- M -

perenner

Mina Växter

M

- temynta och bladväxter -

M är ytterligare en bokstav där de flesta jag odlar trivs i lunden. Ramsväxter och bräckor med vackra blad alltså. För rabatten är det thémynta som jag fått upp ögonen för.

Det är släkten som dels trivs i rabatten men de flesta är växter för en lundmiljö med lite lägre pH i jorden.

M - som i Monarda 

Monarda är perenner som ger vacker blomning i juli och augusti. Blommorna älskas av fjärilar, bin och humlor. Det finns många vackra hybrider i allt från starka, mättade färger till mer pastelliga som till exempel 'Beauty of Cobham'. Jag håller lite koll på spridningen men det är lätt att begränsa genom att bara gräva av skott som breder ut sig. Alla uppför sig inte likadant heller en del stannar i en prydlig rugge.

Ekorrbärsläktet, Maianthemum, känner nog många igen från skogspromenader. Men det finns några högre sorter som stjärnrams, vipprams och purpurrams som är vackra att odla i en lundmiljö. Men det finns även lägre odlingsvärda för till exempel marktäckning.

Andra perenner i min trädgård hittar du HÄR. Prydnadsgräsen på M är flera släkten.

 

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Macleaya

cordata ?

osäker på vilken art jag odlar det är en växt jag fått utan namn men jag tror det är cordata.

Djupt flikade grågröna blad med en tydlig nervatur - vackra i sig. Höga förgrenade blomstjälkar med plymer av creme-korall-rosa blommor.

Breder ut sig rejält och bör få ett läge som fungerar för det från början.

> 300 cm, juli

Maianthemum

ekorrbärssläktet

Ett släkte med rhizomata, örtartade perenner som har vackra bladverk. Vårt egna ekorrbär hör hit. Släktet är förhållandevis stort och det finns flera sanslöst vackra arter men som är relativt okända här och svåra att få tag i. M. stellatum och M. racemosum är relativt vanliga och man hittar dem i plantskolan. Övriga får man leta efter på olika växtmarknader och/eller hos utländska plantskolor.

Samtliga mår bäst i lunden med vandrande skugga och fuktighetshållande mullrik men väldränerad jord.

stellatum ssp crassum

Verkar synonym med huvudarten men är utseende mässigt helt annorlunda.

Skjuter skott från krypande rhizom. Bladen är mörkt gröna och tjocka. Blomsamlingen är liten och mycket kompakt.

20 cm,  maj - juni

stenolobum

Rhizomer som är 2-3 mm tjocka. Bladen är ovala till ovalt elliptiska och upp till 2,5 cm långa. Blomstängeln ca 4 cm över bladen med 3-11 blommor. Blommorna sitter ensamma och bildar en liten stjärna med smala kronblad.

15 cm, maj - juni

Miscanthus

Ännu ett släkte med mycket vackra prydnadsgräs och du kan läsa mer om dem HÄR...

Molinia

Blåtåtel - ett prydnadsgräs och du kan läsa mer om dem HÄR...

Monarda

Nordamerika

Ett släkte i myntafamiljen som har spektakulära blomfärger i röda nyanser. Blommorna är asymmetriska, tvåläppiga och tubformade och är samlade i runda toppställda samlingar som vilar på en rad högblad. De dekorativa högbladen attraherar insekter och fjärilar. Det aromatiska bladverket kan användas till thé, i sallader eller bara sprida väldoft i rabatten. Blommorna är bra till snitt. Arterna  M. didyma och M. fistulosa är de mest odlade. 

Trivs bäst i ett soligt, eller möjligtvis lätt skugga för namnsorter i ljusare färger. Inte särskilt knussliga med jorden i sig men vill ha god tillgång på fukt.

Beauty of Cobham

Lönnbräcka

Mycket vackert bladverk som först är bronsfärgat i utspringet. Under sommaren är bladen fint gröna och övergår i underbara höstfärger i rött. Får en gracil blomställning med stjärnformade vita blommor.

> 25 cm,  maj - juni

Mukdenia

familj Saxifragaceae

Ett släkte med vackra bladväxter som tillhör saxifragafamiljen. Det har kommit  flera kultivarer som har minst lika vackert bladverk. Får fina höstfärger. Får en gracil blomställning med stjärnformade vita blommor.

Lönnbräckor passar bäst i lundens vandrande skugga och i en mull- och näringsrik jord som håller fukten väl. Då utvecklas bladen bäst. Fina som kant.

rossii

Lönnbräcka

Mycket vackert bladverk som först är bronsfärgat i utspringet. Under sommaren är bladen fint gröna och övergår i underbara höstfärger i rött. Får en gracil blomställning med stjärnformade vita blommor.

> 25 cm,  maj - juni

Crimson Fans

Gröna blad med röda bladspetsar och vita blommor

> 15 cm,  maj - juni

Karasuba

Röda bladspetsar, vita blommor som arten

> 15 cm,  maj - juni

Mukgenia

En korsning mellan två arter Mukdenia x Bergenia och därför ser man ofta ett 'x' före släktnamnet. X:et indikerar att det är en korsning som spontant kan uppstå i naturen.

Nova Flame

Bäckbergenia - Mukdenia x Bergenia

Bladen är blankt äppelgröna och mer avlångt utdragna än bladen hos Mukdenia. Bladkanten är något tandad. Blommorna är mörkt rosa. Får fina höstfärger men är inte vintergrön.

30 cm,  maj

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier