H-I-J-K-L

H-I-J-K-L

H-I-J-K-L här finns träd och buskar med odlingsvärden alla säsonger. Det blir också tydligt hur vi gillar att namnsätta baserat på likhet... Snödroppsträd är ett av de vackraste träden jag har trots att blomningen är kort. Trollhassel blommar väldigt tidigt på säsongen oavsett temperatur och doftar om man stannar upp och känner efter. Glädjer en tidigt vaken insekt. Nästa vårlök representerad bland träden är tulpan i form av tulpanträd.

Sensommarens vackra hortensior är vackra i torvpartiet bland rhododendron. Och doftande try både för vårvinter- och sommarblomning har hittat till min trädgård.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Halesia monticola 

Snödroppsträd, Nordamerika; Södra Appalacherna

Litet träd med ljusgröna blad och vita blommor som hänger likt en snödroppe. Vackert växande träd med gula höstfärger

Hamamelis x intermedia 'Aphrodite'

Trollhassel, Kulturursprung

Djupt orangea blommor på vårvintern. Vackra höstfärger

Februari-Mars, 2 m hög

Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'

Trollhassel, Kulturursprung

Vackra, djupt gula blommor. Vackra höstfärger

Februari-Mars, 2 m hög

Hamamelis x intermedia 'Diane'

Trollhassel, Kulturursprung

Vackra bronsfärgade blommor. Vackra höstfärger

Februari-Mars, 2 m hög

Hippophae rhamnoides 'Hikul'

Havtorn, dansk selektion

En tät buske med silvergrått bladverk som fungerar bra för formklippning. Den får inga bär och sparsamt med rotskott. Busken behöver luft runt sig för att behålla bladen som är själva odlingsvärdet.

Klarar torka och blåst bra.

> 150 cm

Hydrangea aspera ssp. sargentiana

Sammetshortensia, Kina

Stora ludna, grågröna blad och grova grenar på en glest, upprättväxande buske.  Blommorna är samlade i breda, flata flockar 12-16 cm i diameter. Runt om kanterna lite större småblommor i vitt, i mitten små fruktsamma blommor i rosa eller violett.

Juli-Augusti, 2-3 m hög

Hydrangea aspera 'Hot Chocolate'

Sammetshortensia, Kina

Upprätt, glest brett växtsätt. Stora rödbruna och sammetsludna blad med vinröda undersidor. Violetta blomställningar med kantblommor i rosa.

Juli-Augusti, 2-3 m hög

Hydrangea paniculata 'Great Star'

Vipphortensia, Kulturursprung

Stora stjärnformad blommor som namnet antyder. Kring blomställningens småblommor slår en mängd stora vita sterila blommor ut

Augusti-September, 2-3 m hög

Hydrangea serrata 'Fuji No Taki'

Lågväxande form med ett vattenfall av små, dubbla vita blommor. Helt oemotståndlig.

60 cm, juli - augusti

Hydrangea serrata 'Shichidanka'

Dubbla ljust rosa eller blå blommor. Det japanska namnet lär betyda 'seven levels', 7 våningar, och lär kopplas till blommornas olika höjd

80 cm, juli - augusti

Hydrangea v. yezoensis

Hokkaidohortensia, N Japan

Vackra, stora blå kransblommor.

100 cm, juli - augusti

Ilex aquifolium 'Aurea Marginata'

Järnek, Europa, NV Afrika, V Asien - C Kina

Mörkt gröna och blanka blad med en mer eller mindre bred klargul kant. Taggiga blad.
Blommorna är små, gulvita och oansenliga. Attraherar bin, fjärilar, humlor m fl.
Honplantor får röda, blanka bär som sitter kvar länge under hösten vintern. För att få bär måste en hanplanta finnas i närheten. Attraherar fåglar.

Vintergrön

100 cm, juli - augusti

Ilex crenata

Japansk järnek, Japan

Långsamväxande, vintergrön buske. Glänsande, vågigt tandade små blad som blir ca 3 cm långa och närmare 2 cm breda. Små vita blommor under sommaren som följs av svarta bär. Vintergrön

Rekommenderas som ersättare för buxbom pga buxbomssjukan

Ilex x meservae 'Casanova'

Blå järnek, Ilex aquifolium × rugosa

Blänkande och mörkt gröna blad med krämvita - blekgula kanter som på vårvintern kan tona i rödaktigt rosa. Bladen är  ovala och mjukt taggiga. Yngre grenar har en mörkt rödbrun-lila färg. Blommorna är små, vita och kommer  från rödtonade knoppar i maj. Attraherar bin, fjärilar, humlor mm

> 150 cm, maj

Kalmia angustifolia

Smalbladig kalmia, NÖ Amerika

Städsegrön liten buske med rosa blommor. Surjordsväxt som passar bra bland rhododendron eller i torvpartiet. Sol-halvskugga i skyddat läge.

Juli-Augusti, >100 cm hög

Koelreuteria paniculata

Kinesträd, C och Ö Kina, Korea

Bildar ett bulligt litet träd med rund krona som mitt i sommaren fylls av stora gula vipplika blomställningar. Fröställningarna är triangulära och uppblåsta och kommer i stora samlingar. Frökapslarna är först gröna men får sen en orangeröd ton. Dekorativa blad som är grovt sågtandade. Nytillväxten är oftast rödtonad. Vackra höstfärger i röd-orangea toner. Äldre träd har fantastiska krontak där bladen bildar vackra mönster mot himlen.

Behöver ett varmt läge

Larix kaempferi 'Diane'

...se Barrträd

Leucothoe keiskei 'Royal Ruby'

Vinterrosling, Japan

Kompakt vintergrön buske. Blanka mörkgröna blad som är röda/purpurröda som nya. Små vita blommor. Bronsrött bladverk på vintern.

Läge: sol-skugga.

>150 cm hög

Liriodendron tulipifera 'Aureomarginatum'

Tulpanträd, SÖ Kanada - SÖ USA

Variegerade blad i grönt och gult där kanterna är gula. Blommar med unikt formade gulorange blommor och sorten blommar ofta vid yngre ålder än arten.

Tulpanträdet är ett snabbväxande och storvuxet träd som naturligt förekommer på rika jordar i blandlövskogar. Barken, som är slät och grå, spricker med tiden upp i ett vackert mönster av grunda räfflor. Höstfärgen är mättat gulbrun.

15 m, juni

Lonicera mackii 'Kristall'

Koreatry, C Kina - Ö Asien

Kompakt vintergrön buske. Blanka mörkgröna blad som är röda/purpurröda som nya. Små vita blommor. Bronsrött bladverk på vintern.

Maj-Juni, >5 m hög

Lonicera x purpusii

Apriltry, L. fragrantissima x  L. Standishii

Liten till  medelstor buske, 1-2 m, med utbredda grenar och yvigt rundat växtsätt. Gräddgula, 1,5 cm långa, kaprifollika, väldoftande blommor i  februari-april. Attraherar bin, fjärilar, humlor m. fl.
Ovala, mörkgröna blad som är nästan vintergröna. Spricker ut mycket tidigt och sitter kvar länge. Små, runda mörkröda bär som fåglar tycker om.

Februari - April, 1-2 m hög