- Acer palmatum -

japanska lönnar

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

Acer palmatum - japanska lönnar

- magiska träd och buskar -

Luktpioner eller som jag hellre skulle säga - doftpioner. Hit hör de allra flesta av äldre trädgårdars trotjänare. Den rosa 'Sarah Bernhardt' till exempel. Den urgamla 'Edulis Superba' en av de allra första att korsas fram.

Olika blomtyper

Man pratar om 4 olika typer av blomformer. Enkla betecknas som enkla eller med ett E. Dubbla pioner är inte dubbla i ordets rätta bemärkelse = dubbla antalet kronblad, det betyder att de är fyllda. HF eller semi double är beteckningar för blomformer som är halvfyllda.

J eller japansk form kallas ibland för 'Imperial form' på engelska. Det betyder att blomman har en yttre rad med stora kronblad som är tydligt skilda från ett fyllt centrum med tofsar av ståndare eller inre kronblad.  Karaktäriseras av starka stjälkar och medel till sen blomning i trädgården.

Odla luktpioner

Pioner ska man helst plantera på hösten, början av oktober i södra Sverige. De behöver en god, gärna tyngre jord med lera. För mig har det räckt att blanda in lerpellets eller blanda i en mineraljord.

Rötterna ska planteras så att de så kallade ögonen, de nya skotten, hamnar ca 5 cm under jordytan. Det innebär att om jorden är väldränerad så räcker det att gräva 20 - 30 cm djupt. Ta till rejält på bredden för rötterna är stora och breder ut sig.  Har man möjlighet kan man förbereda genom att gräva och förbereda jorden under våren eller sommaren. Luckra jorden i botten av gropen och blanda i någon långtidsverkande organisk gödsel som benmjöl, Chrysan eller liknande. Man tillsätta lite dolomitkalk eftersom pioner gillar kalk. Den uppgrävda jorden kan man blanda med 2 - 1 del kompost och 1 del brunnen gödsel. Det här ger mer material och skapar en kulle men den sjunker undan ganska snabbt och är lagom hög när det är dags att plantera på hösten.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

'Aoyagi'

Aoyagi betyder korallgrön och det är den korallgröna barken som man syftar på med namnet och det är det mest iögonfallande med den här namnsorten. Bladen är vackert chartreusegröna på våren innan de sen blir mer gröna under sommaren. Höstfärgen är lysande orange - gul. Växer upprätt och kan med tiden bli 8 meter även om det går långsamt. Lär vara vacker jämte A. palmatum 'Sango Kaku'.

> 8 m

'Ariadne'

Mycket vacker lönn med ett bladutspring i rosa och orange  med  nerver i grönt. Osannolik kombination. orange och rosa i ett med gröna vener. Sommartid är bladen djupt brunröda med   och rött under hösten.

Växer upprätt och blir med tiden  ca 2 m och nästan lika vid. 'Ariadne' introducerades av Esvelds plantskola i Holland och har fått sitt namn från den grekiska gudinnan Ariadne'.

> 200 cm

'Atsugama'

De nya bladen är gröna med rosa toner på våren och övergår sen under sommaren i mörkgrönt. Höstfärgen är vackert röd med rosa toner. En sort med stora blad för en japansk lönn. Bladen är flikade med bildar ändå en rund form där varje delblad är bred på mitten och sen övergår i en smal spets. En sort som växer snabbt.

'Beni kawa'

En upprätt, vasformad lönn med korallfärgad bark som är vacker vintertid och som då kan bli än rödare. Höstfärgen går från gult till orange oftast kombinationer av de två. Bladverket mår gott av en paus från högsommarsolen när det blir riktigt varmt. Ju mer vintersol desto rödare bark. 

> 350 cm

'Emerald Lace'

Svampformad buske som kan bli 1-2 m hög och minst lika bred. Skira, mång- och flerflikiga blad som slår ut i ljusgröna färger, får mörkgröna sommarfärger och på hösten övergår bladverket i mörkt röda färger. Dissectum-grp

> 200 cm

'Emperor 1'

Djupt fem- till sjuflikade röda, lite större blad. En underbar och tålig lönn som påminner om 'Bloodgood', men är lite mer kraftigväxande och som slår ut två veckor senare. Detta minskar risken för skador vid vårfrost. En av de japanska lönnar som bäst bibehåller sin röda färg hela säsongen. Blir lika bred som hög.

> 500 cm

'Enkan'

Vacker kultivar i dissectum-gruppen med fina fint flikade blad i olivgrönt som på hösten går över i rött och orange. Växer kompakt.

> 175 cm

'Green Trompenburg'

De nya bladen är gröna men med en röd ton.  Bladkanterna är något rullade inåt och bladen vecklar aldrig ut sig helt vilket ger ett intryck av att de är smalt flikade. Sommarfärgen är mörkt grön. Bladen tål dessutom mer sol och hetta än vad som är vanligt hos de här lönnarna. Höstfärgen är vackert gul och orange.

Sorten har en snabb tillväxt och bildar med tiden ett medelstort träd ovanligt högt för japanska lönnar. Växer upprätt och bildar med tiden en luftig och bred  krona.

'Kamagata'

Små femflikade blad i grönt men med bronsfärgade kanter i bladutspringet. Gula höstfärger. Vacker dvärgform lämplig till bonsai.

> 150 x 150 cm

'Kinshi'

5-7 flikiga trådlika och skira gröna blad. Gula höstfärger.  Påminner om A. Palmatum 'Koto no ito', men har ett luftigare växtsätt. Grupp 5a

> 200 cm

'Koto no ito'

Bladen är mycket finflikiga och får en fräsch ljusgrön sommarfärg som övergår i orangea och röda höstfärger.  Hos mig blir den nästan alltid djupt gul - orange

> 400 cm

'Lionheart'

Växer till en början upprätt men men breder sen ut sig och bildar en stor buske. Rödbruna blad som är delade i 9 slanka, djupt skurna lober. Hela bladet är brons - grönt under sommaren och scharlakansrött till hösten. Rödvingade frön.

ssp matsumurae

En kompaktväxande lönn som har djupt skurna blad som är gröna till bronsgröna sommartid och som får fantastiska höstfärger i purpurrött och orange.

> 3 meter 

'Manyo no sato'

Bladfärgen anges till purpur jag tycker den liknar choklad. 'Manyo no sato' är en  mellanhög japansk lönn med en unik purpurton, mörk choklad tänker jag, med limegröna inslag. Höstfärgerna är primärt orangea. I varmt klimat rekommenderar man morgonsol och skugga under eftermiddagen. interhärdigheten anges till -20.

> 2 meter x 1,20

'Okukuji nishiki'

En upprättväxande, variegerad lönn där bladverket slår ut i ljust grönt med rosa variegering som markerar bladkanterna. Variegeringen övergår i de flesta fall i vitt men en del exemplar behåller både de rosa och de vita inslagen. Höstfärgerna går i röda nyanser.

2,5 x 2,5 m

'Orange Dream'

Upprättväxande buske med blad som är gyllengula med orangeröd kant under våren. Bladen övergår sedan till gulgrönt under sommaren för att under hösten bli vackert orangegula

> 3 meter

'Orangeola'

Mycket vacker orange ton hos det fint flikade bladverket. Övergår under sommaren i brons- och röda toner för att sen under hösten få en intensivt orange färg. Orangeola får sin bästa bladfärg på en skyddad lätt skuggad växtplats. Dissectum-grp

'Osakasuki' - fellevererad

Köpt som 'Osakasuki' men den har röda blad och mitt exemplar har mer bronsgröna.

'Pung kil'

Litet buskträd som klarar vind och varma sommardagar. Barken är mörkt purpurfärgad liksom de trådlikt smala bladen. Bibehåller den djupa bladfärgen hela sommaren och bleknar inte i solen. Lysande röda höstfärger. Bladformen är en av de vackrare.

> 300 cm

'Seiryu'

En lönn med finflikat bladverk och lär vara den enda med den bladtypen som växer upprätt. Kan med tiden bli upptill 5 x 4 meter vid. Bladen har röda spetsar i utspringet och höstfärgerna är gyllengula.  Fast min i höst, 2021, varit orangeröda.

'Sekimori'

Fint, fjäderlikt bladverk och ansedd som en av de bästa gröna med ett så kallat 'weeping' växtsätt. Nytillväxten är limegrön och övergår sen i mörkt grönt under sommaren. Höstfärgen är guldgul med orange toner. En japansk lönn som dessutom har vita strimmor i barken. Dissectum-grp, grupp 4a.

> 2 x 2 meter

'Spring Delight'

Svampformad liten buske som kan bli 1-2 m hög och ännu bredare. Bladen är smalt flikiga och gröna med röda kanter. Övergår i grönt under sommaren. Höstfärger i orange och rött. Dissectum-grp, grupp 4a.

> 200 cm

'Summer Gold'

Tätt upprättväxande busklikt träd med stark tillväxt.  Relativt stora blad i en mycket vacker gyllengul färg. I utspringet är bladspetsarna dessutom orange/röda. Bladen övergår under sommaren i gröngult. Höstfärgen är orangegul. Grupp 1a

> 400 cm

Smalt sjuflikade blad med med bakåtböjda kanter. Djupt purpurröd i utspringet men övergår i mera grönt under sommaren. Höstfärgen är orangeröd. Litet träd - buske

> 400 cm

Stora lysande gula blad där bladflikarnas spetsar kantas av glödande rött - fantastiskt kombination. Översättningen av namnet blir 'painted nails' - träffsäkert. Höstfärgen är oftast djupt vinröd innan den går över i en lite ljusare men ändå röd nyans - crimson. Behöver lite skugga från den varmaste eftermiddagssolen. 

ca 3 x 3 meter, växer rundat

En upprättväxande litet träd som har ett sirligt och elegant växtsätt. Bladen slår ut i orange och blodröda toner men övergår under sommaren i grönt med röda inslag. Gyllengul höstfärg.

> 400 cm

'Trompenburg'
'Tsuma gaki'
'Villa Taranto'
'Westonbirt Red'

En selektion från Westonbirt arboretum. En sort som är namnsatt efter sin fantastiska höstfärg. De nya bladen innan de under hösten övergår i scharlakansrött. En lönn med moderat tillväxt.

> 2 m

'Wilson's Pink Dwarf'

Speciella femflikiga blad, i lysande grön-gul-rosa nyanser och med markanta röda spetsar på bladutspringet som varar sommaren igenom. Lysande röd höstfärg. Bildar en kompakt, rundad buske.

> 100 cm