natur & trädgård i ord och bild

Echinacea är ett släkte med många  vackra namnsorter. Släktet tillhör familjen korgblommiga växter med nio arter från Nordamerika. Kallas ofta solhatt på svenska. En av dem är läkerudbeckian som sägs hjälpa vid förkylning och hälsokostpreparaten kallas Echinacea.

De blommar länge, länge om sommaren och sensommaren är soliga och varma. Jag upplever dock att en del namnsorter är kortlivade. Det gäller framförallt gula, orange och röda namnsorter som inte stammar ur E purpurea utan från en art från torrare områden på prärien i USA. Namnsorter av E purpurea, som växer fuktigare i vilt tillstånd, klarar sig betydligt bättre hos mig. Jag planterar dem med sand runt om rothals och rotklump för att skydda dem mot röta.

Alla älskas av fjärilar, bin och humlor. Sommaren 2015 var det inte bara många fjärilar i en grupp av E purpurea utan också ovanligt många sorters fjärilar.

Vackra växter i sig men tar också över efter  pioner och andra försommarblommare. Odlas bäst i ett soligt, varmt och lite torrare läge. Ett stort urval och tydlig märkning av vilken art som namnsorter stammar ur har Esveld.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.