Ranunculaceae – 21 mer eller mindre giftiga

Ranunculaceae – ranunkelväxter

Ranunculaceae visar sig vara en familj jag gillar. 21 släkten med blomning från tidig vår till sen höst. Och jag tror att många andra trädgårdsmänniskor precis som jag odlar många ur den här familjen. Svalört och vintergäck kommer blomma snart och sist ut är en rad stormhattar. Däremellan ska vitsippor, blåsippor, julrosor och flera andra blomma. Men hur skapa ett inlägg kring så många släkten där jag dessutom odlar många? De allra första som blommar hos mig är små och gula så temat här blir vårblommande gula ranunkelväxter.

Lite allmänt om Ranunculaceae

Som vanligt varierar uppgifterna om hur många släkten som ingår i ranunkelfamiljen. Inte ens wikipedia är överens med sig själva… 43 eller 58 – rätt stor skillnad. Den mest moderna uppgiften är britannica.com som i februari slår fast följande…

Ranunculaceae, the buttercup family (order Ranunculales), comprising about 2,252 species in 62 genera of flowering plants, mostly herbs, which are widely distributed in all temperate and subtropical regions. In the tropics they occur mostly at high elevations.

 

The leaves are usually alternate and stalkless and may be simple or much divided, often with sheathing bases. The flowers usually have two to five free sepals and may be radially symmetrical or irregular. The petals are free and sometimes numerous but usually number five or fewer. The male and female parts (stamens and pistils) are usually numerous and are always separate from each other.

The family includes many popular wildflowers as well as ornamentals, including anemonebuttercuplarkspurmarsh marigold, clematis, and hepatica.

Källa: Britannica

De allra tidigaste blommarna i Ranunculaceae

Gult som solen är en bra sammanfattning… Och det kanske är ett bra angreppssätt – de gula vårblommande jag har.

Adonis

Guldadonis, Adonis amurensis, brukar skicka upp knopparna fullt synliga i markytan redan i december. Där ligger de och lurar in våren och när det blir lite varmare börjar stjälkarna sträcka på sig. Det här är riktiga solblommor eller solälskare om man vill. De öppnar bara kalkarna vid solsken. Allt eftersom våren breder ut sig blir stjälkarna längre och längre, etablerade plantor kan vara upp till 40 cm höga och växer långsamt ut till en tuva. Det finns flera namnsorter de flesta från Japan bland annat en fylld ’Pleniflora. Adonis amurensis är japanernas symbol för det nya året eftersom den där kan blomma redan i januari i milda zoner.

I naturen hittar man guldadonisen i Manchuriet, Japan och Korea och det är en större släkting till våradonisen, Adonis vernalis, som man kan hitta vilt på till exempel Öland och Gotland. Jag odlar adonisarna i soliga lägen i närings- och humusrik jord som inte får vara för torr men ändå väldränerad.

 

Eranthis

Eranthis, vintergäck så klart! Fast den är inte först ur jorden hos mig. Snödroppar hinner alltid före. Men jag blir så glad av att se en plätt med gula vintergäck tidigt så att det nu börjat komma lite varianter är roligt. Det tog tid innan den vanliga vintergäcken ville börja växa i min förra trädgård. Antagligen för jag försökte med köpta knölar. Men senare lånade jag några knölar i mammas rabatt och det har gått bättre. De är dessutom bra att föröka från frön – varianterna är frökonstanta så de dubbla ger dubbel fröavkomma. Den ljust gula ’Schwefelfeuer’ har precis grott. I galleriet är det den vanliga Eranthis hyemalis och en selektion som heter ’Orange Glow’ samt arten Eranthis cilicia. Den har försvunnit för mig ett par gånger – tyvärr

Ficaria – svalört

Kan man odla svalört? Sprider de sig inte kopiöst? De här namnsorterna sprider men på ett mycket mer måttfullt sätt. Om jag inte gräver och flyttar så växer de stabilt på samma plätt. Det är när jag är där och gräver, flyttar och det blir lite kvar som de sprider sig. Om det står Ranunculus i något bildnamn så beror det på att det är bara de sista 1-2 åren som de bildat ett eget släkte – Ficaria, verna är det nya artnamnet.

Anemone – de gula vitsipporna

De första 3 släktena blommar tidigt hos mig. Så småningom tar svavelsippa, Anemone x lipsiensis, och gulsippa, Anemone ranunculoides, blommar i maj hos mig. Jag föredrar den svavelgula om jag ska va ärlig. Sen har jag planterat ett par namnsorter av svavelsippan men frågan är om det är plantskolepåhitt eller om de är verkligt olika. ’Schwefelfeuer’, precis samma namn som en vintergäckssort, finns i SKUD den har rödare stjälkar än den vanliga svavelsippan. Och sedan har jag hittat ’Vindoboniensis’ som är väldigt lik den vanliga.

Gulsippan är söt men svårfotad – det är en halvfylld variant som heter Anemone ranunculoides ’Semiplena’.

Ranunculus – ranunkelfamiljen

En frösådd solgul liten vårblommare växer här. Ranunculus gouanii, gouans smörboll, en frösådd från Konnässörsklubben 2011. Blommar hos mig i maj ungefär och fråga mig inte om skillnaden mellan den här sötsaken och kusinerna i Trolliussläktet. Mina är planterade i ett vårsoligt läge och god matjord men som torkar ut om inte sommaren är blöt.

Det vetenskapliga namnet kommer av latinets rana (groda) det kan syfta på att många arter  lever i eller nära vatten. Namnet användes redan av Plinius (70 e. Kr.)

Ranunculus gouanii

Trollius – smörbollssläktet

Blek smörskål, Trollius laxus, återigen en ljust gul som jag gillar. En nordamerikan på drift. Har behövt plantera den ett par gånger för i första läget dog den. Nu växer den bara nån meter från ranunkeln ovan i en solig rabatt där jorden oftast torkar upp på sommaren. En annan liten smörboll är Trollius pumilus, dvärgsmörskål, även den en frösådd 2011 med frön från trädgårdsamatörerna. Den växer i ett skuggigt läge bakom höga gräs. I naturen hittar man den i Himalaya – SV Kina.

Mer om ranunkelsläktet blir det alltså – det här var ett antal gula… Och apropå gult så har det varit en fantastisk vårvinterdag idag. Jag fotade några porträttuppgifter mellan 9-11 sen behövde jag vila en stund men vid 13-tiden gick jag ut. 5 timmar med såg och sekatör 🙂

Bakgrunden till familjebetraktelserna finns här…

 

32 Kommentarer

  1. Lisbeths Haveblog den 17 mars, 2018 kl 22:47

    Jeg har nydt din oversigt og dine dejlige billeder. Forårsblomster er de bedste.

    • Carina den 18 mars, 2018 kl 10:52

      Tack Lisbeth!

      Ja vårblommorna är efterlängtade och säkert därför de känns så speciella 🙂

      Ha det gott! Carina

  2. Marit Sønstebø den 17 mars, 2018 kl 23:15

    Da kom du plutselig til den familien , ja. Der alle de gule blomstene er 😉
    Jeg fant en norsk wikipedia oversikt. Der var det mange flere enn jeg var klar over at var i familie.
    https://no.m.wikipedia.org/wiki/Soleiefamilien

    Når en ser de satt opp som det så ser en jo at det er en utrolig stor slekt. ”Halvveis” kalles Anemone x lipsiensis her . Den lysegule fargen har jeg begynt å like veldig godt 🙂

    Klem, Marit

    • Carina den 18 mars, 2018 kl 10:54

      Haha… jo jag hoppade lite 😉 Och funderar på om jag tankemässigt blandade ihop Berberidaceae och Ranunculaceae när jag trodde jag hade flest ur berberisfamiljen.

      Tack för länken! Soleie – låter som solägg? Båda de gula som växer jämte varandra är fina – den ljusa balanserar den mörkare gula på något sätt. Och med lite pärlhyacinter till så blir det fint.

      Kram, Carina

  3. lisbeth den 18 mars, 2018 kl 07:42

    Dejlige gule blomster med fin info om hver. Jeg præsenterer også gule blomster i mit indlæg i dag, men det er ikke så informativt, som det du har lavet her.
    God søndag

    • Carina den 18 mars, 2018 kl 10:55

      Tack Lisbeth!

      De där små gula solarna är så välkomna på våren 🙂 Ska kika på dina gula blommor.

      Tack detsamma! Carina

  4. Gunilla Teckenberg den 18 mars, 2018 kl 08:02

    Hej Carina!

    Mycket fint i den familjen, speciellt tidigt blommande sorter. Adonis vill jag inte vara utan, den hör våren till.

    Jag har inget alls emot gula blommor men jag vet att många värjer sig för det gula i rabatterna.

    Oj, vad jag längtar efter blommande sippor när jag ser dina bilder!

    Kram!

    • Carina den 18 mars, 2018 kl 10:57

      Tack Gunilla!

      Jag har börjat kika på en del av namnsorterna av Adonisen… Såg en med fransad ytterkant i blombladen – japanskt raffinemang. Numera har jag också gula blommor men de ljustgula är fortfarande ännu behagligare för ögonen på något vis 🙂

      Haha… det är samma här! Till och med jag skulle gärna få lite vår nu:)

      Kram, Carina

  5. Anna-Karin Rickardsson den 18 mars, 2018 kl 10:04

    Jag som gillar gult blir förstås väldigt glad. Vilka härliga bilder. Trollius laxus var riktigt fin. Liksom den dubbla och den vita svalörten, och de gula vitsipporna. Och Adonisen förstås. En riktigt solig vitamininjektion i vårkylan. Tack!
    Kram Anna-Karin

    • Carina den 18 mars, 2018 kl 10:59

      Varsågod! Det känns som det behövs små solgula vårtecken nu 🙂 Det finns underbara gula nyanser och jag odlar en hel del numera. Har till och med tapetserat ett rum i en lite gammaldags gul tapet – det klädde rummet bäst.

      Kram, Carina

      • Anna-Karin Rickardsson den 20 mars, 2018 kl 12:47

        Vad härligt! Vi hade en vackert gul tapet i vardagsrummet för många år sen. Jag har ofta saknat den. Den gjorde hela rummet varmt. Funderar på att ha gult i köket istället, när vi gör om det. Är säker på att du blev nöjd med ditt gula rum.

        Väntar fortfarande på vårtecknen i trädgården, men solen den skiner och värmer skönt. 🙂
        Kram Anna-Karin

  6. Sabelhagens olivlund den 18 mars, 2018 kl 10:05

    Men åh, det är ju helt fantastisk, vilka bilder. Haha, det kanske kommer bli tufft i vår utan trädgård:). Men men jag får väl planera rabatter på landet:).
    Ha en skön solig söndag
    Kram Maria

    • Carina den 18 mars, 2018 kl 11:00

      Tack Maria!

      Ja, eller inte… Trädgård kan ju också bli stressigt ibland. Rabatter på landet låter som ett bra sätt och en fin lösning. Det är ju där ni är på sommaren 🙂

      Tack detsamma! Kram, Carina

  7. Linda den 18 mars, 2018 kl 10:40

    Så många fina blommor. Var får du egentligen tag i allt? Jag skulle gärna vilja ha tag i fler sorter av vitsippor. Du kan inte tipsa mig om någon ställe att beställa ifrån? Jag har köpt några från Spezialplant.

    Min oxheart är en plommontomat. Jag googlade och såg att den även finns som jättestor biff. Märkligt att det finns olika tomater med samma namn hos olika fröfirmor.

    Solsken
    Linda

    • Carina den 18 mars, 2018 kl 11:03

      Linda – hör av dig till mig! Jag har överskott på en del sorter som jag tänkt ta med till plantmarknader. Och sen kan du få tips om plantskolor. Faktum är att när jag skriver de här inläggen inser jag hur otroligt mycket växter jag köpt eller sått med frön från Konnässörsklubben. Sen har jag nära till Göteborgs botaniska och de har alltid haft en mer eller mindre spännande försäljning i butiken.

      Oj – ja det var ju skillnad på oxhjärta och oxhjärta 🙂

      Kram, Carina

      • Linda den 18 mars, 2018 kl 19:00

        Har du alltså sått en del av dem från frö? Coolt!

        Om du har överskott på någon skojig sort i vår så köper jag gärna av dig.

        Ska kolla in Konnässörsklubben 🙂

        Ha en fin kväll! Jag har snarkat och fikat bort hela dagen i växthuset. Så härligt 😀

        Kram
        Linda

        • Carina den 18 mars, 2018 kl 20:00

          Haha… nej i början så sålde de även växter utan jord. Så rhizomer av sippor, blåsippor och knölar av tex Trillium köpte jag därifrån 🙂 Tyvärr så har Konnässörsklubben lagt ner. De publicerade sista frölistan för 2-3 år sen. Fruktansvärt tråkigt.

          Jag har inte snarkat men bäddat ner mig i solstolen ute. Det blev tillräckligt varmt för att sitta barärmad. Inte illa!

          Kram, Carina

          • Linda den 19 mars, 2018 kl 19:13

            Typiskt. Jag får leta på annat ställe.

            Att bädda ner sig i en solstol är underbart 😀 I synnerhet när man inte hör så mycket mer än tystnad och fåglar!

            Kram
            Linda



  8. Marika den 18 mars, 2018 kl 11:28

    Hej Carina!
    Härligt inlägg med många fina gula solar som tittar fram. Av de du visar är det bara den svavelfärgade sippan som finns hos mig. Solen skiner och det är vårväder ute.Hoppas snödrivorna smälter.
    Ha en fin söndag /Marika

    • Carina den 18 mars, 2018 kl 13:27

      Mmmm… det sista skriver jag under på!!! Jag ska strax ge mig ut och till att börja med spendera en stund i solstolen. För fint för att inte njuta.

      Tack detsamma! Carina

  9. Anita den 18 mars, 2018 kl 11:58

    Vilken jättefamilj! Ute skiner solen och hos dig skiner vårblommande gula ranunkelblommor. Kan det bli bättre 🙂 Blekt gula vitsippor har jag, inköpta i England. En favorit. Riktigt gula har jag också, inköpta i Sverige. Vintergäcken däremot gäckar mig med sin frånvaro. Jag har prövat den på olika ställen men .. den vill bara inte och jag ser att du haft samma problem. Någon enstaka gul sol kommer upp istället för ett litet solsken. Jag gillar verkligen din närgångna, mjuka bild på vintergäcken. Trollius var väldigt länge sedan jag hade i trädgården. Dom har fallit glömska. Dags att göra något åt det tror jag. Jag ska erkänna att jag aldrig kommit på tanken att odla svalört. Men nu blev jag väldigt inspirerad. ’Brazen Hussy’ (om jag nu fick namnet rätt) var en läcker liten sak med sitt mörka bladverk och blekgula blommor.

    Det låter som du hade en härlig dag igår. Och jag hoppas att solen skiner hos dig idag också! Önskar dig en skön söndag!

    Kram Anita

    • Carina den 18 mars, 2018 kl 13:26

      Ja igår åkte solstolen fram 🙂 Hos mig började vintergäcken fröa efter några år – jääätemycket. Men där hade jag en ganska tung jord. Får se hur det går i den fnöslätta före detta skogsjorden där de bor nu 🙂

      Jag tycker om doften hos vanliga smörbollar men har aldrig varit så förtjust i varianterna i handeln. Men nu har de ljust månskensgula kommit ut ’Alabaster’ och någon med något ostnamn… Då faller jag.

      Ska ta och kalibrera skärmen som jag bildediterar på – det ska bli spännande och se om det blir någon skillnad.

      Tack detsamma! Kram, Carina

  10. marie den 18 mars, 2018 kl 12:43

    Der er både skidt og kanel i denne slægt, men heldigvis mest kanel:-) Linda nævner, at hun har handlet med Spezialplant. Det er en særdeles spændende planteskole, men desværre alt for dyr for en dansker, både hvad priser og forsendelse angår.

    • Carina den 18 mars, 2018 kl 13:20

      Jag kan hålla med dig… Har handlat därifrån ibland för det finns trots allt ett väldigt brett sortiment. Men de små växterna kräver nästan intensivvård för att klara sig i början. Sen har de flesta etablerat sig. Överlag tror jag att växter är betydligt dyrare i Sverige.

      Ha det gott! Carina

  11. Laila den 18 mars, 2018 kl 17:39

    Tack för all kunskap du delar med dig av! Antecknar ’Brazen Hussy’ på min vill-ha-lista (ja jag vet, går igång på mörkbladiga växter:-)). Ska kolla om Spexialplant har den.
    Kram/Laila

    • Carina den 18 mars, 2018 kl 19:55

      Varsågod! Härligt att du gillade den. Jag är lite kluven för kontrasterna i den är väldigt stora 🙂 Om Lars inte har så ska jag sälja lite överskott i vår.

      Kram, Carina

  12. Rost och rädisor den 18 mars, 2018 kl 19:42

    Trevligt, vackert och informativt inlägg! Misstänker att jag planterat min våradonis fel så den försvunnit, attan också. Uppskattar verkligen gult på sommaren och särskilt de ljusa nyanserna. Man behöver liksom alla de där solarna efter den långa vintern. Har samma erfarenhet som du av vintergäcken. Den förekommer generellt inte i trädgårdarna i byn, men jag har fått plantor som etablerat sig efter flera försök med köpeknölar.
    Tack för denna solbombning, den behövdes!
    Kram
    /Anette

    • Carina den 18 mars, 2018 kl 19:57

      Tack – jättekul att höra 🙂 Ta det lugnt och avvakta! Jag trodde den fyllda hade gått ut men två säsonger senare så kom den upp igen. Den blommade inte i våras men vad gör det, den visade livstecken 🙂

      Hoppas att ni också haft soligt nu i helgen! Idag var helt ljuvligt och det gick att sitta barärmad i solstolen.

      Kram, Carina

  13. Sanda Cottage den 18 mars, 2018 kl 21:38

    De gula vackra är en av mina favoriter i trädgården. Kinesisk smörboll är magisk 😀

    jag hittade en
    länksida som är ny och dit vi kan länka våra bloggar! Perfekt att ha en sida att länka till så vi alla kan hitta varandra 😀

    Länk finns längst ner i mitt sista inlägg!

    Kram

    • Carina den 19 mars, 2018 kl 14:55

      Tack för tipset! 🙂 Gillar upplägget som Nordiske havebloggere har, bloglovin också – där uppdateras sidorna med nya inlägg när jag trycker publicera. Ingen extra länkning behövs alltså. Så om dem lägger till någon slags blogroll blir det säkert jättebra.

      Kram, Carina

      • Sanda Cottage den 20 mars, 2018 kl 20:21

        Mmm, det vore bra! Vi skulle vilja åka i väg på en trädgårdsresa och jag skulle vilja komma i ”privat” kontakt med dig! Har du facebook eller mejl?

        //Veronica

  14. Susie på Stjärnarve... den 21 mars, 2018 kl 12:02

    Eftersom jag gillar gult i trädgården – till skillnad mot många andra – så har jag naturligtvis en del av dom här växterna, men…..Den jag vill ha allrså mest är vintergäcken och den har jag nu under 10 år försökt få att trivas, utan att lyckas. I år tror jag dock att jag kanske har en chans för dom nyplanterade ruggarna växte till sig lite förra året.
    KRAM/Susie

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.