Aconitum, stormhattar

Aconitum i min trädgård
Aconitum lycoctonum, Hemsedal

Aconitum lycoctonum ssp septentrionale, nordisk stormhatt, bilden är från Hemsedal, Norge där den här arten växer i mängder. Blommornas färg varierar från ljust till mörkare violett i blommorna. Det är den stormhattsart som växer vild i norra Skandinavien.

Stormhattssläktet, Aconitum, har alltid använts i naturmedicin. Släktet är giftigt, främst är det roten och fröna som innehåller alkaloiden akonitin.

Aconitum –  höga sensommarblommare

En del arter är klättrare som A hemsleyanum, A episcopale och A sungpanense, men de flesta blommar på höga mer eller mindre förgrenade stjälkar. Fina utropstecken i rabatten med lång blomningstid från sommaren till senhösten. Oktoberstormhatten blommar i södra Sverige precis som namnet säger.

De flesta arterna har blomning i blåviolett men mörkt vinröda, ljust rosavita, olika gula-limegula nyanser och vitt finns också. Bladen är oftast blanka och mörkt gröna och mer eller mindre handflikiga. A krylovii har lite ljusare gröna blad och bladruggen är ett kompakt och vackert inslag i rabatten.

Odling

Stormhattar utvecklas och trivs bäst i mullrik och fuktighetshållande jord. På grund av höjden så kan de behöva stödjas.  Aconitum är lätta att så men gror snabbast om fröna är färska. Men låt krukan stå 2 till 3 år eftersom fröna gror  lite sporadiskt.

Att söka information på nätet är lite trixigt eftersom de flesta länkar tar upp stormhattarnas användning i naturmedicinen. Men AGS, Alpine Garden Society listar beskrivningar av några låga alpina arter. 

Betoning: aconitum

Synonyma och historiska svenska namn
blåhatt,  jungfru Mariae sko,  munkhatt,  munkmössa,  stormhatt,  stormhattar

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 
species variety picture
anthoroideum    
austroyunnanense    
x cammarum    
x cammarum  Eleanora  
compactum    
episcopale    
hemsleyanum    
japonicum    
krylovii    
kusnezoffii    
lycoctonum ssp neapolitanum  
lycoctonum  ssp septentrionale  
napellus  
napellus Album  
orientale    
Red Wine  
sczukinii    
sp.    
Stainless Steel  
variegatum    
volubile    

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.