A-B-C
- TRÄD & BUSKAR -
Mina Växter
A-B-C
- kryddiga buskar och exotiska bär -
A-B-C här finns träd och buskar med allt från ätliga bär till vacker flagnande bark eller varför inte pepparkaksdoftande och färgsprakande höstfägring. Kryddbuskarna har spektakulära blommor och därför har de blivit väldigt populära. Häggmispel, Amelanchier, är vanlig och lättodlad men för den skull inte tråkig. Vinterbuske, eller på engelska White Forsythia, lär dofta ljuvligt och jag ser fram emot att få stoppa ner näsan bland blommor om ett par år...
Bland A-B-C finns också en låg, nästan buskformad kastanj för den som har ont om plats. Å så Berberis som jag älskar att älska. Björkar med vacker bark och buxbom med gröna blad och som kan få sköna former. Och sist men inte minst kornellernas exotiska blommor och bär, jo de är till och med ätliga.
THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION
A under A-B-C
Abeliophyllum distichum 'Roseum-grp'
Acer - lönnar
Ett favoritsläkte i trädgården är lönnar
Aesculus - kastanj
Kastanj är vackra träd med vackra blad och fin blomning. Jag odlar några som är lite mindre och därför lättplacerade i trädgården. Jag har inte riktigt plats för stora kastanjer.
Kastanjer är generellt anspråkslösa men vill inte växa alltför torrt. Den äkta kastanjen är ett annat släkte - Castanea.
hippocastanum 'Wisselink'
pavia 'Koehnei'
Amelanchier alnifolia v. pumila
Liten bärhäggmispel, USA, Alaska
Blommar i maj med vita blommor. Under hösten utvecklas blåsvarta bär som är ätliga och goda. Vacker höstfärg. Jag uppskattar den för att den ger värden under 3 säsonger.
Jag uppskatar den för - Vackert bladutspring och blomning, bär under sommaren och vackra höstfärger
Aucuba japonica 'Variegata'
Aukuba - Japan, Ö Kina, Taiwan
Buske med ett vackert, läderartat och vintergrönt bladverk. Bladen är vaxartade och glansiga i vackert grönt med gula fläckar. Jag odlar den för det vintervackra bladverket och för att de gula fläckarna lyser upp i ett skuggigt läge året runt.
Lättodlad i de flesta jordar och lägen i ett halvskuggigt läge. Växer långsamt och kan bli ca 2 meter. Zon I(II)
B under A-B-C
Berberis
Släktet som många älskar att hata kanske rätteligen så med tanke på hur mycket det användes på 70-talet. Men på senare har de flyttat in i min trädgård efter att jag såg en bild med vackert mörkröd berberis tuktad i stram form tillsammans med gråbladiga perenner och med rosa mjuka blommor som komplement.
Efter det har jag också sett ett antal arter med vackra blad och bärklasar. För det är ju ett släkte som många gånger blommar vackert, får fina bärklasar som uppskattas av fåglar och sen som slutkläm fina höstfärger. Jag har sått ett antal arter som nu står på tillväxt. Och jag har börjat komplettera med köpta buskar med vacker bladfärg. Jag har redan nämnt det men jag odlar dem för att de tillför något vår, sensommar och höst i planteringarna. Dessutom uppskattar småfåglar att krypa in och få skydd i taggiga buskar. Bären hos vissa arter är en fin krydda som torkade.
candidula - silverberberis
jamesiana
thunbergii 'Maria'
Betula - björk
Ett släkte jag aldrig planerade att odla eftersom jag alltid varit rädd för deras rötter och förmågan att leta vatten och näring. Men så såg jag bilder av björkar med underbara stammar och underbar bark i olika färger så har jag tänkt om. Idag har jag dessutom en tomt där det alltid rinner vatten.
Samtliga föredrar fuktiga lägen och kan användas för att suga upp överflödsvatten man vill bli av med.
ermanii
ermanii 'Blush'
'Mt Sao Purple'
nana 'Golden Treasure'
nigra 'Shiloh Splash'
pubescens 'Rubra'
utilis 'Himalayan Pink'
utilis ssp albosinensis 'Pink Champgne'
utilis ssp jacquetmontii 'Doorenbos'
Buxus - buxbom
Kan man fortfarande odla det? Ja mina buskar är friska och jag har inte köpt några nya sedan buxbomssjukan bröt ut. Och varför gräva upp friska växter? Larmet gräv-och-släng gick för några år sedan efter att buxbomssjuka brutit ut men den verkar ha lugnat sig. Och som sagt mina buskar är gamla och friska. Doften om man klipper i dem eller krossar blad är inte så rolig men inget jag har problem med. Och jag har en tillräckligt bra zon för att odla buxbom. Jag tycker om att kunna strama till dem med klippning och jag uppskattar det vintergröna de ger.
Buxbom är lättodlad och trivs i vanlig trädgårdsjord i ett soligt till skuggigt läge. Buskarna tål en del torka men tycker inte om alltför blöt jord. Jag brukar försöka klippa runt midsommar men ibland behövs en lättare putsning även lite senare på sommaren.
sempervirens 'Pyramidalis'
sempervirens 'Rotundifolia'
sempervirens 'Wrams Gunnarstorp'
C under A-B-C
Callicarpa - glasbärsbuskar
Det här ett släkte med buskar som i bladvecken får klasar med små bär i vackert lila sent på hösten. En läcker syn!
De trivs bäst i ett soligt läga i en jord med aningens lägre pH. Läser att jorden bör vara torvinblandad - det har jag inte gjort med fungerar säkert bra.
bodnieri v. giraldii 'Profusion'
Calycanthus - kryddbuske
Det här ett släkte med buskar som i bladvecken får klasar med små bär i vackert lila sent på hösten. En läcker syn!
De trivs bäst i ett soligt läga i en jord med aningens lägre pH. Läser att jorden bör vara torvinblandad - det har jag inte gjort med fungerar säkert bra.
'Aphrodite'
chinensis
floridus
'Venus'
Castanea sativa 'Variegata'
Bred skärmformad krona. Blommorna är grönvita i upprätta klasar. Taggiga frukter med ätbara kastanjer. Glänsande bladverk med grönvita avlånga blad.
Behöver ett soligt vindskyddat i väldränerad mullrik jord.
Cercidiphyllum - katsura
Kallas ibland pepparkaksträd eftersom bladen sägs dofta pepparkaksdeg innan de faller på hösten. Släktet är också känt för sina fantastiska höstfärger. Katsura har han- och honblommor på skilda träd och hanblommorna är de största och vackraste blommorna.
Katsura trivs i mullrika och sägs det något lerhaltiga jordar. Jag har odlat i både och och inte märkt någon direkt skillnad. Idag har jag hängkatsuran stående i ett torvparti och märker inte att den trivs sämre. Lär få bättre höstfärg om pH är lite lägre, surare. Katsura vill ha jämn och god tillgång till vatten. Undvik vindutsatta lägen liksom lägen med tidig morgonsol på våren.
japonicum v magnificum 'Pendulum'
Cercis - judasträd
Ett litet släkte med ca tio arter som kommer från de norra tempererade områdena.
Det vetenskapliga namnet syftar på bladens form som är vackert hjärtformad hos alla arter i släktet. Bladen påminner också om Cercidiphyllum, katsura, och även de har blad som liknar små hjärtan. de vackert hjärtformade bladen som är gemensamma för alla arter i släktet. Bladen påminner om bladen på Katsura som också heter Cercidiphyllym, dvs att den har blad som liknar Cercis. På svenska har släktet fått namnet judasträd och det lär syfta på legenden om Judas Iscariots förräderi och hur han hängde sig i ett judasträd. Trädet lär ha blivit skamset och blommar på grund av det, silliquastrum, med skammens rodnad...
Judasträd kan odlas i zon 1 i vissa lägen zon 2. För att behålla bladens färger bör de stå soligt. De trivs i en relativt näringsrik jord som hos oss måste vara väldränerad för att klara våra vintrar bättre.
canadensis 'Forest Pansy'
chinensis
Chaenomeles - rosenkvitten
Ett släkte som var populärt att odla för blomningens och frukternas skull för längesen. Men så... hos en engelsk plantskola fick jag se buskar med fyllda blommor i creme med dragning åt grönt, rosa, mörkt röda... Helt annorlunda mot de tråkiga orangeröda som fanns då. Och jag tänkte på hur jag kunde ta av och driva kvistar i blom...
Frukterna är mycket hårda och mognar sent på hösten men efter en frostnatt mjuknar de så det går att pressa ur saften ungefär som ur en citron. Kvittenmarmelad var det man rekommenderade då... Nu läste jag att saften är en bra ersättning för citron men med ett mycket högre innehåll av C-vitamin. Saften innehåller också kalium, järn, koppar, zink, natrium, kalcium och är rik på fruktsyra. Så att starta dagen med en shot kvittensaft lär vara nyttigt.
Bildar taggiga delvis vintergröna buskar som kan bli upptill 2 meter beroende på sort. Blommar normalt sett på bar kvist. Frukten är inte bara nyttig den lär dessutom dofta gott och jag har läst att man kan använda den som typ wunderbaum i ett rum.
Blommorna fungerar som dragväxt för insekter både genom pollen och nektar. Tidig blomning är också viktigt när inte så mycket annat är i blom. De täta snår buskarna kan bilda är dessutom bra för småfåglar som vill ha skydd för sina bon. Blommorna är tvåkönade.
Trivs på de flesta jordar i ett soligt läge. Men en mullrik och fuktighetshållande jord är bra.
Blommar i april - maj
speciosa 'Kinshiden'
superba 'Pink Lady'
Chionanthus virginicus
Snöflocksbuske, SÖ USA
An art som växer buskigt men ändå upprätt. Blommorna är doftande, vita och sitter i fjäderlika klasar. Bladen är mörkt gröna och läderartade. Vacker som solitär bland marktäckare eller i ett buskage med andra buskar.
Vill ha ett soligt till halvskuggigt läge i en väldränerad men näringsrik jord. Anges som härdig i zon 1-3.
2 meter, juni - juli
Cladrastis kentukea 'Perkin's Pink'
Gulved, SÖ USA
Litet lågt förgrenat träd. Rosa blommor i stora, blåregnsliknande klasar. Doftar. Bladen är stora och 25-35 cm långa, sammansatta av 7-9 rundade delblad. Fräscht gröna. Lysande gula till orangea höstfärger. Barken är slät och grå.
juni - juli
Clethra - konvaljbuskar
Ett släkte med ca 75 arter som här hemma i södra och östra Asien och Nordamerika. Det är ett av två släkten i familjen Clethraceae.
De får långa klasar med vita, konvaljedoftande blommor på sensommaren.
Trivs bäst i en något sur jord, lågt pH, som är mullrik och fuktighetshållande. Fungerar bra i lätt skugga tillsammans med till exempel rododendron.
alnifolia 'Hummingbird'
barbinervis
fargesii
Cornus - kornell
Ett släkte som både har vacker barkfärg särskilt vintertid, kan ha spektakulär blomning, fina bär och fantastiska höstfärger. Jag odlar gärna många korneller eftersom de har så många värden. Både det vetenskapliga och det engelska namnet 'Dogwood' syftar på det hårda virket.
Man kan dela in släktet i 4 underarter:
Benthamidia - träd och buskar med vackra högblad - Cornus kousa tex
Cornus - träd och buskar med små blommor oftast på bar kvist - Cornus mas tex
Swida - träd och buskar med blommor i flock utan stödblad - många arter här som tex den vackra pagodkornellen
Chamaepericlymenum - krypande buskar
alternifolia 'Golden Shadows'
alternifolia 'Silver Giant'
florida
kousa
'Bultink's Giant Flower'
'Dwarf Pink'
'Nicole'
'Satomi'
'Tivano'
x rutgeriensis 'Aurora'
sanguinea 'Compressa'
Corylopsis - skenhassel
Det svenska namnet till trots har skenhassel inget släktskap med vanlig hassel utan det är, som i många andra fall, något hos växten som liknar något hos hassel. Och i det här fallet är det bladen. Och visst finns det likheter men jag upplever den inte som så slående.
Bladen hos släktet är i utspringet tonade i rosarött som sen övergår i grönt som jag upplever är överdraget med en vacker grådaggig ton. De vackert och ljust gula blommorna kommer i mer eller mindre långa hängen bar kvist i april lite beroende på hur våren är. Buskarna kan också få mycket fina höstfärger. Växtsättet är gracilt och naturligt vackert, behöver sällan beskäras.
Det är mycket effektfullt att plantera buskarna framför en vintergrön fond som lyfter fram den vackra gula blomningen. Eller som jag sett i Göteborgs botaniska där en skenhassel vuxit samma med en Rhododendron keiskei som också blommar i samma blekt citrongula nyans.
Trivs i lundens halvskugga i en mullrik och fuktighetshållande jord. Jag odlar mina i torvpartiet bland rhododendron och magnolior.
glabrescens
sinensis 'Veitch's Purple'
En selektion där höstfärgerna är just purpurfärgade.
Corylus - hassel
Det riktiga hasselsläktet som producerar underbara nötter om jag odlar rätt sorter.
avellana 'Aureum'
En gulbladig form av vår vanliga hassel.
Chionanthus - snöflocksbuske
familj Oleaceae - olivfamiljen
Bildar små flerstammiga träd eller buskar med ett rundat växtsätt. Men formen kan påverkas genom beskärning och det går att skapa ett enstammigt litet träd. Namnet kommer från grekiskans chion som betyder snö och Anthos som betyder blomma.
Växer bäst i full sol till ljus halvskugga men bladen blir vackrast i ljus skugga medan det blir bäst blomning i full sol. Vill ha en näringsrik, väldränerad jord med neutralt till lätt högt pH. Bör inte flyttas efter att de etablerats.
virginicus - snöflocksbuske
Ö USA
Doftande vita blommor i stora samlingar på försommaren. Blommorna är vita med trådlika kronblad som är väldigt annorlunda mot många andra växter. Bären är blåsvarta och mognar på sensommaren. De är omtyckta av fåglar. Får en vacker gul höstfärg. Barken är brun och flagnande med röda fåror.
upp till 6 meter, juni - juli
Min trädgård
Läs mer om min trädgård HÄR.
Planteringar
Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR
Kontakt
Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR