natur & trädgård i ord och bild

Heuchera, alunrot, odlar jag framförallt för sina vackra blad. Det finns mängder av namnsorter och även korsningar med Tiarella, spetsmössa. Korsningarna heter x heucherella eller bara heucherella. Bladen kan vara allt från limegula över till mörkaste rött, från enfärgade över till tecknade i många olika färger.

Alunrot blommar med strödda klockor längs en stjälk som hos vissa kan bli upp till 1 meter, men runt 50 cm är vanligast. En del hybrider har ganska stora klockor och vacker blomning medan den hos en del är rätt oansenlig. Blomfärgen varierar från cremevit, rosa, korall och över i rött.

Odla Heuchera

De trivs i fuktighetshållande, väldränerad jord och ljus eller vandrande skugga. De mörkaste röda odlar jag soligt för att behålla färgen och för att de ska synas. Generellt så har röda färger en tendens att försvinna och tappa sin lyskraft i skuggiga lägen.  Det finns namnsorter med gula, limegula och vissa med orange blad upplever jag behöver ett läge som är skyddat från gassande sol som gärna bränner bladen. De här ljusa sorterna verkar också behöva ett väldränerat läge – det känns som de lättare försvinner under vintern.

Jag brukar ta bort överblommade stänglar för att få ytterligare minst en blomning men framförallt för att ruggarna ska se snyggare ut.  

Betoning: heuchera

Synonyma och historiska svenska namn
alunrot


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.