natur & trädgård i ord och bild

Epimedium – sockblommor

Epimedium – sockblommor

 

Epimedium, sockblommor, på svenska och på kinesiska  淫羊藿 (”yin yang huo”). Släktet består av ca 60 eller fler arter och de flesta är endemiska för Kina. Ett släkte med ofta vintergröna och riktiga juveler i lunden.

Epimedium är vackra marktäckare för halvkuggiga lägen. Det härliga bladverket blir 30-40 cm högt. Bladutspringet på våren är först vackert rött  över till grönt och de utslagna bladen fräscht gröna. Alla får vackra höstfärger. Hos en del arter och namnsorter är bladverket vintergrönt även om väder och vind påverkar. Men om man vill se den underbara blomningen fullt ut kan det vara idé att klippa ner det gamla bladverket på eftervintern.

De nya bladen är fräscht gröna och 3-faldigt 3-delade och lite taggiga i kanten.Blommorna är oftast 1-2 cm i diameter och sitter en och en på månggrenade, sytrådstunna stjälkar. Blomställningen ger ett sirligt intryck. Färgen varierar från vitt, gult, orange, rött, rosa och violett. Vissa arter har också bruna inslag.  Varje enskild liten sirlig blomma förtjänar att tittas nära på.

Odla Sockblommor

Sockblommor trivs bäst i halvskugga på fuktighetshållande och näringsrika jordar. De håller effektivt borta ogräs och fungerar bra som underplantering till träd och buskar.

Plants delight har ovanligt många sorter att titta på och kanske köpa.

Betoning: epimedium

Synonyma och historiska svenska namn
sockblomma,  sockblommor,  sockört

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.