta känner till som en häckväxt. Men den är också tacksam att formklippa. Jag odlar en selektion under H-I-J-K-L - träd och buskar.
ovalifolium 'Aureum'
En gulvariegerad form av liguster som vi brukar odla som häck.
Liriodendron - tulpanträd
Tulpanträd, SÖ Kanada - SÖ USA
Tulpanträdet är ett snabbväxande och storvuxet träd som naturligt förekommer på rika jordar i blandlövskogar. Barken, som är slät och grå, spricker med tiden upp i ett vackert mönster av grunda räfflor. Höstfärgen är mättat gulbrun.
15 m, juni
tulipifera 'Aureomarginatum'
Variegerade blad i grönt och gult där kanterna är gula. Blommar med unikt formade gulorange blommor och sorten blommar ofta vid yngre ålder än arten.
tulipifera 'Snow Bird'
Variegerade blad med cremevita kanter som övergår i gult under hösten.
Lonicera - try
För mig var den en aha-upplevelse när jag stötte på en vackert blommande buske i Göteborgs botaniska en tidig vårvinterdag för några år sedan. Att de vackra blommorna sen doftade himmelskt gjorde inte saken sämre. Tidig blomning och doft väckte ha-begär. Senare samma sommar hittade jag ännu en vacker blommande och doftande buske i Oslo botanisk have även den en Lonicera. Och nu har jag planterat båda hos mig.
Try är ett släkte med lövfällande buskar som växer upprätt eller är klängande. Bladen är motsatta och enkla med en helbräddad kant. Blommorna är skaftlösa och sitter parvid eller i ett litet knoppe. Blomman har två läppar en övre flikad i fyra delar och en undre läpp som oftast är hel, nån ensta gång radiär med fem nästan lika stora flikar. Blommorna är oftast vita till gula några arter svagt purpurfärgade. Frukterna är fåfröiga bär i rött, blåsvart eller rödgult.
Etymologi - Lonicera är uppkallat efter den tyske läkaren Adam Lonicerus (1528-1586).
Jord och näring
De är anpassningsbara och allmänt tåliga även om de jag odlar bara är härdiga i zon 1 - 2.
henryi
Vintertry, C - S Kina
Avlångt långsmala blad som är mörkt gröna, håriga och som sitter parvis längs grenarna. Får små gulrosa - orange blommor som liknar kaprifol fast mindre. Bären är mörkt blåsvarta och de mognar under hösten. Eftersom den är en av få vintergröna klängväxter är den värd att prova.
Trivs i skugga till halvskugga och gärna i näringsrik och fuktig jord men som måste vara väldränerad eftersom den inte är så härdig.
>5 m, maj - juni
mackii 'Kristall'
Koreatry, C Kina - Ö Asien
Kompakt vintergrön buske. Blanka mörkgröna blad som är röda/purpurröda som nya. Små vita blommor. Bronsrött bladverk på vintern.
Maj-Juni, >5 m hög
x purpusii 'Winter Beauty'
Apriltry, L. fragrantissima x L. Standishii
Liten till medelstor buske, 1-2 m, med utbredda grenar och yvigt rundat växtsätt. Gräddgula, 1,5 cm långa, kaprifollika, väldoftande blommor i februari-april. Attraherar bin, fjärilar, humlor m. fl.
Ovala, mörkgröna blad som är vintergröna hos mig, tappar en del blad tidig vår. Blommar mycket tidigt och blommorna håller länge. Små, runda mörkröda bär som fåglar tycker om.
Februari - April, 1-2 m hög
Min trädgård
Läs mer om min trädgård HÄR.
Planteringar
Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR
Kontakt
Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR