Planerar frösådder och rensar bland frön
» » Planerar frösådder och rensar bland frön

Planerar frösådder och rensar bland frön

Planerar för årets frösådder

Januari är en perfekt månad att planera för årets frösådder både av blommor och grönt, perenner och ettårigt. Finns inte så mycket att göra ute samtidigt som det brukar klia lite i trädgårdsfingrarna.

I år har jag haft tur och fått nästan alla perennfröer väldigt tidigt. De delade jag i  högar.

 • en för de som gror mörkt och kallt – MK
 • en för mörkt och varmt – MV
 • en för de som behöver en växelcykel kallt-varmt-kallt-varmt – MKVKV
 • och en för de som vill ha tvärtom
 • de som bör sås och ställas ut direkt
 • de som gror ljust och varmt – LV
Planerar - fröer från Lyon
Fröer från Lyon som jag hann så i oktober 2016. Nu står de i kallbänken och väntar på vårvärme

Förbereder och planerar

Tog mig tid att skriva på varje påse och sen sortera dem i högar. Nu har de som vill gro ljust och varmt, rhododendron, såtts och står under lampa i pannrummet. De som vill ha det mörkt och kallt i en eller flera omgångar är ‘sådda’ i fuktig vermiculit i små zippåsar som står i kylen. Kvar är en låda med fröer som vill ha det mörkt och varmt. De gror ofta väldigt fort, salvia till exempel gror ofta på ca 5 dagar.  Då behöver de skolas om och placeras ljust och svalt, ca 15-18 grader och det kan jag inte de dem nu. Så de fröerna väntar jag med ett tag.

Grönsaks-, tomat och chilifröer har jag gått igenom och beställt av. Men jag sår också av mina gamla fröer. Tomaterna ‘Red Pearl’ och ‘Mei Wei’ är måsten. Fröerna kom på bara några dagar trots en brasklapp om 14 dagars leveranstid under högsäsong.

Nu ska jag sätta mig och gå igenom sommarblomsfröerna. Både det jag själv skördat, mest prydnadsgräs, och det som finns kvar.

Allt annat som också ska till

Det ska ju finnas etiketter, krukor och jord hemma också. Grus och vermiculit är också måsten. Det går så fort om det är klart och lätt tillgängligt. Jag favoriserar handlar’n som har jord hemma och  som förvarar jorden inne, skönt att slippa töa den först. En handlare jag frågade nu om när de skulle få hem jord…. ”Det får bli vår först”. Det var ju synd för när våren kommer vill jag ha plantor på gång.

Grus ställde jag undan i höstas. Vermiculit har jag i storsäck. Etiketter har jag börjat spara och diska. Inte av ekonomiska skäl utan för miljöns skull. De är ju trots allt av plast och kan användas många gånger.

Planerar - grus ett måste för frösådd

Sterilisera krukor

Flera har frågat om hur jag steriliserar krukor. Det har jag inte brukat göra. Men så stog det på fröpåsarna från ett engelskt företag att man bör göra det. Det verkar inte finnas något bra sätt, utan egentligen verkar det som man menar att krukorna ska vara väl rengjorde. Det går ju knappast att sätta plastkrukor i ugnen som man kan göra med jord och hetta upp. När jag googlar nämns såpvatten med några droppar Klorin. Det är ju tycke och smak om man vill göra det. Ett par droppar Klorin i snittblomsvattnet håller det friskt länge men… Klorin ska väl helst undvikas?!?!!?

Efter lite funderande har jag bestämt mig för att de fröer som vill ha värme för att gro ska få ett tillskott av Binab i jorden innan jag sår. Tänker att goda bakterier kan få kriga med de ‘onda’. Det brukar vara känsligare ju varmare det är eller så kanske jag bara ser det mer? Jag ska i vart fall pröva. Gjorde så med ett par rhododendronsådder i höstas och det blev bra.

Så här planerar jag – fröer är ju trots allt oftast kostsamma och resultatet efterlängtat!

 

11 Responses

 1. Marit Sønstebø
  | Svara

  Jeg er imponert over ditt system på alt! Du gjør alt så metodisk. Misunner deg bed med mye sand i. Her fortsetter det bare å snø, og jeg undrer meg om det blir vår her i år 😉

  Klem, Marit

  • Carina
   | Svara

   Tack Marit! Jag är nog systematisk och metodisk när jag väljer att lägga ner tid. Hoppar nog hellre över annars. Men tex Arisaemorna jag sådde då har jag missat att kolla – de kanske hade behövt en annan förvaring nu i höst efter att de grodde i våras. Så det håller kanske inte hela vägen 🙂

   Det här blev förresten fel… Jag tog en kopia på ett inlägg från förra januari… Så du har läst det gamla för jag har fått greja fram och tillbaka för att få tillbaks det.

   Kram, Carina

 2. Anne, hagenvår
  | Svara

  Hei!
  Spennende å lese hvor systematisk du er. Denne tida hvor jeg planlegger, er innmari morsomt. Har sådd noe som står på badet og noe står ute til stratifisering.
  Hva er Binab?
  Ha det godt! Anne

  • Carina
   | Svara

   Binab är medel för biologisk svampbekämning av onda svampar på jordgubbar, tomater, rosor och annat. Medlet innehåller som svampar som äter de dåliga – nästan som på film fast i verkligheten 🙂

   Kikade lite i kallbänkarna häromdagen för att se om något kommit upp ännu och ett par sorter verkade vara på väg.

   Tack detsamma! Carina

 3. Anna-Karin Rickardsson
  | Svara

  Vad fint att få läsa hur du gör. Jag brukar också sortera efter KLVM -systemet (eller vad man ska kalla det). Många tänker nog att det bara är att sätta fröerna, men det är ganska mycket jobb bakom om det ska bli så bra som möjligt, som du skriver avslutningsvis. Eftersom jag har begränsat med utrymme så tänker jag nog vinterså så mycket som möjligt. Gjorde det i fjol och blev mycket nöjd med resultatet.

  Brukar ha rena diskade krukor men har aldrig diskat med något annat än varmt vatten. Diskmedel skulle jag väl kunna tänka mig att använda men klorin känns inte som ett så miljövänligt alternativ och inget som jag har hemma. Har dock hört att en del använder klorin för att tvätta rent fröer som blivit lätt mögelangripna, och att det lär fungera.

  Har inte startat än, har köpt hem jord, grus m.m. men väntar på mina fröer från STA.

  Ha en skön söndagskväll och en ny bra vecka!
  Kram Anna-Karin

  • Carina
   | Svara

   Klorin på fröer har jag inte hört. Låter svårdoserat tänker jag spontant. Däremot läste jag idag om en person som blandade lite Atamon i vatten och sen vattnade vermiculit med innan han sådde i vermiculiten. Men mina zip-påsar är slut – det är största problemet för de har jag köpt hos en grossist som inte släpper in privatpersoner för handel.

   Jag har inte hur mycket tid som helst och ska jag göra något vill jag gärna lyckas. Det är nog det som driver strukturen när jag sår. Resultatet blir bättre och tiden var värd att lägga T:) Väntar också på STA fröerna. Men grus behöver jag hämta..

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Marika
  | Svara

  Hej Carina!
  Riktigt intressant att läsa, brukar inte så mycket, men förra året la jag ut sådder på perenner i plastbackar. Det skall jag göra nu i år också. Har dåligt med plats inomhus, så det utrymmet sparar jag till paprika, chili och tomaterna.
  Jag diskar mina krukor och brätten med varmt vatten.
  Ha det fint /Marika

  • Carina
   | Svara

   Tack Marika! Kul att det gick bra med dina sådder. Jag diskade också i varmt vatten och det blir nog så i år också. Men jag behöver hämta jord, grus och lite annat.

   Tack detsamma! Carina

 5. Karsten F
  | Svara

  Hej Carina

  Bra planering är halva jobbet och det är kul! Jag har planterad lite redan sista året, precis som du!

  2018 kommer bli fantastisk:)

  Ha en trevlig ny vecka

 6. Carina
  | Svara

  Jamen visst är det så när man ska så 😉 Ursäkta men det är typisk Göteborgshumor. Hoppas vi får hög andel procent på grobarheten.

  Tack detsamma! Carina

 7. Merja
  | Svara

  Ordning och reda. Smart med förkortningarna! Velat fortfarande med min fröbeställning, men jag har koll på de gamla fröna. Ett plus åtminstånde;)
  Uppskattar också när handlarn har rumstempurerad jord. När man väl får hem jorden, vill man börja så direkt!
  Roligt att läsa hur du lägger upp allt!
  Lycka till!

Leave a Reply