- Acer palmatum -

japanska lönnar

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

Acer palmatum - japanska lönnar

- magiska träd och buskar -

Magnolia en levande växtdinosaurie... Magnoliorna vi odlar idag är oftast hybrider men släktet magnolia är många miljoner år gammalt. Man har funnit fossil av Magnolia acuminata som är 20 miljoner år. Då fanns inga bin och blommorna är därför designade för att pollineras av skalbaggar. Släktet är uppkallat efter en Pierre Magnol, en botaniker från Frankrike. Det är nog det mest spektakulära träd eller buske man kan odla under blomningen.

Det finns olika uppgifter om antalet arter, allt mellan 80 och 210,  som vanligen är mindre träd eller stora buskar. De härstammar från Himalayas sluttningar, Östasien och några arter kommer från Nordamerika. De vi kan odla utan problem i Sverige är lövfällande. Av de städsegröna kan man möjligtvis pröva  M grandiflora  i ett extremt gott läge i Skåne.

Det finns arter med enormt stora blad som M tripetala vars blad kan bli 65 cm långa. Och det är något som jag gillar. Men sen finns det många med vackra blommor som slår ut på bar kvist. Blomknopparna bildas redan på sommaren och skyddas av en tjock, hårig filtkappa som är vacker i sig. Håren skyddar knoppen från frost och kyla under vintern och våren. Fruktställningarna blir ofta röda och är en spektakulär feature på hösten. Flera har ett vackert växtsätt och är vackra även avlövade.

Odla Magnolia

De enorma bladen hos en del och det faktum att många blommar på bar kvist gör att de mår bäst i ett vind- och frostskyddat läge. Plantera hellre lite skuggigt så att inte den tidiga vårsolen lockar knopparna att slå ut för tidigt. Blommorna tål ingen frost. Man säger att de är gottegrisar och det betyder att de vill ha en torvrik, fuktighetshållande,  lätt och mullrik jord  utan alltför mycket gödsel.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

'Aoyagi'

Aoyagi betyder korallgrön och det är den korallgröna barken som man syftar på med namnet och det är det mest iögonfallande med den här namnsorten. Bladen är vackert chartreusegröna på våren innan de sen blir mer gröna under sommaren. Höstfärgen är lysande orange - gul. Växer upprätt och kan med tiden bli 8 meter även om det går långsamt. Lär vara vacker jämte A. palmatum 'Sango Kaku'.

> 8 m

'Ariadne'

Mycket vacker lönn med ett bladutspring i rosa och orange  med  nerver i grönt. Osannolik kombination. orange och rosa i ett med gröna vener. Sommartid är bladen djupt brunröda med   och rött under hösten.

Växer upprätt och blir med tiden  ca 2 m och nästan lika vid. 'Ariadne' introducerades av Esvelds plantskola i Holland och har fått sitt namn från den grekiska gudinnan Ariadne'.

> 200 cm

'Atsugama'

De nya bladen är gröna med rosa toner på våren och övergår sen under sommaren i mörkgrönt. Höstfärgen är vackert röd med rosa toner. En sort med stora blad för en japansk lönn. Bladen är flikade med bildar ändå en rund form där varje delblad är bred på mitten och sen övergår i en smal spets. En sort som växer snabbt.

'Beni kawa'

En upprätt, vasformad lönn med korallfärgad bark som är vacker vintertid och som då kan bli än rödare. Höstfärgen går från gult till orange oftast kombinationer av de två. Bladverket mår gott av en paus från högsommarsolen när det blir riktigt varmt. Ju mer vintersol desto rödare bark. 

> 350 cm

'Emerald Lace'

Svampformad buske som kan bli 1-2 m hög och minst lika bred. Skira, mång- och flerflikiga blad som slår ut i ljusgröna färger, får mörkgröna sommarfärger och på hösten övergår bladverket i mörkt röda färger. Dissectum-grp

> 200 cm

'Emperor 1'

Djupt fem- till sjuflikade röda, lite större blad. En underbar och tålig lönn som påminner om 'Bloodgood', men är lite mer kraftigväxande och som slår ut två veckor senare. Detta minskar risken för skador vid vårfrost. En av de japanska lönnar som bäst bibehåller sin röda färg hela säsongen. Blir lika bred som hög.

> 500 cm

'Enkan'

Vacker kultivar i dissectum-gruppen med fina fint flikade blad i olivgrönt som på hösten går över i rött och orange. Växer kompakt.

> 175 cm

'Green Trompenburg'

De nya bladen är gröna men med en röd ton.  Bladkanterna är något rullade inåt och bladen vecklar aldrig ut sig helt vilket ger ett intryck av att de är smalt flikade. Sommarfärgen är mörkt grön. Bladen tål dessutom mer sol och hetta än vad som är vanligt hos de här lönnarna. Höstfärgen är vackert gul och orange.

Sorten har en snabb tillväxt och bildar med tiden ett medelstort träd ovanligt högt för japanska lönnar. Växer upprätt och bildar med tiden en luftig och bred  krona.

'Kamagata'

Små femflikade blad i grönt men med bronsfärgade kanter i bladutspringet. Gula höstfärger. Vacker dvärgform lämplig till bonsai.

> 150 x 150 cm

'Kinshi'

5-7 flikiga trådlika och skira gröna blad. Gula höstfärger.  Påminner om A. Palmatum 'Koto no ito', men har ett luftigare växtsätt. Grupp 5a

> 200 cm

'Koto no ito'

Bladen är mycket finflikiga och får en fräsch ljusgrön sommarfärg som övergår i orangea och röda höstfärger.  Hos mig blir den nästan alltid djupt gul - orange

> 400 cm

'Lionheart'

Växer till en början upprätt men men breder sen ut sig och bildar en stor buske. Rödbruna blad som är delade i 9 slanka, djupt skurna lober. Hela bladet är brons - grönt under sommaren och scharlakansrött till hösten. Rödvingade frön.

ssp matsumurae

En kompaktväxande lönn som har djupt skurna blad som är gröna till bronsgröna sommartid och som får fantastiska höstfärger i purpurrött och orange.

> 3 meter 

'Manyo no sato'

Bladfärgen anges till purpur jag tycker den liknar choklad. 'Manyo no sato' är en  mellanhög japansk lönn med en unik purpurton, mörk choklad tänker jag, med limegröna inslag. Höstfärgerna är primärt orangea. I varmt klimat rekommenderar man morgonsol och skugga under eftermiddagen. interhärdigheten anges till -20.

> 2 meter x 1,20

'Okukuji nishiki'

En upprättväxande, variegerad lönn där bladverket slår ut i ljust grönt med rosa variegering som markerar bladkanterna. Variegeringen övergår i de flesta fall i vitt men en del exemplar behåller både de rosa och de vita inslagen. Höstfärgerna går i röda nyanser.

2,5 x 2,5 m

'Orange Dream'

Upprättväxande buske med blad som är gyllengula med orangeröd kant under våren. Bladen övergår sedan till gulgrönt under sommaren för att under hösten bli vackert orangegula

> 3 meter

'Orangeola'

Mycket vacker orange ton hos det fint flikade bladverket. Övergår under sommaren i brons- och röda toner för att sen under hösten få en intensivt orange färg. Orangeola får sin bästa bladfärg på en skyddad lätt skuggad växtplats. Dissectum-grp

'Osakasuki' - fellevererad

Köpt som 'Osakasuki' men den har röda blad och mitt exemplar har mer bronsgröna.

'Pung kil'

Litet buskträd som klarar vind och varma sommardagar. Barken är mörkt purpurfärgad liksom de trådlikt smala bladen. Bibehåller den djupa bladfärgen hela sommaren och bleknar inte i solen. Lysande röda höstfärger. Bladformen är en av de vackrare.

> 300 cm

'Seiryu'

En lönn med finflikat bladverk och lär vara den enda med den bladtypen som växer upprätt. Kan med tiden bli upptill 5 x 4 meter vid. Bladen har röda spetsar i utspringet och höstfärgerna är gyllengula.  Fast min i höst, 2021, varit orangeröda.

'Sekimori'

Fint, fjäderlikt bladverk och ansedd som en av de bästa gröna med ett så kallat 'weeping' växtsätt. Nytillväxten är limegrön och övergår sen i mörkt grönt under sommaren. Höstfärgen är guldgul med orange toner. En japansk lönn som dessutom har vita strimmor i barken. Dissectum-grp, grupp 4a.

> 2 x 2 meter

'Spring Delight'

Svampformad liten buske som kan bli 1-2 m hög och ännu bredare. Bladen är smalt flikiga och gröna med röda kanter. Övergår i grönt under sommaren. Höstfärger i orange och rött. Dissectum-grp, grupp 4a.

> 200 cm

'Summer Gold'

Tätt upprättväxande busklikt träd med stark tillväxt.  Relativt stora blad i en mycket vacker gyllengul färg. I utspringet är bladspetsarna dessutom orange/röda. Bladen övergår under sommaren i gröngult. Höstfärgen är orangegul. Grupp 1a

> 400 cm

Smalt sjuflikade blad med med bakåtböjda kanter. Djupt purpurröd i utspringet men övergår i mera grönt under sommaren. Höstfärgen är orangeröd. Litet träd - buske

> 400 cm

Stora lysande gula blad där bladflikarnas spetsar kantas av glödande rött - fantastiskt kombination. Översättningen av namnet blir 'painted nails' - träffsäkert. Höstfärgen är oftast djupt vinröd innan den går över i en lite ljusare men ändå röd nyans - crimson. Behöver lite skugga från den varmaste eftermiddagssolen. 

ca 3 x 3 meter, växer rundat

En upprättväxande litet träd som har ett sirligt och elegant växtsätt. Bladen slår ut i orange och blodröda toner men övergår under sommaren i grönt med röda inslag. Gyllengul höstfärg.

> 400 cm

'Trompenburg'
'Tsuma gaki'
'Villa Taranto'
'Westonbirt Red'

En selektion från Westonbirt arboretum. En sort som är namnsatt efter sin fantastiska höstfärg. De nya bladen innan de under hösten övergår i scharlakansrött. En lönn med moderat tillväxt.

> 2 m

'Wilson's Pink Dwarf'

Speciella femflikiga blad, i lysande grön-gul-rosa nyanser och med markanta röda spetsar på bladutspringet som varar sommaren igenom. Lysande röd höstfärg. Bildar en kompakt, rundad buske.

> 100 cm