J - K - L

perenner

Mina Växter

J - K - L

- presidentsippa, fina marktäckare och löjtnanshjärtan -

J-K-L är bokstäver som inte är jätteväl representerade i min trädgård. Men några fina har jag. På J finns Jeffersonia, presidentsippa. Växter som jag lärt mig ska lämnas ifred och absolut inte delas. Frösådd är ett mycket bättre sätt att få fler på.

K innehåller grekisk vädd, Knautia, som jag tycker är en mycket vacker vävare bland andra växter. Bladverket är vackert grågrönt och hårigt som hos andra väddarter. En malvasläkting, Kitaibela blommar länge i rabatten med vita enkla blommor på höga stänglar. Och den månskensgula Kirengeshoman som trivs i lunden.

Vacker bladfärg och -form har Ligularia som finns i olika sorter. De blommar på sensommaren med starkt gula blommor som drar till sig fjärilar och insekter. Det finns litt smått och gott bland J-K-L trots allt.

Fler perenner hittar du HÄR

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Jeffersonia

familj Berberidaceae

Ett litet släkte med endast två arter där den ena arten hör hemma i Nordamerika, den vita presidentsippan , och den blå som hör hemma i Kina. Numera har man återtagit det gamla namnet Plagiorhegma i många källor.

De trivs bäst i en ljus lund med mullrik, fuktighetshållande men väldränerad jord.

De blommar i april - maj beroende på hur våren är. Och de blir båda ungefär 30 cm höga.

diphylla

Vit presidentsippa, Nordamerika

En stängel med ett tvådelat blad som bäst beskrivs som elefantöron, när elefanten fällt ut dem. Bladen är olivgröna. Blomman är vit men blomningen är mycket kort och blomman håller bara någon dag. Och jag tänker att man odlar den mest för bladens skull. 

dubia

Blå presidentsippa, N Kina

Blad som ser ut som ett litet näckrosblad, vackert koppartonade i utspringet men övergår i grönt och ganska styva. Får fantastisk färg på hösten som varar länge. Blommorna är vackert syrenlilablå och det som gett namnet.

Trivs i en ljus lund med mullrik, fuktighetshållande men väldränerad jord.

30 cm, april - maj

Kirengeshoma

familj Hydrangeaceae

Vaxklocka

Beroende på källa anses släktet innehålla ett eller två släkten. Där man anger ett släkte går den andra - koreana - in som Koreana-gruppen.

palmata

Vaxklocka, Ö Kina, Korea, Japan

Något böjda purpurröda stjälkar håller ljust gröna, något håriga blad. Vackra knoppar utvecklas på sensommaren och tidig höst öppnas de till underbara vaxartade, gula och klockformade blommor 3-4 cm långa.

Odla vaxklockan i fuktighetshållande och mullrik jord som är kalkfri. Halvskugga - lätt skugga och skydd från vind som kan knäcka stjälkarna. Höjden beror mycket på fukttillgången.

> 120 cm, juli - oktober

Knautia

familj Caprifoliaceae

Åkervädd

Ett tiotal arter där den som oftast odlas i trädgården är grekvädd.

Trivs i solika lägen med väldränerad jord

macedonica

Grekvädd, C Balkan

Typiska väddblommor i djupt vinrött. Vackert grågröna, håriga blad. En fin vävarväxt i perennrabatten. Älskas av insekter och fjärilar.

Trivs i vanlig rabattjord som inte är för våt

> 70 cm, juni - september

Kniphofia

familj Asphodelaceae

Först beskrivet 1794 och arterna hör hemma i Afrika. Örtartade perenner med smala, gräslika blad som är 10 - 100 cm långa. Alla arter producerar höga, upprätta blomstänglar med blommor i lysande rött, orange, gult - de är ofta tvåtonade. Blommorna producerar stora mängder nektar och attraherar insekter och fjärilar.

Släktet är uppkallat efter en tysk läkare och botanist - Johann Hieronymus Kniphof.

De flesta sorter i handeln, åtminstone de jag hittat, ingår i den så kallade Cultorum-gruppen.

Trivs bäst i en humusrik, jämnt fuktighetshållande men väldränerad jord. För mycket fukt vintertid är dess värsta fiende. Blanda in stenkross i jorden. Utvecklas bäst i full sol.

Bressingham Yellow

Gula blommor på höga stjälkar.

> 90 cm, augusti - september

Dorset Sentry

Lysande citrongula blommor på höga stjälkar.

> 75 cm, augusti - september

Orange Blaze

En hybrid mellan 'Papaya Popsicle' och 'Echo Rojo'

90 cm, juli - augusti

Lamprocapnos

familj Papaveraceae

Löjtnanshjärtan, NÖ Asien

Löjtnanshjärtan är eller var vanliga i äldre trädgårdar. Det är en mycket speciell växt om man tänker på hur de stora hjärtana sitter strödda nästan som om de hängde på en tråd.  På senare år har några selektioner gjorts med mörkare blommor eller med gula blad. 

I de flesta fall hanterar vi löjtnandshjärtan som vilken rabattperenn som helst. Men efter att jag läst om hur de egentligen trivs så har de blivit större, gracilare och mer rikblommande. Dessutom sätter de frön... Trevligt till en början men nu är jag lite trött på vita fröplantor. 

De är tåliga växter men rotsystemet är mycket utbrett och rötterna är sköra. 

Bäst utvecklas de i en närings-,  mullrik och fuktighetshållande jord med lite lägre pH.  De vill ha ett soligt - halvskuggigt läge och eftersom de är sköra och ofta höga, upp till 120 cm,  är ett vindskyddat läge bäst.

De blommar i maj - juni men kan blomma om senare om man skär ner dem delvis. 

spectabilis

Klassisk växt i rabatten vid äldre hus eller en så kallad mormorsrabatt.

Trivs i en fuktighetshållande, närings- och mullrik jord. Alla sorterna frösår sig hos mig.

> 90 cm, maj - juni

'Alba'

Den vita varianten av en klassisk rabattväxt. Kanske ännu elegantare och absolut finast i en ljus lundmiljö där solstrålar faller ner och träffar stjälkarna. En fin växt för buketten.

'Valentine'

En kultivar med den klassiska blomman i djupt rött och vitt.  Bladverket är mörkare än hos den vanliga arten.  Det är helt enkelt mer ummphh i hela den.

>70 cm, maj - juli

'White Gold'

En kultivar med samma gultonade bladverk som 'Gold Heart' men med vita blommor. 2018 stog jag i en trädgård och vi pratade om 'Gold Heart' ovan. Jag var ärlig och satt färgkombinatioen inte var min cup-of-tea. Tänk om det gultonade bladverket istället funnits med vita blommor... ..och sommaren efter hittade jag 'White Gold'

>70 cm, maj - juli

Leptinella

Mattbildande växter med små ormbunksliknande, vintergröna blad. Kan snabbt täcka tomma ytor och tål lite slitage i form av människofötter. Blommorna är små och oansenliga.  

Trivs i sol-halvskugga på måttligt näringsrik och väldränerad jord.

5 cm,  juli - aug

pusilla

Bronskotula, Nya Zeeland

Bildar också krypande mattor med ormbunksliknande blad fast i bronstoner.

squalida 'Platt's Black'

Krypkotula, Nya Zeeland

Mattbildande växt med små ormbunksliknande mörkt vinröda vintergröna blad. Täcker snabbt tomma ytor och tål att trampas på. Små, gula blommor. Sorten har mörkare bladverk.

Trivs i sol-halvskugga på måttligt näringsrik och väldränerad jord.

5 cm,  juli - aug

Leucanthemum

Prästkrage

x superbum 'Bröllopsgåvan'

Stora vita blommor med gul mitt. Stadig med mörkt gröna blad. Sorten är insamlad i Skåne och sorten lär vara från 1923 ingår i grönt kulturarv.

100 cm, juni - augusti

Ligularia

familj Asteraceae

Klippstånds - ett släkte som trivs i fuktiga miljöer och som är bra att odla i bäck- och dammkanter. Flera får bättre bladfärg i ett soligt läge.

Haken är att sniglar älskar bladen och skotten och man behöver vara aktiv i bekämpningen för att inte plantorna ska dö. De är så läckra att de är värda det besväret.

dentata 'Desdemona'

Lik 'Othello' nedan men blommar lite senare.

120 x 90 cm, juni - juli

dentata 'Othello'

Stora, rundade blad i olivgrönt med en rödtonad baksida. Blomstjälkarna bär prästkrageliknande blommor i lysande gyllene orangegult. Blommorna sitter i flata flockar. Bladen får vackrare färg i ett soligt läge.

120 x 90 cm, juni - juli

dentata 'Osiris Café Noir'

En kanadensisk selektion av Serge Fafard vid Les Jardins.

Ganska tjocka blad i grönt överdragna i rött, det röda påverkas av mängden ljus. Bladkanterna är kraftigt tandade och gör det till en fin bladplanta.

50 x 50 cm, juli - augusti

Liriope

familj Asparagaceae

Druvlilja

muscari

Mörk druvlilja, Ö Asien

Misstas lätt för ett gräs eftersom de gröna bladen är remlika och gräsliknande. Men det är en perenn. Blommor är små, blå och hyacintliknande och sitter strödda längs en blomstängel.

Arten är dåligt härdig hos oss och behöver ett mycket väldränerat läge i sol eller lätt skugga. Väldränerat innebär inte att de vill stå torrt utan att vatten måste rinna undan snabbt. 

20 - 30 cm, juli - augusti

Lychnis

familj Caryophyllaceae

chalcedonia 'Pinkie' frösådd

Studentnejliga

Frösådd av en aprikosfärgad namnsort. Men blomningen är vackert aprikosrosa eller snarare laxrosa.

fuktighetshållande men väldränerad jord

100 cm, juni - augusti

Lythrum

Fackelblomster - familj Lythraceae

Fleråriga örter med upprätta stjälkar. Bladen är motsatta eller kransställda, enkla, lansettlika eller spatelformade. Blommorna är rosa - röda och kommer i toppställda klasar eller parvis i bladvecken.

Etymologi - Lythrum kommer av grekiskans lythron (blod), vilket kan syfta på blomfärgen. Lythrum är också ett växtnamn hos Dioskorides.

Högsommarblommande perenner för rabatten eller ett fuktparti. I vilt tillstånd växer de ofta i diken och platser där vatten står synligt.

salicaria 'Blush'

Fackelblomster

Skaftlösa, lansettlika blad med rundad bas. Täta, ofta ogrenade blomax i rosa och röda nyanser. Oliklånga fodertänder. 'Blush' har blommor i varmt rosa med ett mörkare öga.

Arten är vildväxande på fuktiga ängar och i dikeskanter.

75 cm, juli - september

virgatum 'Dropmore Purple'

Smalt fackelblomster, Ö Europa, V Asien

Snarlik L salicaria men mindre robust. Bladen har killik bas och fodertänderna är liklånga. Blomspirorna är ofta förgrenade nedtill. Dropmore Purple har lysande magentarosa blommor.

> 70 cm, juli - september

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.