natur och trädgård i ord och bild

Hur har jag tänkt?

Flytta en trädgård? Flytta, det har jag haft klart för mig ett par år nu. Jag har haft lika klart för mig att jag vill ha en annan trädgård i förlängningen även om jag inte vet var idag. Att flytta med sig växter, låta dem mellanlanda någonstans i väntan på en ny trädgård… Det är ett stort jobb och ibland har jag blivit trött av bara tanken. Då tänker jag på det jag saknat här, skulle velat göra om… ..då brukar den mentala kraften komma tillbaka. Idéer och möjligheter har en förmåga att lyfta mig.

I flikar under här sidan och kanske i bloggen kommer jag skriva lite om hur jag tänkt, planerat och gjort kring flytten.

Flytta en trädgård

Varför inte bara flytta och börja om helt från början? Sanningen är väl att jag har en relation till många av växterna. Jag kan åtrå en växt hett och länge och så småningom få tag i den. Ge den en plats i min trädgård den borde tycka om. Den i sin tur överlever höst och vinter och belönar min möda med att komma upp nästa vår… Det kan jag inte bara överge.

Bilderna – en dryg kvadratmeter minnen för mig. Primrose – gullviva på engelska har gett färgnamnet till julrosen jag köpte i Wales våren 2002. Växer i ett soligt läge jämte gången på väg in till huset och möter som en tidig sol. Under den vintergäck, knölar jag ’lånat’ från mammas trädgård och som bildar en fin matta under julrosen. Från min morfar kommer den lilla, blekt syrenlila Primulan med gult öka som bildar häck mot grusgången. Jag har delat och tar med mig mina minnen. En ny ägare kan bygga nya relationer eller välja att lägga igen.

 

Har sett och hört många exempel på hur nya ägare av olika anledningar och naturligtvis helt rätt anpassar trädgården till sina behov. Får ofta höra att min trädgård är fantastisk men är den inte svår att sköta? Eller – oj vad mycket växter du har.. Det är nog lätt att få en lite övermäktig känsla som oinvigd trädgårdsmänniska. Oftast får då miljöer och växter som mina stryka på foten till förmån för gräsmatta, stensättningar mm.

Det jag odlar

Mina växter kommer från många olika håll: inköpta under resor, från Göteborgs botaniska, byten…  Det är inte självklart att hitta de lätt igen. Ännu mera – jag har en respekt för de och att då ska få fortleva i en miljö där de trivs och frodas. Sen representerar de ju faktiskt också en hel del pengar. När jag flyttade hit hade jag en åker med växter hos mina föräldrar och det var en fröjd att gräva upp, dela och plantera precis sådär som trädgårdsingenjörer rekommenderar – i grupper. Det var en fantastiskt lyxig känsla.

Flytta en trädgård är helt görbart med lite planering.


0 thoughts on “FLYTTA en trädgård hur gör man”

  • Mycket jobb med att flytta en trädgård, men precis som du skriver, man har ju relation med många av växterna. Människor man fått dem av, resor man köpt dem på eller lyckan att äntligen få tag på en växt man sökt länge efter. Tycker du gör helt rätt som plockar med dig det du tycker om till en framtida ny trädgård. Kram Kristina

    • Haha… ..ja det kommer även efter mina grävningar här vara en av de mer sortrika trädgårdarna i området 🙂

      Idag ska jag försöka hinna ta en bild av julrosen jag pratar om.

      Kram, Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.