- Träd & buskar -

Camellia - kamelia

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

Camellia - kamelia

- mytomspunnen skönhet -

Luktpioner eller som jag hellre skulle säga - doftpioner. Hit hör de allra flesta av äldre trädgårdars trotjänare. Den rosa 'Sarah Bernhardt' till exempel. Den urgamla 'Edulis Superba' en av de allra första att korsas fram.

Olika blomtyper

Man pratar om 4 olika typer av blomformer. Enkla betecknas som enkla eller med ett E. Dubbla pioner är inte dubbla i ordets rätta bemärkelse = dubbla antalet kronblad, det betyder att de är fyllda. HF eller semi double är beteckningar för blomformer som är halvfyllda.

J eller japansk form kallas ibland för 'Imperial form' på engelska. Det betyder att blomman har en yttre rad med stora kronblad som är tydligt skilda från ett fyllt centrum med tofsar av ståndare eller inre kronblad.  Karaktäriseras av starka stjälkar och medel till sen blomning i trädgården.

Odla luktpioner

Pioner ska man helst plantera på hösten, början av oktober i södra Sverige. De behöver en god, gärna tyngre jord med lera. För mig har det räckt att blanda in lerpellets eller blanda i en mineraljord.

Rötterna ska planteras så att de så kallade ögonen, de nya skotten, hamnar ca 5 cm under jordytan. Det innebär att om jorden är väldränerad så räcker det att gräva 20 - 30 cm djupt. Ta till rejält på bredden för rötterna är stora och breder ut sig.  Har man möjlighet kan man förbereda genom att gräva och förbereda jorden under våren eller sommaren. Luckra jorden i botten av gropen och blanda i någon långtidsverkande organisk gödsel som benmjöl, Chrysan eller liknande. Man tillsätta lite dolomitkalk eftersom pioner gillar kalk. Den uppgrävda jorden kan man blanda med 2 - 1 del kompost och 1 del brunnen gödsel. Det här ger mer material och skapar en kulle men den sjunker undan ganska snabbt och är lagom hög när det är dags att plantera på hösten.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

'Cornish Snow'

Caerhays hybrid

Växer långsamt och bildar en utbredd buske. Bladen är mindre än hos många andra och vackert mörkgröna. Får mängder av enkla vita, doftande blommor ca 7 cm i diameter. Ståndarna är klart gula. Blommar i februari - mars lite beroende på hur man odlar den.

Fungerar ner till -10 i ett skyddat läge.

japonica

Kina, Korea och Japan

I vilt tillstånd kan den här arten bli ett träd på uppåt 10 meter. Men de flesta hybrider blir betydligt lägre och bildar oftare buskar än träd. Arten kom till Europa på 1700-talet och det finns mängder av sorter som kan odlas i Sverige. Hybrider av/med Camellia japonica  det finns mängder av namnsorter av den. Det har också tagits fram några sorter som är mer vinterhärdiga och som kan odlas utomhus i gynnsamma lägen.

Alla blommar på våren.

v. rustica 'Kasuga Yama'

Har tätt fyllda blommor där kronbladen mestadels är rosaröda men med oregelbundna fläckar i vitt.

Fungerar ner till -10 i ett skyddat läge.

'Lady Campbell'

Kompakt och upprättväxande sort med ovala, blanka och mörkt gröna blad. Blommorna är röda, fyllda och rosformade.

'Mrs Charles Cobb' - anemon

Bildar en upprätt buske eller litet träd. Blommorna är mörkt röda med en enkel rad yttre kronblad och en fylld mitt.

'Seagull' syn 'Miyaki Dori'

Stora vita, enkla blommor med långa ståndare i vitt. 

'Nuccios Cameo'

Stora blommor i rosa beskrivs som 'formal double' vilket är träffande eftersom kronbladen är välordnade i tydliga rader.

Lär tåla -15 grader i ett skyddat läge

'Roja'

Röda fyllda blommor med rader av välordnade kronblad.

'Roze'

Fyllda blommor i rosa. En sort jag inte hittar någon information om.

x williamsii

Korsningar mellan C. japonica och C. saluenensis. Det är hybrider som blommar länge på våren och de har ofta klara färger och bra härdighet.

'Brigadoon' - halvfylld

Mycket stora, halvfyllda blommor i vackert rosa - beskrivs som silvrigt rosa. 

Lär tåla ner till -15 i ett skyddat läge.

'Freedom Bell' - halvfylld

Vacker röd kamelia och en av de som kan klara en del minusgrader.

'Jury's Yellow' - anemongruppen

Vita yttre kronblad omger mitten som är fylld av cremegula mindre kronblad. Allt eftersom blomman utvecklas så ser man ståndarna i mitten. Blommorna är 8 cm i diameter.

Kan bli upp till 5 m i England. Lär tåla ner till -15 i ett skyddat läge.