Perenner vad är det?

Perenner - sockanPerenner är växter dör ner på hösten men som återkommer varje vår. Perenner är en tacksam bas i många typer av odlingar. Det finns perenner som tycker om sol, skugga, olika typer av jord och så vidare. Ett vitt begrepp alltså. Bland perennerna har jag också så kallade bienner de växer till en säsong och blommar säsong två innan de dör. En del växter är så kallat monokarpa – de växer, sätter frö och dör. Jag har för enkelhetens skull lagt de under samma flik. Men flertalet av växterna jag odlar är perenner. Jag är för lat för att föröka upp till exempel monokarpa växter för att de alltid ska finnas i rabatten.

Jag älskar lundens silade ljus och det gör att jag har många släkten som trivs just där. Men också mormorväxter som pioner, phlox, stormhattar och riddarsporrar. Skulpturala blad som hostor och irisar har är också favoriter.

Växterna är listade från A till Z på sina latinska namn. Du hittar de under i menyn under ‘PERENNER A-Z’. Jag har valt att samla alla typer av former, varianter, sub-species, hybrider mm under ‘Variety’ för att hålla nere antalet kolumner på sidan. Det här är mitt bildkomplement till ett skrivet register över alla mina växter.

Odla perenner

Eftersom det är väldigt många släkten som hör hit finns det inget enhetligt sätt att odla dem. Men de kräver oftast ganska lite för att återkomma år efter år. Räkna med att behöva ta upp och dela ruggarna ibland och ge de gödsel beroende på sort. Klipper ner rester gör jag oftast tidigt på våren. Många blomställningar är vackra i rabatten under vintern också. Vill du läsa mer finns allmängiltig information här.

Oftast blir det vackrare att anlägga planteringen med grupper av en sort och att kanske upprepa grupperna längs en rabatt.  Lägre, fluffiga perenner som alunrot och nepeta hör hit. Men det finns också sorter som fungerar bättre som solitärer, silverax – Actaea simplex, till exempel.

Bilderna är klickbara och öppnas i ett galleri. Tryck ‘Esc’ för att komma tillbaka till sidan. Alla bilder är  © skyddade och får inte användas utan mitt tillstånd.
Perenner - sockan

Leave a Reply