- Träd & buskar -

Camellia - kamelia

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

Camellia - kamelia

- mytomspunnen skönhet -

Magnolia en levande växtdinosaurie... Magnoliorna vi odlar idag är oftast hybrider men släktet magnolia är många miljoner år gammalt. Man har funnit fossil av Magnolia acuminata som är 20 miljoner år. Då fanns inga bin och blommorna är därför designade för att pollineras av skalbaggar. Släktet är uppkallat efter en Pierre Magnol, en botaniker från Frankrike. Det är nog det mest spektakulära träd eller buske man kan odla under blomningen.

Det finns olika uppgifter om antalet arter, allt mellan 80 och 210,  som vanligen är mindre träd eller stora buskar. De härstammar från Himalayas sluttningar, Östasien och några arter kommer från Nordamerika. De vi kan odla utan problem i Sverige är lövfällande. Av de städsegröna kan man möjligtvis pröva  M grandiflora  i ett extremt gott läge i Skåne.

Det finns arter med enormt stora blad som M tripetala vars blad kan bli 65 cm långa. Och det är något som jag gillar. Men sen finns det många med vackra blommor som slår ut på bar kvist. Blomknopparna bildas redan på sommaren och skyddas av en tjock, hårig filtkappa som är vacker i sig. Håren skyddar knoppen från frost och kyla under vintern och våren. Fruktställningarna blir ofta röda och är en spektakulär feature på hösten. Flera har ett vackert växtsätt och är vackra även avlövade.

Odla Magnolia

De enorma bladen hos en del och det faktum att många blommar på bar kvist gör att de mår bäst i ett vind- och frostskyddat läge. Plantera hellre lite skuggigt så att inte den tidiga vårsolen lockar knopparna att slå ut för tidigt. Blommorna tål ingen frost. Man säger att de är gottegrisar och det betyder att de vill ha en torvrik, fuktighetshållande,  lätt och mullrik jord  utan alltför mycket gödsel.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

'Cornish Snow'

Caerhays hybrid

Växer långsamt och bildar en utbredd buske. Bladen är mindre än hos många andra och vackert mörkgröna. Får mängder av enkla vita, doftande blommor ca 7 cm i diameter. Ståndarna är klart gula. Blommar i februari - mars lite beroende på hur man odlar den.

Fungerar ner till -10 i ett skyddat läge.

japonica

Kina, Korea och Japan

I vilt tillstånd kan den här arten bli ett träd på uppåt 10 meter. Men de flesta hybrider blir betydligt lägre och bildar oftare buskar än träd. Arten kom till Europa på 1700-talet och det finns mängder av sorter som kan odlas i Sverige. Hybrider av/med Camellia japonica  det finns mängder av namnsorter av den. Det har också tagits fram några sorter som är mer vinterhärdiga och som kan odlas utomhus i gynnsamma lägen.

Alla blommar på våren.

v. rustica 'Kasuga Yama'

Har tätt fyllda blommor där kronbladen mestadels är rosaröda men med oregelbundna fläckar i vitt.

Fungerar ner till -10 i ett skyddat läge.

'Lady Campbell'

Kompakt och upprättväxande sort med ovala, blanka och mörkt gröna blad. Blommorna är röda, fyllda och rosformade.

'Mrs Charles Cobb' - anemon

Bildar en upprätt buske eller litet träd. Blommorna är mörkt röda med en enkel rad yttre kronblad och en fylld mitt.

'Seagull' syn 'Miyaki Dori'

Stora vita, enkla blommor med långa ståndare i vitt. 

'Nuccios Cameo'

Stora blommor i rosa beskrivs som 'formal double' vilket är träffande eftersom kronbladen är välordnade i tydliga rader.

Lär tåla -15 grader i ett skyddat läge

'Roja'

Röda fyllda blommor med rader av välordnade kronblad.

'Roze'

Fyllda blommor i rosa. En sort jag inte hittar någon information om.

x williamsii

Korsningar mellan C. japonica och C. saluenensis. Det är hybrider som blommar länge på våren och de har ofta klara färger och bra härdighet.

'Brigadoon' - halvfylld

Mycket stora, halvfyllda blommor i vackert rosa - beskrivs som silvrigt rosa. 

Lär tåla ner till -15 i ett skyddat läge.

'Freedom Bell' - halvfylld

Vacker röd kamelia och en av de som kan klara en del minusgrader.

'Jury's Yellow' - anemongruppen

Vita yttre kronblad omger mitten som är fylld av cremegula mindre kronblad. Allt eftersom blomman utvecklas så ser man ståndarna i mitten. Blommorna är 8 cm i diameter.

Kan bli upp till 5 m i England. Lär tåla ner till -15 i ett skyddat läge.