Narcissus en tänkt vårfavorit
» » Narcissus en tänkt vårfavorit

Narcissus en tänkt vårfavorit

posted in: DAGBOKEN | 19

Narcissus betagen av sin egen skönhet

Vårfavorit eller historian om hur Narcissus föll från piedestalen. Berättelsen om Narcissus, eller Narkissus som hans grekiska namn var, är en rätt tragisk historia. En mycket vacker och stolt ung man som föraktade de unga kvinnor som förälskade sig i honom. Men beteendet gick inte Nemesis förbi och hon lockade honom till en liten tjärn där han såg sin egen spegling i vattnet och förälskade sig i den… Där  svalt han ihjäl för så djup var kärleken och på hans plats växte en Narciss upp. Fritt tolkat och kortfattat formulerat.

Min tänkta vårfavorit var narcissen. För doften… bland annat.  Och jag tycker fortfarande väldigt mycket om dem. Men så fick jag se de första blommorna hos en speciell Rhododendron och Narcissus får ursäkta men den här vackra härligheten får bli min vårfavorit.

vårfavorit - Rhododendron 'Gartendirektor Rieger'
Varmvita kinder och djupröda fräknar… Rhododendron ‘Gartendirektor Rieger’ en måste-ha rhododendron om jag kommer ihåg boken rätt. Måste ha sa man också på Rhododendronsällskapets vårmarknad fast då missade jag den…

vårfavorit - Rhododendron 'Gartendirektor Rieger'

Blommorna är väldigt stora och öppet klockformade. Bladen är härligt gröna och äggformade, ett arv från Rh williamsianum som är den ena föräldern

vårfavorit - Rhododendron 'Gartendirektor Rieger'

 

Vårfavorit nummer 2

Samma släkte men en annan sort. Jag passar på att visa blommorna hos Rh schlippenbachii samtidigt. Bara för att den har passat på att slå ut i sommarvärmen. En ljuvt rosa och alldeles underbar rhododendron. Nu är busken närmare 2 meter men det har tagit tid. Bladen som kommer ungefär samtidigt eller strax efter blomningen är fräsct och ganska ljust gröna. Och om jag kommer ihåg rätt så får bladen också en vackert gul höstfärg. Den finns också med på listan över måsta-ha-sorter i en svensk bok om rhododendron som jag tummat och läst i många gånger.

Rhododendron schlippenbachii

Rhododendron schlippenbachii

 

Det är blommig fredag på bloggen ‘Bland rosor och bladlöss’ och temat är ‘Min vårfavorit’. Mitt val föll på Narcisserna.  Klicka på bilden nedan för att läsa fler berättelser.

 

…önskar dig en underbar helg i solen! carina2blommig fredag

19 Responses

 1. Britt
  | Svara

  Så fina och kan lätt bli favoriter på våren. Den vita gillade jag allra bäst. / Britt

  • Carina
   | Svara

   Ja den var en vacker överraskning. Hade fått för mig att den skulle vara mer gul.

   Carina

 2. Sabelhagens olivlund
  | Svara

  Så vacker blomning. Du har så många spännande växter. Jag var också inne på narcisser och tulpaner, men så hade brunnävan börjat blomma, så den blev det:)
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  • Carina
   | Svara

   Jamen det känns lite som att dra en lott ur favoritväxtlotteriet. Ingen är egentligen mer älskad än någon annan. Det är mest stunden där och då. Brunnävan är en fantastiskt vacker växt.

   Kram, Carina

 3. Jätteroligt inlägg att läsa! Från att ha hatat rhododenderon tycker jag numera om dem mer och mer för varje år som går (särkskilt på vintern), men jag är nog ganska långt ifrån ”måste-ha”-läget än. Vem vet, jag kanske trillar dit jag också, den där vita med röda prickar, inte dum alls…

  Trevlig trädgårdshelg!
  /Charlotte

  • Carina
   | Svara

   Haha, ja det är väl en bra sammanfattning av att ha en trädgård. Det man älskar att hata börjar man älska och kanske tvärtom. Jag gillar rhododendron för att de oftast har vackert bladverk, växtsätt och ibland indument året om. Så blomningen är mest en bonus 🙂 Måste-ha-listan är några få särskilt rekommenderade sorter ur en lång, lång lista på marknaden.

   Carina

 4. Marit
  | Svara

  Historien om Narcissus som forelsket seg i sitt eget speilbilde burde være en tankevekker i dagens samfunn. Folk er omtrent like selvopptatte som det han var… 😉
  Vakre blomster du viser, og Rhododendron er så fine! Hvite blomster har jeg en forkjærlighet for.
  I dag har jeg problemer med bloggen min, for blogginnlegget som jeg smrev før i dag kommer ikke frem. Har du noen gode tips?

  Klem, Marit

  • Carina
   | Svara

   Ja det kan jag verkligen hålla med om… Nemesis kanske borde hålla ett vakande öga på oss även nuförtiden 🙂

   Jag gillar rhododendron eftersom de har något att ge hela trädgårdsåret. Men eftersom jag inte fick tag i den på rhododendronsällskapets marknad blev jag glad när jag hittade den hos en plantskola.

   Kanske men problembeskrivningen är för vid. Sen bloggar jag på en wordpress.org plattform och wordpress är generellt sett mycket stabilare och mera solid i sin konstruktion. Maila och berätta vad som händer så kanske jag kan ge ett tips.

   Kram, Carina

 5. Anette
  | Svara

  Narcisser ligger mycket högt upp på min lista också. Fina blommor på rododendron.
  Trevlig helg.
  Anette

  • Carina
   | Svara

   Visst är de ljuvliga och doften ska vi inte tala om 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Kristinas oas
  | Svara

  Den vita var ju så snygg med sina röda prickar, förstår verkligen att den blev en trevlig överraskning när den slog ut.
  Ha en fin helg!
  Kram Kristina

  • Carina
   | Svara

   En underbar liten sak. Gillar att blomman är så öppen och hålls så att man verkligen ser in i den. Många rhododendron blommar med mer nedåtriktade blommor.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Gunsan
  | Svara

  Wow vilken skönhet.Förstår att du gillar den.
  Trevlig helg.

  • Carina
   | Svara

   Jag blev otroligt glad när blommorna slog ut. Jag valde den utifrån bladverket 🙂

   Tack detsamma!

 8. Inger
  | Svara

  Rhododendron är speciella, själv har jag bara en. Den har ännu inte blommat men kanske blir det första gången i år. Jag köpte den på Lost Gardens of Heligan, en av deras egna.
  Kram

  • Carina
   | Svara

   Alltså en väldigt speciell rhododendron 🙂 Håller tummarna för att du får blomning i år.

   Kram, Carina

 9. Ulrika
  | Svara

  Vackert val! Schlippenbachii har jag frösått i vår, plantorna växer supersnabbt och jag hoppas de ska klara våra vintrar.
  Ha det gott!

  • Carina
   | Svara

   Den är en av de absolut vackraste rhododendron som finns. En jag skulle välja om jag bara fick ha 5 😉 I år ska jag försöka ta tillvara frön och så.

   Carina

 10. Lotta
  | Svara

  Den rosa var ju så fin och sirlig! Så otroligt vacker! Det tar tid att bli förälskad i rhododendron, men sen är man fast 🙂

Leave a Reply