Mina bästa frötips

Frötips – bästa sommarblomman

Ageratum 'Dondo Blue'Ett sorttips! Finns en annuell jag slängde mig över i årets lista. Vi var kompisar länge, eller den var kompis med mig. Den frösådde sig och jag gillade. Men sen försvann den och jag har kikat efter den ibland. I år hittade jag den i Konnässörsklubbens lista. En Ageratum som växer till >70 cm. Färgen passar med de flesta andra men ska få framhäva mina Dahlior i olika varma nyanser. De finns i helvitt, en mer rödviolett och den här violetta som passar till allt. Den här heter Ageratum ’Dondo Blue’.

Ett handhavandetips! Vänta hellre nån vecka extra, ha inte för bråttom. När det kliar i såfingrarna blir resultatet lätt känsliga, rangliga, gängliga plantor om jag inte har tillgång till rätt ljus och temperaturskillnad mellan natt och dag.

Jordtips! Fråga efter en jord som inte innehåller sorgmyggor. En del inomhuskrukjordar ska vara fria från det. Skaffa gärna preparat och vattna i krukan också. Tråkigt när små fina groddar lägger sig ner och dör efter att sorgmyggans larver har kalasat på rötterna.

Så en perenn! ’Beauty lies in the eyes of the beholder’ är ett uttryck jag gillar. För perenner är det lika sant som när det gäller utseende. Det beror på vilken trädgård jag har och vill ha. Att så en perenn finns det många skäl till:

 • Frön är ofta lättare att hitta, enklare och billigare att skicka från olika hörn av världen. Många godbitar går att hitta som inte finns i plantskoleledet
 • En sådd ger ofta många plantor till lågt pris
 • Roliga variationer kan uppstå; avvikande blommor, blad, färger mm

Perenntips! Börja med en sort som är lättgrodd av ett växtslag du gillar. Perenners frön gror oftast efter en vinter så en perennsådd kan sås och ställas ut och sen klara sig ganska bra själv. Perenn, träd, buskar och lökar – det är ungefär samma sak i det här sammanhanget. Inspiration och tips om sådd av perenner med flera hittar du bland annat här:

Perennsådd – jordtips

Frösådder – så gick det sen, bilder av några frösådder i rabatten

Vinterpyssel – bland annat om pionsådd och ett sätt som funkar

Andras bästa frötips kan du se hos Bland Rosor och Bladlöss, länk via bilden nedan. 

Önskar dig en riktigt skön helg!

28 Kommentarer

 1. Anita den 17 januari, 2014 kl 09:00

  Vilken härlig färg på din Ageratum och så roligt att du hittade den igen. Så det finns jord som är fri från sorgmyggor att köpa? Det visste jag inte. Jag köper Nemablom som jag vattnar med. I år har jag klarat mig bra från sorgmyggor. Förra året var hopplöst. Såg din pion … så himla snygg.

  Ha en härlig helg!

  Kram Anita

  • Carina den 17 januari, 2014 kl 15:10

   I förmiddags körde jag sonen till tåget, jag skulle ändå iväg och beställa en dator. När jag var klar tog jag vägen om en partihandel där privatpersoner får handla – skulle fråga efter Nemablom. Hade ingen aning om preparatatet förrän i förra veckan. De hade bara med utgången datum så jag fick en låda! gratis. Så illa kan det inte vara 5 mån senare när de fått ligga kvar i kylen 🙂

   Jag brukar köpa Rölunda på lilla lokala lanthandeln. Ägarna säger att krukväxtjorden ska vara fri från sorgmyggor medan urnjorden för utomhusbruk kan innehålla. Jag brukar inte ha sorgmyggor men har nu i vinter, så här kommer all jord vattnas med Nemablom.

   Kram, Carina

 2. tant Otteskrufv den 17 januari, 2014 kl 09:30

  Av Claus Dalby har jag lärt mig att vattna med Atamon mot mögel i sådderna men sorgmygg trodde jag man fick leva med. När du lägger fröna i vermiculit, är påsen sedan sluten och fuktig ini eller ligger det och luftar? Temperatur? Lät som ett bra knep för jag är nog också av det lite mer otåliga sorten 🙂

  • Carina den 17 januari, 2014 kl 13:38

   Å tack för det tipset! Nån särskild styrka som han blandar?

   Kan skriva ett snabbt inlägg om hur jag gör med vermiculit 🙂

   Kram, Carina

 3. annamariaelle den 17 januari, 2014 kl 09:39

  Ja du är avancerad! Men så ser du resultat också! Vad är det för såjord som är utan sorgmyggor?

  • Carina den 18 januari, 2014 kl 15:32

   Såjord har jag inte hittat men krukjorden jag använder och blandar såjorden med till perennsådderna ska vara fri till skillnad mot urnjorden för utomhusbruk jag använde förr. Rölunda – säger så i vart fall 🙂 Just i höst har vi haft sorgmyggor 🙁

   Igår fick jag tag i Nemablom som jag hoppas på!

 4. Berit den 17 januari, 2014 kl 09:54

  En underbar ageratum du visar, jag har köpt från konnäsörs i år , men jag köper bra perennfrön, tittar aldrig på deras anueller,,,måste nog börja göra det.
  Ha en underbar helg!!

  • Carina den 17 januari, 2014 kl 13:42

   Ja jag gillar den för den blir högre och mycket luftigare. När jag kunde ta in solrosor var det läckert att blanda de buketterna med Ageratumen 🙂 Ibland köper jag lite annueller där också. Men jag sår ju mest perenner.

   Tack detsamma!

 5. Meta den 17 januari, 2014 kl 10:25

  Vad fina tips du delar med dig. Önskade att jag kunde vara så där ordentlig som du är.
  Ha en fin fredag
  kram meta

  • Carina den 17 januari, 2014 kl 13:44

   Haha… den här kommentaren måste jag nog visa för mamma, min mamma alltså 😉 Hon skulle nog inte hålla med. Men frösådderna sköter jag rätt noga – det är ju växter jag väldigt gärna vill ha. Är nog det som motiverar mig.

   Kram, Carina

 6. Tittis trädgård den 17 januari, 2014 kl 10:41

  Tack för bra såtips! Det där med att inte börja för tidigt är något man lär sig så småningom, det är lätt att förivra sig och börja när vårlängtan är stark. Förra året kostade jag på mig bra växtbelysning och vilken skillnad det gjorde. ha en skön helg/ Kram Titti

  • Carina den 17 januari, 2014 kl 13:45

   Javisst gör det skillnad. Jag håller med dig att det verkligen är värt sina pengar. Det är ju trots allt både tid och pengar investerade i en mindre lyckad sådd också

   Tack detsamma! Kram

 7. Anonym den 17 januari, 2014 kl 10:52

  Tack för dina generösa tips! Och så fin Ageratum är, ljuvlig blålila färg. Och så kul med ettåriga växter som självsår sig. Jag har satsat rätt mycket på ordentlig belysning men får nog ändå försöka ge mig till tåls med frösådd.
  Ha det gott!

  • Carina den 17 januari, 2014 kl 13:47

   Varsågod! Om jag delar med mig får jag tillbaka tänker jag. Som till exempel ett tips lite längre ner bland kommentarerna här 🙂

 8. Leena den 17 januari, 2014 kl 10:54

  Oj, jag skrev en kommentar och tryckte Skicka innan jag hade fyllt i fälten nedan. Om det kommer ett helt anonymt inlägg så är det från mig 🙂 Det hela gick ut på Tack för fina tips, fin Ageratum och ska försöka hålla mig i skinnet så jag inte sår för tidigt.

  • Carina den 17 januari, 2014 kl 13:47

   Haha.. ..det gör inget men kul att veta det var du! Och jag delar gärna med mig. I morron lär jag av dig!

 9. Britt den 17 januari, 2014 kl 11:27

  Den var fin din Ageratum. Aldrig sett en så hög. Bra tips. Atamon bland myggorna ska jag pröva.

 10. Linda den 17 januari, 2014 kl 14:30

  Vilka bra tips! Hade inte en aning om att det går att köpa jord som är fri från sorgmyggor. Det ska jag fråga efter!

  Kram
  //Linda

 11. Linda den 17 januari, 2014 kl 14:32

  Hm … mitt inlägg försvann visst. Tyckte mycket om dina tips. Visste inte att det fanns jord som är garanterat fri från sorgmyggor – det måste jag fråga efter. Hör med mig i sommar så sparar jag frön till dig!

  Kram
  //Linda

  • Carina den 17 januari, 2014 kl 14:55

   Vet inte om det beror på att jag ändrade lite i kommentarsinställningarna… När man är med i 365 Foton ska det vara superenkelt att kommentera. Nu kan man kommentera som anonym och då märkte jag att det liksom bara försvann…

   Krukväxtjord ska vara fri från sorgmyggor medan urnjord för utomhusbruk inte behöver vara det. Allt enligt min lanthandel som för Rölunda.

 12. Ninni den 17 januari, 2014 kl 15:13

  Tack för tipsen och dom fina bilderna….=)

  Trevlig helg !!!

  Kram Ninni

 13. Marit den 17 januari, 2014 kl 15:18

  Mange flotte tips du har her! Ageratum har jeg aldri sådd, men den er en vakker sommerblomst. Kanskje jeg skulle prøve den i år 🙂

  Klem Marit

  • Carina den 18 januari, 2014 kl 15:37

   Den här kan jag varmt rekommendera! Den blir högre och väver snarare än den kompakta klumpen som den mer vanliga bildar.

   Kram, Carina

 14. Annika den 17 januari, 2014 kl 17:09

  Tack för tipsen! En novis som jag suger åt mig som en svamp!
  Kram Annika

 15. Kristinas oas den 17 januari, 2014 kl 18:05

  Många bra tips och länkar, jag lägger på minnet inför framtida sådder. Pionen du visade i annat inlägg var ju så snygg, kul att veta att att den är ens egen. Och så bra att få tips om sorgmyggor och hur man kan slippa dem, tack!
  Kram Kristina

 16. Sabelhagens olivlund den 17 januari, 2014 kl 20:01

  Fina tips du delar med dig av. Spännande med ageratumen.
  Trevlig helg
  Kram Maria

 17. Ulrika/Hällan den 17 januari, 2014 kl 21:46

  Tack för jättebra och tydliga tips!
  Trevlig helg!

 18. Blomster/IreneL den 18 januari, 2014 kl 11:53

  Ageratum har jag inte sått på flera år. Nu får det nog bli såna i år! Tack för dina tips!
  Ha en fin helg!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.