natur & trädgård i ord och bild

Hemerocallis, dagliljor, finns i massor av namnsorter. Vackra sensommarblommande perenner  där blomstänglarna är packade med knoppar som kompenserar för att varje enskild blomma bara varar en dag.

Det är inget ovanligt att hitta dagliljor i äldre trädgårdar. Då är det oftast den brunröda Hemerocallis fulva eller någon av arterna H. lilioasphodelus eller dumortieri. Den gula småblommiga Hemerocallis lilioasphodelus blommar i juni med en välgrenad blomställning med mindre gula blommor som har en härlig doft. Det finns hybrider som också doftar gott, till exempel den i listan som jag satt som felmärkt.

Mer eller mindre vintergröna och ätliga delar

Dagliljor kan vara mer eller mindre vintergröna. Det är en egenskap som speciellt amerikanska plantskolor brukar ange. En del sorter är vintergröna hos mig milda vintrar men de flesta visnnar. De nya bladen är ett snyggt gulgrönt komplement bland vårkrokus men bladen är vackra i rabatten även före blomningen. Dagliljan är ätlig och knopparna kan användas i sallad bland annat.

Odla Hemerocallis

Dagliljor trivs i de flesta lägen men behöver minst 6 timmar sol/dag. Jorden ska vara näringsrik, lätt sur, fuktig men ändå väldränerad. Extra näring ger bättre blomning. En vårgödsling med högt kväve- och kaliuminnehåll när tillväxten kommit igång. Och senare en andra giva efter blomningen men inte senare än augusti månad. God tillgång till fukt är viktigt på våren när knoppanlagen sätts.

Delning och plantering av Hemerocallis

Gräv en grop ca 30 cm djup och 40 cm bred. Blanda in torv och naturgödsel i den befintliga jorden vid behov. Forma en liten kulle i mitten av gropen och sprid rötterna runt den innan du återfyller. Kronan, tillväxtpunkten, ska ligga ca 2,5 cm under jordytan. Beroende på sortens höjd och tillväxttakt bör du ge varje planta 45-75 cm yta.

För att plantorna ska blomma bra och växa till sig kan man behöva dela särskilt växtglada hybrider vart 3-5 år eller när blomningen minskar. Du kan dela när som helst men undvik när plantan är i blom. Dela rotstocken och se till att varje del får ett öga, tillväxtpunkt. Du kan korta in bladverket till hälften och rötterna till 15-20 cm om de är långa. Låt snittytorna torka någon dag. Gödsla jorden och återplantera sedan bitarna.

Betoning: hemerocallis

Synonyma och historiska svenska namn
daglilja,  dagliljor


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.