D-E-F-G

- TRÄD & BUSKAR -

Mina Växter

D-E-F-G

- vacker sommarblomning och ljuvliga höstfärger -

D-E-F-G - även de här bokstäverna har släkten för tidig och doftande blomning, vacker sommarblomning och ljuvliga höstfärger. Benved i olika färger och former är otroligt tacksamma och lättodlade. Jag älskar häxalarnas diskreta blomning på våren men kanske är det höstens sprakande färger som fångar de flesta. Och nu har jag också satt min första Daphne, tibast. Det finns så många arter och sorter i släktet men jag har bara sett de där pyttesmå plantorna i sina krukor och låtit dem stå kvar. Ett annat tacksamt släkte under D-E-F-G är Deutzia som blommar länge under sommaren med vackra blommor över smala blad. Den börjar blomma efter pärlbusken som också är vacker med sina blomklasar som först liknar en rad pärlor. Pärlbusken har dessutom mycket fina fröställningar och passar fint till uppstamning. Till D-E-F-G hör också ett par släkten med vackert bladverk nämligen bok och Gleditsia, korstörne.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Daphne - tibast

Ett släkte med ca 50 arter med blommande buskar. En del bildar små buskar medan andra är mer krypande. Blommorna doftar gott och följs av färggranna bär. Den vanligaste arten är kanske D. mezereum som på svenska kallas tibast. Den blommar mycket tidigt på bar kvist. En annan vanlig art är D. cneorum som är en vintergrön, krypande och härdig buske med rosa doftande blommorr.

OBS! samtliga har giftiga bär

 

mezereum f. alba

Vitblommande form av tibast som också blommar på bar kvist. Vacker och med lika fin doft som den vanliga rosa. Får gula bär.

Trivs i mullrika jordar med lätt skugga. OBS tibast är mycket giftig

1 m, mars - april

x transatlantica 'Pink Fragrance'

Daphne caucasica x Daphne sericea ‘Collina’, C.D. Brickell & A.R. White (2000) - tibast

Låg buske med sirligt växtsätt. Matt, grågröna blad. Skirt ljusgrönt bladverk. Rosa blommor i stora klasar i maj-juni. Anspråkslös och lättodlad.

Den här köpte jag som 'Eternal Fragrance' som ska blomma i vitt. Gissar att man etiketterat fel och att det här är 'Pink Fragrance' som även den är mycket odlingsvärd.

1 m, juni

Davidia - näsduksträd

C Kina

Upptäcktes av Abbé Armand David i Szechuan mot gränsen av Tibet. Senare utvidgades området till Hupeh och Yunnan. Den första botaniska beskrivningen publicerades 1871 av Henri Ernest Baillon. Introducerades 1897 i europeiska trädgårdar av Père Farges som skickade frö till Maurice L. de Vilmorin.

Växer likt en pyramid och bildar täta träd. Stammen är skrovlig med en vacker gråbrun bark. 

Trivs i en väldränerad och humusrik jord i ett läge som skyddar mot blåst för bladens och blommornas skull. Tål, till och med gynnas av värme.

involucrata

När näsduksträdet blommar i Göteborgs botaniska trädgård vallfärdar människor för att titta på blomnngen.

Näsdukarna är egentligen högblad som sitter över och under den egentliga blomsamlingen. Blomman är en 2-3 cm stor, bollformad samling av ståndare och en snett sittande gröngul pistill. Frukten liknar plommon och är först grön och som mogen brun.

>18 m och 8 - 12 m brett, maj - juni

involucrata v. wilmoriana

Det som särskiljer är att bladen är släta snarare än filtade. Det jag älskar är färgerna hos de nya bladen - en lätt sköljning i rött och med en tydlig röd kant samtidigt som nerverna är tydliga. Det är så vackert.

Deutzia

Ett släkte med något 60-tal buskarsom är lövfällande eller vntergröna. De flesta hör hemma i Asien. Bladen är strödda längs grenarna. Blommorna är oftast vita någon gång rosa. Det finns hybroder med mer rosa blommor.

Ett släkte som trivs på de flesta jordar och gärna i fullt soliga lägen.

gracilis 'Aurea'

En selektion med gult, vackert bladverk och vita blommor

gracilis 'Yuki Cherry Blossom'

Låg buske med sirligt växtsätt. Skirt ljusgrönt bladverk. Rosa blommor i stora klasar i maj-juni. Anspråkslös och lättodlad.

longifolia

V Kina -  introducerad av Wilson 1905

En lövfällande buske med lysande brun bark som flagnar. Bladen är smalt ovala - lansformade med en rundad bas. spetsen är smalt utdragen. Bladen är upp till 12,5 cm långa och ca 3 cm breda. Ovansidan på bladen är matt grågrön med strödda samlingar av bleka borst. Undersidan har ett likande lager med bleka borst som är tätare och nästan filtlikt. Blommorna sitter i flata flockar som är upp till 7,5 cm breda. Varje blomma är ungefär 2,5 cm vid ljust purpurrosa och något ljusare mot kanterna

Anses som en av de vackraste av de kinesiska deutziorna. Närbesläktad med D. discolor, men känns igen på de längre och smalare bladen som är mer distinkt nervade på undersidan.

120 cm - juni

Euonymus - benvedssläktet

Innehåller drygt 170 arter av lövfällande eller vintergröna buskar, träd eller klängväxter från Europa, Asien, N och C Amerika, Madagaskar och Australien.

Bladen är enkla och motsatta. Blommorna är små, oansenliga i gulgröna nyanser.  oftast i gula och gröna nyanser. Det spektakulära många sammanknippar med släktet är de vackra fruktkapslarna som är rosa till röd och lyser på hösten. Kapslarna spricker upp och visar fröna som oftast är två och inneslutna i ett gult eller orangefärgat fruktkött. Märk väl det finns arter med vita fruktkapslar också. Fröerna äts gärna av fåglar för det köttiga höljets skull, men faller ner eller passerar oskadade och sprids på det sättet. Man kan behöva hålla koll på fröplantor i trädgården. Vill man så frön själv bör man tvätta fröerna med några droppar diskmedel för att få bort det fettlager som omger dem. Fröerna gror sen i upp mot 2 säsonger efteråt.

På senare år har fler och fler sorter av E. japonicus och E. fortunei dykt upp både som uteplantering i en höstkruka på trappen men också sorter som är vackra i rabatten. De har alltid mycket blanka och vackra blad, många sorter har dessutom variegerat bladverk. Av de andra sorterna är det höstfärgen och de vackra frukterna som är prydnadsvärdet. För fin höstfärg bör läget vara soligt eller i ljus skugga.

De flesta trivs bäst i en mullrik och sandhaltig, något fuktig jord. Många har ytliga rötter och kan behöva toppdressas med kompost ibland.

europaeus 'Evert'

Kulturursprung - kommer från den legendariske odlaren Evert i norra Sverige

fortunei 'Emerald 'n Gold'

Gröna blad som har en kant i en vacker gul nyans och som ger hela plantan ett lysande gult intryck. Växer först brett men som äldre mer upprätt men växer mycket långsamt. Hos mig betar gärna rådjuren den.

ca 100 cm

fortunei 'Minimus'

Små, mörkt gröna blad och ett krypande växtsätt, bildar en vacker matta.

ca 10 cm

fortunei 'Wolong Ghost'

Variegerad, vintergrön marktäckare med blankt gröna blad

cornutus v. quinquecornutus

Kasperbenved - Kina

Lövfällande utbredd buske ca 2 m hög och 3 m vid. Bladen är smala, spjutformade och mörkt gröna. Små purpuraktigt gröna blommor. Följs a purpurrosa frukter som karaktäriseras av 5 smala hornlika spetsar som liknar en jycklarmössa . Frukten innehåller lysande orange frön

Exochorda - pärlbuske

Ett litet släkte buskar som är mycket rikblommande. Samtliga härstammar från Kina och C Asien.

Pärlbusken har flera fina värden. Knopparna är vackra, rundade och sitter som ett pärlband längs grenarna.

Trivs i väldränerad och mullrik jord med ett pH lite under neutralt. Vill ha ett soligt till halvskuggigt läge.

'The Bride'

Blommorna är vita, tätt sittande i riklig mängd. Blomknopparna ligger som ett pärlband längs grenarna. Svagt doftande. Vackra fröställningar. Blommar i maj - juni.

Jag har stammat upp mitt exemplar för att blommorna ska synas ännu mer längs de hängande grenarna.

Fagus - bok

Boken blir med tiden ett mycket stort träd med en slät grå, vacker bark. En klassisk häckväxt som är mycket vacker.

'Mercedes'

Mycket långsamväxande form av bok med smala, utdragna blad

Fothergilla - häxal

Häxal hör hemma i hasselsläktet och hör hemma i ljusa skogsmiljöer, sk woodlands, i SÖ USA. Där hittar man arterna F. major och F. gardenii men också många hybrider  som då kallas F. x intermedia. De två arterna är mycket lika förutom blomstorleken, symmetrin vid bladens bas och hos fullvuxna exemplar storlek och växtsätt. Många förväxlingar lär finnas. De bildar låga, täta och långsamt växande lövfällande buskar med duniga grenar som växer lite sicksackartat vilket är vackert när buskarna är avlövade.

De flaskborstliknande blomsamlingar sitter i grenspetsarna och spricker ut före bladen på våren. Han- och honblommor förekommer i samma 'borste' och ingen har kronblad. Endast hanblommorna syns ordentligt med sina cremevita ståndare och gula ståndarknappar. Doftar svagt sött, påminner om honungsdoft, och det gör blomningen uppskattad hos insekter. Blomningen varar 2- 3 veckor och täcks sen av lövutsprånget.

Bladen är brett avlånga och gröna till blågröna med en rundad bas och en utdragen spets. Bladens bas är symmetrisk hos F. gardenii, och starkt asymmetrisk hos F. major som också har större blad. Bladen är mycket vackra hela sommaren och får sen djupt gula - orange - röda till och med vinröda höstfärger ofta finns alla nyanserna i bladen hos en och samma exemplar. Höstfärgen påverkas av soljus, fuktighet i jorden, temperatur men också generna. Men det varierar också från år till år.

gardenii 'Blue Mist'

Liten häxal, Ö USA

En kompakt och långsamt växande kultivar som bildar en fin buske. Bladen har en vacker frostigt blågrön ton under sommaren. Höstfärgen är vackert gul, orange och röd men hos en del 'bara' bronsaktigt gult. Den här kultivaren är inte lika pålitlig när det gäller spektakulär höstfärg som man associerar många andra häxalar med. Kan skicka rotskott. Cremevita blommor i borstliknande samlingar.

ca 90 cm hög

gardenii 'Suzanne'

Selektion - Dr. Michael Dirr

En relativt ny introduktion av ännu en kompakt häxal. Bladen är olivgröna. Har cremevita typiska häxals blommor som doftar, blomrik.

ca 90 cm hög

major

Stor häxal, Ö USA

Buske med vackert växtsätt och lustiga blomställningar som påminner om en fluffig videung. Fina blad som får en vacker höstfärg F. major är den högre av arterna.

ca 3 x 3 meter, maj

x intermedia ''Blue Shadow'

Mellanhäxal, Ö USA

Tät buske upp till 2 m hög. Bladen är ljust blågrå, läderartade och svagt elliptiska. Cremevita, honungsdoftande blommor som liknar en flaskborste. Förutom de underbara bladen i daggigt gråblått sommartid så får busken ofta fantastisk höstfärg i rött, orange och gult

Gleditsia - korstörne

Korstörne har en gles krona med en  genomgående stam och något överhängande grenar. Slår ut sent på våren.

Fungerar bra i varma och torrare lägen. Känslig för lerig jord. Endast bladen är giftiga, frukten är ätlig.

ca 10 m,

triacanthos 'Sunburst'

1954 - gulbladigt korstörne

Slår ut sent på våren och de nya bladen är iögonfallande gula. Bladen övergår sen i limegrönt medan nytillväxten är gul. Ger fina skiftningar hela sommaren. Passar bra mot en mörkt grön bakgrund som lyfter fram färgen. Trädkronan får en lite slingrig och oregelbunden form jämfört med andra sorter.  Gul höstfärg. Denna sort har inga taggar.

ca 10 m,

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier