J-K-L är bokstäver som inte är jätteväl representerade i min trädgård. Men några fina har jag. På J finns Jeffersonia, presidentsippa. Växter som jag lärt mig ska lämnas ifred och absolut inte delas. Frösådd är ett mycket bättre sätt att få fler på.

K innehåller grekisk vädd, Knautia, som jag tycker är en mycket vacker vävare bland andra växter. Bladverket är vackert grågrönt och hårigt som hos andra väddarter. En malvasläkting, Kitaibela blommar länge i rabatten med vita enkla blommor på höga stänglar. Och den månskensgula Kirengeshoman som trivs i lunden.

Vacker bladfärg och -form har Ligularia som finns i olika sorter. De blommar på sensommaren med starkt gula blommor som drar till sig fjärilar och insekter.

Fler perenner hittar du HÄR

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Jeffersonia - presidentsippssläktet

Ett litet släkte med endast två arter där den ena arten hör hemma i Nordamerika, den vita presidentsippan , och den blå som hör hemma i Kina. 

De trivs bäst i en ljus lund med mullrik, fuktighetshållande men väldränerad jord.

De blommar i april - maj beroende på hur våren är. Och de blir båda ungefär 30 cm höga.

diphylla

Vit presidentsippa, Nordamerika

En stängel med ett tvådelat blad som bäst beskrivs som elefantöron, när elefanten fällt ut dem. Bladen är olivgröna. Blomman är vit men blomningen är mycket kort och blomman håller bara någon dag. Och jag tänker att man odlar den mest för bladens skull. 

dubia

Blå presidentsippa, N Kina

Blad som ser ut som ett litet näckrosblad, vackert koppartonade i utspringet men övergår i grönt och ganska styva. Får fantastisk färg på hösten som varar länge. Blommorna är vackert syrenlilablå och det som gett namnet.

Trivs i en ljus lund med mullrik, fuktighetshållande men väldränerad jord.

30 cm, april - maj

Kalimeris incisa 'Madiva' ska heta Aster incisus

Fjäderaster, NÖ Asien och Japan

Typiska asterblommor i ljust violett från juli och ut på hösten. Fin till snitt. Sorten räknas av en del som den bästa sorten.

Förd till Aster men i handeln används Kalimeris oftast.

Ett soligt läge i näringsrik jord

> 80 cm, juli - oktober

Kirengeshoma palmata

Vaxklocka, Ö Kina, Korea, Japan

Något böjda purpurröda stjälkar håller ljust gröna, något håriga blad. Vackra knoppar utvecklas på sensommaren och tidig höst öppnas de till underbara vaxartade, gula och klockformade blommor 3-4 cm långa.

Odla vaxklockan i fuktighetshållande och mullrik jord som är kalkfri. Halvskugga - lätt skugga och skydd från vind som kan knäcka stjälkarna. Höjden beror mycket på fukttillgången.

> 120 cm, juli - oktober

Kitaibela vitifolia

Balkanmalva, N Balkan

Handflikade blad och vita till rosa 4 cm stora malvablommor i mängder. En imposant och vacker växt.

Trivs i vanlig rabattjord

> 250 cm, juni - juli

Knautia macedonia

Grekvädd, C Balkan

Typiska väddblommor i djupt vinrött. Vackert grågröna, håriga blad. En fin vävarväxt i perennrabatten. Älskas av insekter och fjärilar.

Trivs i vanlig rabattjord som inte är för våt

> 70 cm, juni - september

Lamprocapnos - löjtnanshjärtan, NÖ Asien

Löjtnanshjärtan är eller var vanliga i äldre trädgårdar och jag tror inte jag köpt den vanliga rosa, L spectabilis, någon gång utan den kommer från någon trädgård. Det är en mycket speciell växt om man tänker på hur de stora hjärtana sitter strödda nästan som om de hängde på en tråd.  Den vita varianten 'Alba' är en vacker sort i en vit plantering i halvskugga.

I de flesta fall hanterar vi löjtnandshjärtan som vilken rabattperenn som helst. Men efter att jag läst om hur de egentligen trivs så har de blivit större, gracilare och mer rikblommande. Dessutom sätter de frön... Trevligt till en början men nu är jag lite trött på vita fröplantor. 

De är tåliga växter men rotsystemet är mycket utbrett och rötterna är sköra. Faktum är att första gången jag grävde i en rot av löjtnanshjärta undrade jag vad det var för stubbe jag grävde i. Det hade aldrig stått något träd där... ..tills jag kom på att det var löjtnanshjärtan som jag noga styckat.

Bäst utvecklas de i en närings- och mullrik och fuktighetshållande jord med lite lägre pH. Odlas ofta i vanlig rabattjord men utvecklas ännu bättre i en närings-, mullrik och fuktighetshållande jord med lite lägre pH. Självsår rikligt i mina torvpartier. De vill ha ett soligt - halvskuggigt läge och eftersom de är sköra och ofta höga, upp till 120 cm,  är ett vindskyddat läge bäst.

De blommar i maj - juni men kan blomma om senare om man skär ner dem delvis. 

spectabilis

Klassisk växt i rabatten vid äldre hus eller en så kallad mormorsrabatt.

'Alba'

Den vita varianten av en klassisk rabattväxt. Kanske ännu elegantare och absolut finast i en ljus lundmiljö där solstrålar faller ner och träffar stjälkarna. En fin växt för buketten.

'Gold Heart'

En kultivar med gultonat bladverk och de klassiska rosa blommorna. En kombination som inte riktigt gör sig i mina ögon...

'Valentine'

En kultivar med den klassiska blomman i djupt rött och vitt.  Bladverket är mörkare än hos den vanliga arten.  Det är helt enkelt mer ummphh i hela den.

>70 cm, maj - juli

'White Gold'

En kultivar med samma gultonade bladverk som 'Gold Heart' men med vita blommor. 2018 stog jag i en trädgård och vi pratade om 'Gold Heart' ovan. Jag var ärlig och satt färgkombinatioen inte var min cup-of-tea. Tänk om det gultonade bladverket istället funnits med vita blommor... ..och sommaren efter hittade jag 'White Gold'

>70 cm, maj - juli

Lathyrus vernus 'Rosenelf'

Typiska ärtblommor i rosa och violett

50 cm, april - maj

Leptinella - krypkotula, Nya Zeeland

Mattbildande växter med små ormbunksliknande, vintergröna blad. Kan snabbt täcka tomma ytor och tål lite slitage i form av människofötter. Blommorna är små och oansenliga.  

Trivs i sol-halvskugga på måttligt näringsrik och väldränerad jord.

5 cm,  juli - aug

pusilla 

Bronskotula, Nya Zeeland

Bildar också krypande mattor med ormbunksliknande blad fast i bronstoner.

squalida 'Platt's Black'

Krypkotula, Nya Zeeland

Mattbildande växt med små ormbunksliknande mörkt vinröda vintergröna blad. Täcker snabbt tomma ytor och tål att trampas på. Små, gula blommor. Sorten har mörkare bladverk.

Leptinella squalida 'Platt's Black'

Krypkotula, Nya Zeeland

Mattbildande växt med små ormbunksliknande mörkt vinröda vintergröna blad. Täcker snabbt tomma ytor och tål att trampas på. Små, gula blommor. Sorten har mörkare bladverk.

Trivs i sol-halvskugga på måttligt näringsrik och väldränerad jord.

5 cm,  juli - aug

Leucanthemum x superbum 'Bröllopsgåvan'

Jätteprästkrage, grönt kulturarv

Stora vita blommor med gul mitt. Stadig med mörkt gröna blad. Sorten är insamlad i Skåne och sorten lär vara från 1923.

100 cm, juni - augusti

Ligularia - klippstånds -NÖ Asien

Fleråriga örter ur familjen Asteraceae.

Trivs bäst i en närings-, mullrik och fuktighetshållande jord med neutralt pH.  Soligt - halvskuggigt läge. Bladfärgen behålls bäst i soliga eller ljusa lägen. God tillgång på fukt hjälper också till.

Högsommarblommande perenner för rabatten.

dentata 'Britt Marie Crawford'

Klippstånds

Klippståndens 'Golden Girl' som selekterades ut av Britt-Marie Crawford ur en plantering av sorten 'Othello' i Fife Scotland. Efter hennes död gav hennes man kultivaren dess namn och introducerade den. De nya bladen har en läcker, blank chokladröd ton och den har de mörkast purpurfärgade bladen av alla storbladiga Ligularia kultivarer.

Grovt tandade, njurformade blad som kan bli mer än 30 cm breda om den odlas med god fukttillgång. De gula blommorna kommer i början av sommen på purpurröda stjälkar som är förgrenade i toppen och bär stora blomsamlingar. Tyvärr älskar sniglarna bladen.

> 90 cm, juli - augusti

dentata 'Osiris Fantasie'

En selektion gjord i Canada. Bildar en mellanstor rugge med stora, rundade mörkt gröna blad med tandad kanter. Purpurröda stjälkar bär gyllengula  prästkrageliknande blommor en bit över bladverket.

50 cm, juli - augusti

dentata 'Pandora'

En mycket kompakt form med orangegula blommor. Bladverket är mörkt vinrött och vackert med sina mindre något rundade blad.

40 cm, juli - augusti

Linnaea borealis

Linnea, Skandinavien

Revor med små, nervade och rundat, avlånga blad. Stjälkar som bär upp 2 blommor, en på var sida om stjälken som ett par. Blommorna är ljust roda.

Växer  vilt i mossiga skogar, ofta granskog. Vill ha en något sur, genomsläpplig jord

10 cm, juni - augusti

Liriope muscari

Mörk druvlilja, Ö Asien

Misstas lätt för ett gräs eftersom de gröna bladen är remlika och gräsliknande. Men det är en perenn. Blommor är små, blå och hyacintliknande och sitter strödda längs en blomstängel.

Arten är dåligt härdig hos oss och behöver ett mycket väldränerat läge i sol eller lätt skugga. Väldränerat innebär inte att de vill stå torrt utan att vatten måste rinna undan snabbt. 

20 - 30 cm, juli - augusti

Lychnis chalcedonica 'Pinkie - frösådd

Studentnejliga

Frösådd av en aprikosfärgad namnsort. Men blomningen är vackert aprikosrosa eller snarare laxrosa.

fuktighetshållande men väldränerad jord

100 cm, juni - augusti

Lysimachia clethroides

Vitlysing, SV och C Kina - Ö Asien

Lättodlad perenn som blommar i vitt med toppställda blomspiror som är något välvda. Bildar stora sjok med hjälp av utlöpare.Hållbar snittblomma.

Trivs i sol-skugga på fuktig och humusrik jord.

70 cm, juli - september

Lythrum

Fleråriga örter med upprätta stjälkar. Bladen är motsatta eller kransställda, enkla, lansettlika eller spatelformade. Blommorna är rosa - röda och kommer i toppställda klasar eller parvis i bladvecken.

Etymologi - Lythrum kommer av grekiskans lythron (blod), vilket kan syfta på blomfärgen. Lythrum är också ett växtnamn hos Dioskorides.

Högsommarblommande perenner för rabatten eller ett fuktparti. I vilt tillstånd växer de ofta i diken och platser där vatten står synligt.

Lythrum salicaria 'Blush'

Fackelblomster

Skaftlösa, lansettlika blad med rundad bas. Täta, ofta ogrenade blomax i rosa och röda nyanser. Oliklånga fodertänder. 'Blush' har blommor i varmt rosa med ett mörkare öga.

Arten är vildväxande på fuktiga ängar och i dikeskanter.

75 cm, juli - september

virgatum 'Dropmore Purple'

Smalt fackelblomster, Ö Europa, V Asien

Snarlik L salicaria men mindre robust. Bladen har killik bas och fodertänderna är liklånga. Blomspirorna är ofta förgrenade nedtill. Dropmore Purple har lysande magentarosa blommor.

> 70 cm, juli - september

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.