natur & trädgård i ord och bild

Q-R-S-T ekar, rosa videungar och annat fint

Q-R-S-T ekar, rosa videungar och annat fint

Q-R-S-T - En ek som planterats i många exemplar i Göteborg öppnade mina ögon för släktet Quercus, ek. De fantastiska höstfärgerna som många ekar får  är underbara. Och det finns ekar som håller en liten storlek eller växer mer pelarformat. Att sen bladen när de gjort sitt är återanvändningsbara i mina rhododendronpartier gör det hela ännu bättre.

Långklasigt vinbär är en annan favorit jag odlar. Egentligen väldigt ordinär - om man tittar snabbt - men ändå så speciell. Det har lett till att vitblommande rosenrips och en annan fantastisk rips har flyttat in i trädgården.

Salix, dit bland annat sälg hör, är ett släkte som innehåller många fina buskar. Vide som det i headern ovan med sanslösa rosa videungar kan det bli bättre.

Och sen fläder som ju numera finns i ett antal färgvarianter. Det är några träd och buskar jag odlar med vetenskapliga namn på Q-R-S-T.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Quercus castaneifolia

Kastanjeek, Kaukasus och Iran

Tjocka mörkt gröna blad som är avlångt utdragna och tandade. Liknar bladen hos äkta kastanj - därav namnet. Bladen blir vackert bruna på hösten.

Quercus cerris 'Argenteovariegata'

Turkisk ek, Kaukasus och Iran

Mörkt gröna blad som är kantade i cremevitt hela sommaren. Bildar ett litet träd med en utbredd krona och blir ca 4 x 3 meter på 20 år, ingen svensk uppgift.  Höstfärger i brons och guld. Bladen kontrasterar fint mot den mörkt gråa barken.

4 m

Quercus cerris 'Marmor Star'

Turkisk ek, Kaukasus och Iran

Gröna blad som har prickar och fläckar i ljusare grönt och gulgrönt. En variant av turkisk ek vars främsta prydnad är de vackra bladen som är mörkt gröna och läderartade, avlånga och flitigt flikade. Har blivit 10 m på kontinenten.

Quercus ilex

Stenek, Europa

Järneksliknande blad. Tveksamt härdig

Quercus palustris

Kärrek, NC - NÖ USA, SÖ Kanada

Kärreken är ett elegant träd från östra Nordamerika. Den bildar en tydligt genomgående huvudstam och från den går långa grenar ut horisontellt vid trädets mitt. I kronans topp går grenar snett uppåt och i trädets nedre tredjedel lutar grenarna något nedåt. Bladen är högst raffinerade med en djup och stilig lobering. På hösten färgas de i starka rödvioletta toner som får träden att sticka ut.

Quercus palustris 'Green Dwarf'

Kärrek

Klotformad kärrek som får vackra höstfärger

> 4 m

Quercus palustris 'Green Pillar'

Kärrek

Djupt inskurna, gröna och blanka blad som får en purpurröd färg på hösten. Uppåtsträvande grenar ger ett pelarformat växtsätt.

> 12 m

Quercus phellos

Pilek, Ö och SC USA

Precis som det svenska namnet säger så påminner bladen om pilens alltså smalt utragna.

> 12 m

Quercus x Pondaim

Q. pontica x  Q. dentata

Bladen är avlånga, 16-23 cm långa och 8-12 cm breda. Istället för det 'vanliga' utseendet med mer eller mindre flikade blad är bladen hela men med en fint tandad kant. Bladen får en vacker cognacsbrun färg och de sitter kvar väldigt länge under vintern.

Rhododendron

Ett favoritsläkte hos mig för sina vackra blad och fina färg under vintern.

Mina rhododendron finns HÄR

Ribes longeracemosa

Svansvinbär, SV och C Kina

Mycket långt utdragna, läckra blomstänglar i gulgrönt. Diskret men snyggt

April-Maj

Ribes x Gordonianum

Ribes odoratum × sanguineum

Tvåtonade blommor i rödrosa och gult. Mycket vackra blommor.

150 cm?, maj

Ribes sanguineum 'White Icicle'

Vit rosenrips, SV Canada - Californien

Rosenrips en populär buske under 70 - 80-tal som jag minns det, åtminstone från England. Ingen favorit! Men så fick jag se en vitblommande... Små söta vinbärsblad

Maj, ca 2 m

Salix 'Boydii'

Förmodligen en naturhybrid lapponum x reticulata

Låg till liten buske eller uppstammad till litet dvärgträd med upprätt växtsätt. Gulgröna videkissar i samband med bladsprickningen i april. Silvergråa ludna, senare mörkt grågröna, mycket små rundade och rynkade blad, unga skott är silvrigt grå och ludna

ca 80 cm

Salix chaenomeloides 'Mt Aso'

'Mount Aso' är en flerstammig hanplanta med uprätt, brett växtsätt. Grenarna är silkeshåriga som unga. Bladen är avlånga, grågröna med vitluden undersida. Rödrosa, silkiga videungar från senvintern till tidig vår övergår i gråsvart och gult allt eftersom de åldras.

Jan - Mars, 4,5 m

Salix magnifica

Praktvide, SV Kina

Bildar en stor buske eller ett litet träd med upprätta, styva grenar. Öppet växtsätt. Videkissar som blir 10-20 cm långa, i samband med bladsprickningen i april - maj.  Attraherar bin, fjärilar, humlor m. Fl.

Bladen är mycket stora mellan 10 och 25 cm långa och 7 till 12 cm breda. Formen är rundat oval och liknar magnoliablad. Bladen är blågröna med framträdande nerver och purpurfärgade kanter och skaft. De nya skotten är skinande purpurrosa. Ett träd som verkligen syns.

> 4 m, april - maj

Sambucus nigra 'Albovariegata'

Fläder

Mörkt gröna blad kantade i vitt, en läcker kombination som är ovanlig i Sverige. Det är oftast gulbladiga eller sk 'svartbladiga' som odlas

Juni, > 5 m

Sambucus nigra 'Black Lace'

Fläder

En mörkt rödbrunbladig variant som ter sig svart planterad i solsken. Blommorna är rosa och om man gör saft av dem lär den bli rosa. Fast jag dricker inte saft

Juni, > 5 m

Sambucus racemosa 'Sutherland Gold'

Druvfläder

Dvärgvariant med vackert gula - limegula blad. Bladen är smala, upp till 20 cm långa och består av 5 tandade flikar. Små gula blommor i konformade flockar. Små runda, röda bär som är giftiga

Maj - Juni, > 2 m

Sassafras albidum

USA

Sassafras kan bli upp till 18 m i USA men jag har bara sett små träd. Många, späda grenar och en slät orangebrun bark som på äldre träd blir mättat rödbrun och djupt fårad. Alla delar av trädet är starkt doftande. Trädet är säreget i att det har 3 olika typer av blad. hela ovala, 2-delade och 3-delade någon enstaka också 5-delade. Bladen har släta kanter och blir 7-20 cm långa och 5-10 cm breda.  Små gula blommor med 5 kronblad på våren. Blåsvarta, äggformade frukter 1 cm långa. Får vackra höstfärger

Sorbus koehneana

Pärlrönn, C Kina

Bildar ett litet flerstammigt träd, ca 4 m högt.  Bladen är små och har rönnform, grenarna är mörkt bruna i färgen och ger en fin kontrast. Vita rönnbär på höstkanten tillsammans med en intensivt mörkröd bladfärg.

Maj - Juni

Sorbus mitchellii syn. Sorbus thibetica 'John Mitchell'

Tibet

Vackert, storbladigt träd, bladen täckta med ett silverfärgat filtlager som varar hela säsongen. Cremevita blommor och bruna frukter

Maj - Juni,

Sorbus reducta

Dvärgrönn, S Kina, N Burma

Krypande dvärgbuske med typiska rönnblad sammansatta av upp till 15 tandade blanka mörkt gröna småblad. Bladen blir mörkt purpurfärgade på hösten. Små flockar av vita blommor följs av rosa till vita bär

Maj, 50 cm

Sorbus scalaris

Bronsrönn, C Kina

Små, ormbunksliknande blad men ändå med rönnbärsstuk i mörkt grönt. Får fantastiska höstfärger i rött-purpur-gult och orange. Flockar av små, vita blommor i maj följs av lysande orangeröda bär. Vackert träd för en liten trädgård

Maj, 4 m?

Stewartia pseudocamellia

Japansk skenkamelia, Japan

Ovala till elliptiska och fint tandade mörkt gröna blad. Bladen blir ca 10 cm långa och får mycket vackra gula till orange-röda höstfärger.

Bildar ett träd med rosa till rödbrun-grå bark som flagnar på äldre exemplar.

Blommorna är vita och kommer längs grenarna ensamma eller i par och är ca 6 cm i diameter med cremegula ståndare.

 

Maj, 4 m?

Stewartia serrata

Grå skenkamelia, Japan

Ett elegant, slankt, mindre träd med ljust gråbrun bark som flagnar på äldre träd. Vita, kamelialiknande blommor med gula ståndare. Bladen har vackra rödfärgade bladskaft.

Maj, 4 m?

Styrax japonica 'Evening Light'

Bladverket är blankt purpurfärgat eller mera mörkgrönt om den odlas i skugga. Blommorna lär vara underbara. En nyintroduktion som beskrivs som spektakulär.

Juni,

Styrax japonica 'Fragrant Fountain'

Japansk storax, Kina och  Japan

Rent vita blommor 2 cm breda, klockformade och hängande i klasar under grenarna. Lätt doftande. Mörkgröna, blanka och smalt avlånga blad som är upp till  8 cm långa. Gul höstfärg. Frukterna är ljust grågröna, rundat plommonformade.

För att få upp höjden på det här lilla, hängande trädet behöver mittstammen bindas upp tills trädet får önskad höjd. Luftigt växtsätt och solfjäderlika slanka grenar som är  något hängande i ändarna. Frukterna är ljust grågröna, rundat plommonformade.

Juni,

Styrax japonica 'Pink Chimes'

Japansk storax, Kina och Japan

Mycket vackra, ljust ljust rosa något köttiga blommor med underbar doft.

Juni,

Styrax obassia

Storbladig storax, Kina, Japan och Korea

Stor buske eller ett litet träd. Yngre skott har en kastanjebrun, flagnande bark som sen övergår i blygrått. Bladen är ljust till medelgröna, stora och upp till 20 cm långa och brett ovala nästan runda. Ter sig sammetsaktiga på grund av sin fjuniga undersida. Vita, 2,5 cm breda och klockformade, doftande blommor i 15-20 cm långa klasar som kommer i skottändarna. Får en vacker gul höstfärg.

Juni - Juli

Tilia cordata 'Lico'

Skogslind, Europa (Sverige), Kaukasus, V Sibirien

En dvärgform av skogslind med starkt hängande grenar. Små, mörka och blankt gröna blad. Får en vacker gul höstfärg.

Ovanlig variant som ger ett bonsailiknande intryck. Funnen hos Girard Nursery, Ohio.

Tilia platyphyllos

Bohuslind, Europa (Sverige), Turkiet - N Iran

Bohuslinden bildar stora kupolformiga träd med rundad krontopp. Träden ger ett mörkt intryck med sina riktigt mörkt gröna, stora blad. Bladen är ofta lite kupade med nedböjda kanter. Undersidan är finluden utmed alla nerver.

Juni, > 25 m