natur & trädgård i ord och bild

H innehåller flera släkten som jag tycker mycket om. H som i Hosta, Hemerocallis (daglilja), Heuchera, olika blåsippor, julrosor och ett par sorters gräs. Bland annat de vackra hakonegräsen. H är en bokstav med växtslag som har något för alla årstider. Några av släktena har jag gett egna sidor som du hittar länkar till i tabellen nedan. En av de första att visa sig på våren är den lilla Haquetican på bilden intill. Tillsammans med blåsippor sjunger den in våren för mig med sina solrunda centra och sin vackra krage.

Olika säsonger

Ett släkte som blommar vackert på sensommaren och som drar mängder av pollinerare och fjärilar är Hylotelephium. Inget märkvärdigt, det är en hel del så kallade fetbladsväxter som flyttats från Sedum till Hylotelephium. Alltså lättskötta saker som kärleksört.

Julrosor, Helleborus, blommar från tidig vårvinter eller till och med vinter milda år till sena våren. De bildar pampiga ruggar med vackra, mörkt gröna blad om de lämnas ifred. Tacksamma och lättodlade och kan lämnas ifred länge.

Olika växtmiljöer

Växtmiljöerna varierar från torra soliga lägen för kärleksört via en vanlig perennrabatt över till lundens fuktiga mull och halvskugga. Kort sagt under bokstaven H finns något för alla lägen.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.